Levensloop Ad Vandenberg

Adrian/ Adje Vandenberg, artiestennaam van Adrian (Ad/Adje) van den Berg, (Den Haag, 31 januari 1954) is een Nederlands hardrockgitarist,componist, muziekproducent, muziekuitgever en kunstschilder. Hij is vooral bekend geworden met de bands Vandenberg en Whitesnake. Begin jaren richtte 80 hij een eigen muziekuitgeverij op, Vandenberg Music geheten.Geboren te Den Haag, op zijn vijfde verhuisd naar Rotterdam en vervolgens op zijn veertiende naar Enschede, waar hij al snel de rockband Mother Of Pearl begon. In die tijd bezocht hij hier de HBS van het Ichthus-college. Op zijn achttiende voegt hij zich bij Jaap Dekkers Boogie & Blues band (met o.a. Ilja Gort (drums, ex-After Tea), Marjo Schenk (vocalist van Moan) en Frans Hoeke (vocalist van Rob Hoekes blues band).

In 1977 richtte Van den Berg de band Teaser (bluesrock) op, tegelijkertijd begint zijn studie aan de kunstacademie ABK in Arnhem. In 1978 debuteert de band met een LP met Free en Bad Company-achtige bluesrock. Het album werd opgenomen voor het Engelse label Vertigo en enkele singles, waarvan "Do It To Me" een flink succes werd en door Alfred Lagarde grijs gedraaid werd in zijn rockprogramma Het Betonuur. Daarnaast trad de band veel op in Nederland, België en Duitsland en toerde onder meer met AC/DC en Frankie Miller. In 1981 ontving Van den Berg een uitnodiging om auditie te doen bij Thin Lizzy. Na een week te hebben opgetrokken met zanger/bassist Phil Lynott besloot Van den Berg zijn kunstopleiding te voltooien. Hij bleef wel werken als sessiegitarist bij platenopnames van diverse artiesten en deed onder meer tournees in Duitsland met de Pointer Sisters en met Fats Domino. Daarnaast speelde hij in diverse blues-, rock- en jazzbands.

 

Het begin: Het Vandenberg Tijdperk.
 Ad van den Berg richtte in 1981 dan zijn eigen band Vandenberg op, nadat hij zijn band Teaser had ontbonden. Hij vroeg hiervoor Bert Heerink (zang) en Dick Kemper (bass), die hij kende van hun vroegere band Treshold en Jos Zoomer (drums), met wie hij al eerder in de bands Mother of Pearl en Teaser had gespeeld.

Adje schreef de songs en teksten voor de band en ontwierp de platenhoezen en het bandlogo. De band kreeg op basis van een '5 song demo' binnen enkele maanden na oprichting als eerste (en tot dusver nog steeds enige) Nederlandse band ooit een platencontract bij een Amerikaans major label, Atlantic, aangeboden door Phil Carson, de toenmalig president. Het debuutalbum werd opgenomen in de studio van Jimmy Page, de gitarist van Led Zeppelin, en met het nummer "Burning Heart" breekt de band eerst door in de Verenigde Staten en Japan, en later ook in Nederland en andere landen. De band ging op tournee door Engeland, Japan en Amerika, onder andere als special guest van acts als Ozzy Osbourne en KISS. Als headliner toerde de band in Nederland, Engeland, de Verenigde Staten, Duitsland en Japan. De kwaliteiten als liedjesschrijver en gitarist trokken de aandacht van David Coverdale, die tot twee keer toe vroeg of van den Berg bij Whitesnake wil komen spelen. Door het succes van het album Vandenberg en de single Burning Heart in Amerika, gaat Van den Berg hier niet op in. Hij wil zich eerst zelf bewijzen in plaats van in het gespreide bed van Whitesnake te stappen, die bekend stond om zijn diverse wisselingen in de bezetting. Van het tweede album wordt het nummer Different Worlds opnieuw een hitje. Maar in Japan naast dit nummer eveneens de song Friday Night. Onder leiding van Jaap Eggermont werd het derde album opgenomen, echter mede door de personeelswisselingen bij Atlantic en het opstappen van Phil Carson bij deze maatschappij viel dit, door de pers zeer goed ontvangen, album promotioneel wat tussen de wal en het schip. In 1986 werd zanger Bert Heerink door Adje aan de kant gezet. De overige Vandenberg leden namen wat demo's op met zanger Peter Struijk, doch waren evenals de platenmaatschappij nog niet overtuigd dat hij de juiste man was.

