Jeff Scott Soto

Jeff Scott Soto (Brooklyn, New York, V.S., 4 november 1965) is een Amerikaanse rockzanger van Puerto Ricaanse origine. Hij is het meest bekend geworden als zanger op de eerste twee albums van Yngwie Malmsteen, en door zijn rol als leadzanger bij Journey tijdens hun tournee van 2006-2007 nadat Steve Augeri de band moest verlaten omwille van een acute keelinfectie. Zijn stijl is de typische stijl van heavy metal-zangers uit de jaren 80, maar hij werd ook beïnvloed door soulzangers als Sam Cooke, door voormalig Journey-zanger Steve Perry en door Freddie Mercuryvan Queen.

Carrière 

Soto genoot zijn bekendheid in de vroege jaren 80 via zijn betrokkenheid als leadzanger bij Yngwie Malmsteen. De overige bands waarbij Soto betrokken is geweest zijn o.a.  Panther, Axel Rudi Pell , Eyes, Talisman , Takara , Humanimal, Human Clay, Redlist , The Boogie Knights, Soul Sirkus, Joel Hoekstra en Sons Of Apollo .

Soto heeft achtergrondzang gezongen op verschillende albums van artiesten als Lita Ford , Steelheart , Fergie Frederiksen, Glass Tiger, House Of Lords, Stryper , Saigon Kick , en vele anderen.Hij heeft  ook verschillende solo albums uitgebracht. Soto zong ook voor de fictieve band Steel Dragon , die hij samen met Zakk Wylde , Jeff Pilson en Jason Bonham voor de soundtrack van de film Rock Star vertolkte, samen met zanger Michael Matijevic van de band Steelheart , wiens tweede album ook wordt bijgestaan door Soto op achtergrondzang.

Jeff Scott Soto is een veel gevraagd sessie muzikant, zo heeft hij heeft ook gezongen op een album geïnspireerd door de tv-serie Biker Mice From Mars . Op het  ‘Freddie Mercury Birthday Party’ van het jaarlijkse OIQFC at Reading in het Verenigd Koninkrijk, daar speelde hij “Dragon Attack” met Brian May . Sinds die eerste ontmoeting, zijn ze bevriend geworden, en vandaar dat hij zijn op wachting kon maken in de SAS Band (Spike’s All Stars), Queen sideman Spike Edney ’s band. Jeff verscheen ook met Brian May en Roger Taylor op de ‘Hollywood Walk of Fame’ bash voor de officiële International Queen Fan Club. 

In 2006, Soto vervangen Steve Augeri in Journey na Augeri verliet de tour als gevolg van een acute keelontsteking. Op 19 december, Soto werd bevestigd als de officiële zanger van Journey en een persbericht werd gepost op de officiële website van de band .

Op 12 juni 2007 werd bekend gemaakt op dezelfde website die Journey Soto als hun leadzanger had afgewezen.  “Ik keek uit naar een lange, welvarende toekomst met deze jongens, maar het lijkt erop dat ze iemand anders wilden. 

Sinds zijn vertrek uit Journey, bleef hij touren  met Talisman, Tempestt en, meest recent, met een nieuwe band ter promotie van Beautiful Mess album.

Hij toerde met Trans Siberian Orchestra op hun Winter Tours van 2008, 2009, 2010, 2011 en 2012 en de Beethoven’s Last Night voorjaar concerten van 2010 en 2011. Ook zal hij aanwezig zijn op de 2013 Winter Tour.

Soto is ook een van de grondleggers bij het opstarten van de nieuwe band WET, Soto zijnde van Talisman, vandaar de eerste initialen van elke band WET. De overige bands zijn Work of Art en Eclipse, alle drie scandinavische bands. De nieuwe band heeft een self-titled debuut album uitgebracht, in november 2009. Video’s zijn gemaakt voor de nummers “One Love”, “Comes Down Like Rain ‘en’ Brothers In Arms ‘.

Op 11 maart 2011 werd de single ” Last Time (feat. Jeff Scott Soto) “van de Italiaanse band Evolution, een ongekend succes in Italië. 

