Europe

 

 

Europe is een Zweedse band uit Upplands Väsby. Oorspronkelijk was Europe een progressieve rock-groep, maar om meer airplay te krijgen stapte Europe over op een softer geluid met een prominentere rol voor de keyboards. De band begon in 1979 onder de naam “Force”. Met die naam wonnen ze in Zweden ‘Luciarock’, een talentenjacht voor bands. Ze speelden daar “In the Future to come” en “The king will return”. Deze nummers zijn terug te vinden op hun eerste CD ‘Europe’. In 1984 wordt de inmiddels klassieker “Wings Of Tomorrow” opgenomen. Op dit album zijn de nummers “Scream of Anger”, “Dreamer” en “Open Your Heart” terug te vinden. Dit nummer zal later ook verschijnen op het album “Out of This World” in 1988. Europe brak internationaal door met het nummer The Final Countdown uit 1986. Er is ook een wereldtour geweest die ‘The final countdown’ heette. Dit nummer stond in veel landen, waaronder Nederland en België, op nummer 1 en geldt voor velen als een rock-klassieker. Het was in Nederland de bestverkochte single van 1986. Gedurende de jaren ’80 scoorde Europe nog een paar hits, waarvan Rock the Night, Carrie en Superstitious de bekendste zijn. In Japan geldt Seven doors hotel, een nummer van het debuutalbum Europe, als een rockklassieker. Het werd daar gebruikt als leader in een bekende film. De grote ommekeer bij Europe was in 1987 het vertrek van gitarist John Norum en de band doorkabelde op de commerciele successen. Het vertrek van Norum werd opgevuld door Kee Marcello. Na “Out Of This World” in 1988, verschijnt er in 1991 het voorlopig laatste wapenfeit van Europe. Dit album krijgt de titel “Prisoners In Paradise”. Hierna blijft vrij rustig in het Europe kamp. John Norum valt nog het meest in het oog met zijn soloprojecten.

  In het jaar 2002 steken de heren de koppen wederom bijelkaar met John Norum weer op gitaar. Op diverse festivals zijn de heren weer te beluisteren. En de tijd is rijp voor een nieuw avontuur. Ze vallen weer terug op pure hardrock, het commerciele belang staat niet meer voorop en de band begint te schrijven aan een album. In 2004 verschijnt dan “Start Of The Dark” op deze plaat Europe zien nog steeds in staat te zijn goed album af te leveren, met onvervalste rock met een meer bluesy inslag. De keyboards worden meer op de achtergrond gedrukt en er is meer ruimte voor het geweldige gitaarwerk van John Norum. Ook in de pers wordt het album lovend ontvangen. Ook wordt de plaat aardig verkocht al zijn het niet meer de aantallen van het jaren 80 tijdperk. In 2006 komt de opvolger “Secret Society” deze zet qua stijl de lijn door van de nieuw ingeslagen weg in. Misschien met dit kleine verschil dat de nummers compositorisch net een tikkeltje beter zijn. In 2009 verschijnt het volgende studio album van Europe “Last Look in Eden”, vooral het titelnummer valt op met een catchy refrein en het orkestrale arrangement. Al met al een goed album en Europe is weer helemaal terug en weet zijn weg naar menig podia te vinden. En hiervan zijn dan ook diverse registraties van vastgelegd, die later op DVD zijn gezet. In 2012 levert het 9e studio album af. Het nummer  “Not Supposed To Sing The Blues” staat al begin april op the webside als voorbode wat de fans te wachten staat. Het nummer ademt een bluesy, moderne rocksong met ook elementen uit de jaren 70. In 2015 verschijnt het 10e album van de rockers uit Zweden. Met het album “War Of Kings” bevestigd de band dat het nog altijd zijn bestaansrecht heeft als classic rockband. De recensies zijn lovend en haalt zelf het predikaat Album van de maand in de Aardschok van maart.

Eind 2017 is het zover het 11e studio album wordt uitgebracht.  Zodra de bombastische, door loeiende keyboards overheerste titeltrack Walk The Earth begint, denk je: verrek, alweer een nieuwe plaat van Deep Purple? En wat klinkt Ian Gillan lekker fris! Maar nee, het betreft hier het nieuwe album van Europe, dat naarmate
de jaren vorderen steeds heavier is gaan klinken. Joey Tempest is nog steeds goed bij stem maar klinkt een stuk lager en rokeriger dan dertig jaar geleden. Gitarist John Norum is geen Ritchie Blackmore of Steve Morse, maar levert met degelijk spel een belangrijke bijdrage aan de loodzware sound van het hedendaagse Europe. Net als toetsenman Mic Michaeli, die vast een groot bewonderaar van Jon Lord is.


EUROPE 

Europe (1983)

 Wings Of Tomorrow (1984)

 The Final Countdown (1986)

 Out Of This World (1988)

 Prisoners In Paradise (1991)

 1982- 1992 (1993)

 Start From The Dark (2004)

 Secret Society (2006)

Almost Unplugged (2008)

 Last Look At Eden (2009)

 Bag Of Bones (2012)

 War Of Kings (2015)

Walk The Earth (2017)