 

Vandenberg (1982)Heading For A Storm (1984)Alibi (1985)Best of (1990)Defenitive (2004)

Na het zoveelste aanbod van Whitesnake-zanger/bandleider David Coverdale, besloot Adje van den Berg hier op in te gaan en hij trad toe tot Whitesnake, waarmee hij in 1987 twee nummer één hits in de USA en veel andere landen scoorde. Whitesnake werd in deze tijd één van de grootste bands ter wereld en deed tournees langs uitverkochte stadions wereldwijd. Vandenberg bleef als gitarist/componist bij Whitesnake tot 1999, waarmee hij, naast Coverdale, het langst verbonden lid aan deze band was. De andere Vandenberg-leden gingen hierna hun eigen weg, Jos Zoomer en Peter Struyk traden toe tot Avalon. Na het avontuur met Avalon heeft Jos Zoomer in 2010 het drummen weer opgepakt bij de formatie "The Flow".

Dick Kemper richtte No Exqze op. Zijn latere S&K studio wordt het toneel voor vele succesvolle plaatopnames. Bert Heerink scoorde enkele jaren later een Nederlandstalige hit met "Julie, July" en is in het Nederlandstalig circuit maar ook in grote theaterproducties sindsdien nog altijd actief. In 2008 ontving hij bovendien een Koninklijke onderscheiding voor zijn verdiensten in de popmuziek. 

In 2004 werd de dubbel-CD The Definitive Vandenberg uitgegeven. Ter promotie hiervan besloot de band voor het eerst in bijna twintig jaar samen de studio in te gaan om een nieuwe, orkestrale versie van Burning Heart op te nemen, en verzorgde de band een eenmalig live-optreden bij de televisieshow van Barend en van Dorp. In januari 2005 volgde nog een DVD met een Japans concert uit 1984.

In 2011 schrijft Ad van den Berg voor voetbalclub FC Twente een nieuw clublied, "A number One". Hierna kondigt hij aan dat hij bezig is met nieuw materiaal voor zijn nieuw te vormen band Vandenberg. Bij het ten gehore brengen van dit nummer, zijn de toekomstige Moonkings leden al te bewonderen aangevuld met pianist Jan Vayne.

 

 

Het Whitesnake tijdperk: Het Album 1987

Tijdens de opnames van het nieuwe album loopt het echter totaal mis. Coverdale kan de zangpartijen wegens ziekte niet inspelen en na geruchten over wanbetalingen zit Coverdale met een deel opnames maar geen muzikanten. Om het album af te maken roept Coverdale de hulp van Don Airey en Aynsley Dunbar in. Voor een heropname van 'Here I go again' huurt Coverdale de ritmesectie van Heart en de Nederlandse gitarist Ad van den Berg speelt de gitaarsolo in.Als het album klaar is, zit Coverdale zonder muzikanten. Het album heeft ook geen titel en zal onder de naam 1987 (het verschijningsjaar) bekend worden. Om het album te promoten en onder de invloed van MTV moet Coverdale een videoclip uitbrengen. Coverdale ronselt Vandenberg, Vivian Campbell (ex-Dio), Rudy Sarzo (ex-Ozzy Osbourne) enTommy Aldridge (eveneens ex-Ozzy Osbourne) bijeen voor de opnames van de videoclips. Met een Brit, een Amerikaan, een Cubaan, een Ier en een Nederlander moet ook een van de meest internationale hardrockbands op de planken staan. Het album is een groot commercieel succes wat mede te danken is aan die videoclips met de verschijning van fotomodel en actrice Tawny Kitaen. Tijdens de opnamen van de clips bloeit een romance op tussen haar en Coverdale en later zullen zij ook trouwen. Naast harde rocknummers staan er ook rustige rockballads op het album en meerdere singles bereiken hoge plaatsen in de verschillende hitlijsten, tot de hoogste plaats in de USA met de single "Here I go again" (een heropname van een door Marsden gepend nummer). In dezelfde bezetting als gebruikt voor de videoclips treedt de band ook op. Een gepland concert in Nederland wordt afgelast wegens ziekte van Coverdale. Na de tournee verlaat Campbell de groep, niet geheel tot ongenoegen van Vandenberg, die het niet goed met hem kon vinden.

1989: Slip of the Tongue Voor het nieuwe album Slip of the Tongue componeert Coverdale samen met Vandenberg de nummers. Vanwege een polsblessure (ontstaan door bewegingsoefeningen om zijn pols juist soepeler te maken), kan Vandenberg zijn partijen niet inspelen. Coverdale huurt Steve Vai in en geeft hem carte blanche om de partijen op eigen wijze in te spelen. Door Vai wordt deze mogelijkheid benut om zichzelf bij een groter publiek bekend te maken. Ondanks persoonlijke verschillen tussen Vai en Vandenberg is de tournee de meest succesvolle van Whitesnake. Begin jaren negentig na een uitgebreide wereld tournee, verschijnen diverse Whitesnake bandleden in allerlei soloprojecten. Zo brengt David Coverdale samen met Led Zeppelin gitarist het album Into The Light uit. Vandenberg is met aantal Whitesnake-leden, zijn eigen project begonnen Manic Eden.

In 1997 besluit Coverdale om een soloalbum op te nemen. Onder druk van de platenmaatschappij wordt het album 'Restless Heart' echter toch onder de naam 'Whitesnake' uitgebracht. Een nieuw huurlingenlegioen met naast Coverdale, Vandenberg en Carmassi Tony Franklin, Steve Farris en Derek Hilland wordt samengesteld voor de 'Farewell Tour'. Een akoestisch optreden met enkel Coverdale en Vandenberg wordt in Japan opgenomen en twee dagen later ook uitgebracht. Hierna besluit Coverdale om opnieuw (tijdelijk) te stoppen met Whitesnake en zich te richten op een solocarrière.

  1987(1987)  Slip Of The Tongue (1989)  Restless Heart (1997)  Starkers In Tokyo (1998)

 

Het Project: Manic Eden

Manic Eden bestond uit ex-leden van Whitesnake en Little Ceaser. In 1994 richtte Van den Berg een nieuwe band op, Manic Eden, samen met de Rudy Sarzo (bassist) en Tommy Aldridge (drummer) van Whitesnake. Jammer genoeg beleeft het maar bij dit enige wapenfeit het album Manic Eden. Dit project kwam tot stand als gevolg van het besluit van David Coverdale, om begin jaren negentig om ruimte te maken voor zijn solo behoefte. De overige bandleden gingen niet bij de pakken neerzitten en de overige bandleden grepen deze mogelijkheid aan om een nieuwe band te gaan vormen.  Als zanger werd in eerste instantie James Christian aangetrokken, maar deze zou het niet lang volhouden en werd al voor de opnames ontslagen. Als vervanger werd Little Ceaser zanger Ron Young binnen gehaald. De muziek was al voor het grootste gedeelte al geschreven door Ad Vandenberg. Na de komst van Ron Young werden de composities afgemaakt en had deze hierin ook een bijdrage. Het album werd uiteindelijk uitgebracht op 24 Maart in 1994. Het album bevat melodieus blues georiënterende hardrock. Ook speelde hij mee op het bluesalbum van Paul Rodgers, vanaf het begin een enorme invloed van hem, een eerbetoon aan Muddy Waters. Na één album en een tournee door Frankrijk en Japan keerde Van den Berg weer terug naar Whitesnake. 

 

 Manic Eden (1994)

De Jaren 1999 t/m 2005

In 1999 besluit Vandenberg zich weer eens met zijn schilderkunst bezig te gaan houden, zijn oorspronkelijk beroep. Tijdens zijn carrière als gitarist probeerde hij zich zoveel als de omstandigheden het toelieten met zijn tweede passie bezig te houden, maar kwam dit op het tweede plan door de hectische toerschema's. Vanaf dat moment gaat Ad steeds meer aandacht besteden aan zijn schilderactiviteiten en raakt de muziek wat meer op de achtergrond. In 2001 maakt hij deel uit van het begeleidingsteam van het televisieprogramma Starmaker, waaruit de band K-Otic voortkomt. Voor dit project schrijft en produceert hij twee hitsingles, tezamen met drie andere songs. In 2004 komt de dubbel-cd The Definitive Vandenberg uit met daarop een nieuwe, orkestrale versie van Buring Heart, live opnames uit de VS en Japan en originele demo's van enkele niet eerder uitgebrachte songs. Ook is Vandenberg te zien in het programma Single Luck en bij Barend & Van Dorp, waar de band voor het eerst in zo'n twintig jaar weer live optreedt. In 2005 verschijnt de DVD Live In Japan met daarop een Japans optreden uit 1984. Als extra's bevat de DVD onder meer vier videoclips en de aflevering uit Single Luck. De kunstwerken van Adrian Vandenberg worden met regelmaat in binnen- en buitenland geëxposeerd en in 2005 verschijnt er een boek (uitgeverij Waanders) over de schilderijen die hij tussen 1976 en 1994 heeft gemaakt, waaronder de covers van Teaser, Vandenberg en Manic Eden.

De jaren 2006 t/m  2013

Toen Whitesnake in 2006 optrad op het Arrow Rock Festival in Lichtenvoorde was Van den Berg opnieuw van de partij om Here I go again van een gitaarsolo te voorzien. Dit soort verrassingsoptredens vinden vervolgens regelmatig plaats en er wordt onder Whitesnake-fans al jaren gespeculeerd of Vandenberg zal terugkeren in de band. Dit mede door de inmiddels legendarische, in de muziekwereld ongebruikelijk hechte vriendschap tussen Coverdale en Vandenberg. Van 24 november tot en met 21 december is in Cultuurcentrum Luchtbal te Antwerpen Van den Bergs overzichtstentoonstelling Stuck Between Rock And Artplace (Paintings 1977-2007) te bezichtigen.

Sinds 2004 worden de schilderijen van Vandenberg regelmatig tentoongesteld in binnen- en buitenland.

Op 22 maart 2008 ontving Adje Vandenberg in Vlissingen voor zijn muzikale verdiensten de Eddy Christiani Award. Bij die gelegenheid trad hij, samen met vroegere Vandenberg zanger Bert Heerink, voor het eerst sinds lange tijd weer op en voerde enkele Vandenberg nummers uit.

Tijdens de zesde editie van de Eddie Christiani Award in 2011 in Vlissingen overhandigt Ad van den Berg de prijs aan gitarist Brian May van de Britse band Queen. 

In 2011 doorbreekt Adje Vandenberg vrij onverwacht de door hem verkozen muzikale stilte door het nummer A Number One uit te brengen, een typisch stadion rocksong, die vrijwel gelijk na het uitkomen door FC Twente geadopteerd wordt als nieuw clublied. Vandenberg voert het nummer live uit bij de huldiging van zijn 'home team' en wordt daarbij terzijde gestaan door zanger Jan Hoving en Vandenbergs goede vriend collega Jan Vayne.  Als Whitesnake op 3 december voor een optreden naar Enschede komt, (mede door Ad Vandenberg georganiseerd) betreedt Van den Berg het podium van het Muziekcentrum voor een gastoptreden. Uit diverse publicaties blijkt dat Adje Vandenberg een nieuw album aan het voorbereiden is en verwacht wordt dat dit in het voorjaar van 2012 uit zal gaan komen. In het tijdschrift Aardschok vertelt hij journalist Bastiaan Tuenter dat hij met zanger Jan Hoving aan nieuw materiaal werkt. Deze zal hij waarschijnlijk onder zijn eigen naam uitbrengen. Dat mag hij, want na een rechterlijk geschil met oud-zanger Bert Heerink en oud-bassist Dick Kemper beslist de kantonrechter aan het einde van 2011 dat de gitarist de rechtmatige naamhouder van de band is.

Ondanks dat Adrian Vandenberg de rechtmatige naamhouder is, heeft hij, samen met andere muzikanten, de band "Vandenberg's Moonkings" opgericht in het najaar van 2013. 

Vandenberg's Moonkings

Persbericht: Mascot Label Group tekent Vandenberg’s MoonKings
maandag 18 november 2013  (Jiska Staal)

Rockband Vandenberg’s MoonKings heeft getekend bij Mascot Label Group. Het titelloze album van Vandenberg’s MoonKings zal op 21 februari 2014 uitkomen, waarna de band wereldwijd op tournee gaat.De nieuwe band van hardrockgitarist Adje Vandenberg, die beroemd werd met de bands Vandenberg en Whitesnake, sluit zich daarmee aan tot de Mascot-familie, waartoe ook onder meer Joe Bonamassa, Beth Hart, Volbeat, Zakk Wylde/Black Label Society en De Staat behoren. Ed van Zijl, CEO Mascot Label Group, is blij met Vandenberg's MoonKings: “Adje Vandenberg is een van 's werelds meest vooraanstaande rockgitaristen. Ik heb zijn carrière vanaf het begin gevolgd en het spreekt voor zich dat wij ons er enorm op verheugen om eindelijk met hem samen te werken. Vandenberg's MoonKings is een frisse, hardrockende nieuwe band die zonder twijfel een enorme impact zal hebben in de scene.”Vandenberg's MoonKings bestaat uit Adje Vandenberg (gitaar), Jan Hoving (zang), Sem Christoffel (bas) en Mart Nijen (drums). De band werkt momenteel in de Hilversumse Wisseloord Studio's aan de opnamen van het titelloze debuutalbum.

"De band is er helemaal klaar voor om de wereld te laten horen waar we toe in staat zijn, dus kijken we enorm uit naar het moment dat we ons album aan iedereen kunnen presenteren, en ik ben blij dat Ed van Zijl ons de gelegenheid geeft dit te doen", aldus Vandenberg. 

Vrijdag 13 februari.

PREMIÈRE: 'BREATHING' VAN VANDENBERG'S MOONKINGS

Adje Vandenberg, volgens velen Neerlands grootste rocker ooit, is terug van weggeweest met Vandenberg's MoonKings. Het debuutalbum van deze nieuwe band verschijnt op 21 februari en vandaag mag OOR.nl de videoclip van single Breathing in première laten gaan.

Een beetje rockliefhebber wacht al jaren op nieuw werk van Vandenberg. Niet zo gek dus dat er heel veel verwacht wordt van dit nieuwe album. 'De laatste plaat die hij maakte was met Whitesnake in 1998. Nu bekend is geworden dat er nieuwe muziek aankomt, word Vandenberg werkelijk overspoeld met allemaal enorm enthousiaste reacties van over de gehele wereld. Het is verbazingwekkend hoe trouw de fans zijn gebleven. Het is gewoon bizar', aldus Adje zelf. Fans van Whitesnake wacht overigens een speciale verrassing, want niemand minder dan David Coverdale is te horen op het album. Hij vertolkt de in een geheel nieuw jasje gestoken Whitesnake-klassieker Sailing Ships, zoals alleen hij dat kan.

Vrijdag 21 februari

CD presentatie Vandenberg's Moonkings

Support act (The Road Home)

Locatie: Atak Enschede

Grolsch Zaal

Uitverkocht

Ad Vandenberg is terug! Vandenberg’s Moonkings is het gloednieuwe muzikale kindje van de Enschedese gitarist bekend van Vandenberg en natuurlijk Whitesnake.  Samen met zanger Jan Hoving en de jonge honden Sem Christoffel (bas) en Mart Nijen Es (drums) die beiden afstudeerden aan de Artez popacademie in Enschede, nam Vandenberg het debuut album op. 

De plaat komt 21 februari uit via Mascot Records (o.a. Bonamassa, Beth Hart) en de CD presentatie is uiteraard in Poppodium Atak op diezelfde datum! 

Goed nieuws voor de echte fans. MoonKings zal naast haar eigen muziek ook klassiekers van zowel Whitesnake als Vandenberg spelen! Weer een extra reden waarom je hier bij moet zijn.

2017

Het heeft een tijdje geduurd, maar op 6 september werd bekend gemaakt, dat het nieuwe Moonkings album zal verschijnen op 3 November. Het album krijgt de titel MKII. De albumpresentatie zal uiteraard in hometown Enschede worden gegeven.

Na het overweldigende optreden in 2014 komen Vandenberg's Moonkings op 11 november weer terug naar Atak! Dit maal vieren we met de Nederlandse Hard Rock band de release van hun tweede album, dat dit najaar nog voor het concert zal verschijnen.

 Het debuutalbum kreeg lovende recensies en stond op #1 in de Amazon Charts in zowel Japan als Engeland. Daarmee was internationeel succes ook voor het Moonkings project een feit, en zijn ze naast diverse shows in het buitenland twee keer op tournee geweest in Japan en Engeland.

 2018 

Dit maal geen studio album met nieuw materiaal, er zal een acoustische album verschijnen.

 Het album zal nummers bevatten uit Vandenberg's carriëre, dus nummers van Vandenberg, Whitesnake en Moonkings.

Tracklist

“What Doesn’t Kill You,” “Sailing Ships,” “Out Of Reach,” “One Step Behind,” “Burning Heart,” “Walk Away,” “Breathing,” en “Sundown.” 

"Shundown" is een nieuw acoustisch instrumentaal nummer op het  album

 

 Vandenberg's Moonkings (2014)  MKII (2017) Rugged & Plugged (2018)