Soto blijft een druk baasje. In 2012 was het tijd voor zijn solo album Damage Control. In 2013 kreeg het WET project een vervolg en kwam het album Rising uit. Het nieuwe album Rise Up werd uitgebracht februari 2013 wereldwijd op Frontiers Records , daarna trad de band op tijdens een live show in Stockholm in januari 2013 die zal worden uitgebracht als een live-dvd ergens in ’14.

Ook in het voorjaar van 2012, werden de krachten gebundeld met Roger Taylor van Queen en werd toegevoegd als een van de 4 gekozen zangers voor de officiële tribute band Queen Extravaganza . 

Privé & Roots

Jeff  is geboren als 2e zoon van vader Jozef en moeder Mikki. Zijn oudere broer van 14 maanden, Joey, is de enige full bloed broer, hij heeft een jongere halfzus Christina van de kant van zijn moeder en 2 jongere halfbroers, Johnny en Joel van de kant van zijn vader. Geboren in Brooklyn NY, hij, zijn broer en moeder verhuisde naar Los Angeles toen Jeff slechts 8 was. Op deze leeftijd had Jeff al een muzikaal talent. Ze hadden thuis een keyboard, daarop leerde hij zichzelf op het gehoor, hoe hij zijn favoriete nummers op de radiokon naspelen.  Maar het was pas op de middelbare school, waar hij  trompet leerde spelen en daarna leerde hij om noten te lezen. 

Jeff had vele coverbands door de jaren heen. In 1984 stuurde hij een demo aan Yngwie Malmsteen, die was had op zoek naar een zanger voor zijn solocarrière, na het verlaten van Alcatrazz. Yngwie was zeer onder de indruk van Jeff en het natuurlijke vermogen om zo volwassen en ervaren te klinken op zo’n jonge leeftijd. 

Soto verblijft momenteel met zijn gezin in Los Angeles, Californië, als hij niet op tournee is. In het begin van 2012 trouwde hij met zijn vriendin Elena, die ook te zien is in  Jeff’s video “Look Inside Your Heart” van zijn album Damage Control. Soto heeft een zoon uit zijn eerste huwelijk met de naam Jason en die op de cover van zijn solo-album gemaakt Love Parade(1994), en twee stiefkinderen Jozef en Grace (Grace en zijn echte zoon Jason zijn te zien in de video “Never Ending War”, in 2012).

Het Talisman Tijdperk

Talisman was een Zweedse hardrockband gekenmerkt door een internationale melodisch / krachtig geluid. Talisman werd gevormd door bassist Marcel Jacob , die eerder speelde met (onder andere) Rising Force, John Norum Group en Power. Jacob wist de interesse te wekken bij een platenmaatschappij, maar had nog geen band en dus ook geen zanger. In een opwelling nam Marcel contact op met Jeff Scott Soto. Zo wel  Soto en Jacob hadden op Yngwie Malmsteen’s Marching Out gespeeld in 1985, en samen getourd. Soto was zeer geïnteresseerd in wat Marcel had geschreven en zodra de nummers waren ingezongen en opgenomen,  veranderde Marcel de naam voor zijn soloproject, Guitars On Fire naar een nieuwe naam genoemd, TALISMAN. In februari 1989 werden de opnames afgerond met Christopher Stahl en Mats Lindfors op gitaar. Peter Hermansson op drums en op keyboard Mats Olausson. Op het moment van het uitbrengen ging platenmaatschappij Electra falliet. De release werd uitgesteld. Ondertussen was Soto bezig met zijn Eyes project. En hier werd de hulp ingeroepen van Jacob. In dezelfde periode werd Talisman een nieuw label aangeboden en het debuut verscheen in februari 1990. Het nummer  I’ll be waiting bereikte zelfs een nummer 2 notering in de Zweedse hitlijsten. De periode na de zomer werd het moeilijk voor de band en er waren nog geen vooruitzichten. Soto besloot om een tweede album op te nemen met Eyes. Jacob besloot toch weer te gaan schrijven en hield een aantal audities om bandleden te verzamelen. Dino Music toont interesse met die verstande dat Soto de zangpartijen moest waarnemen. Het nieuwe album ‘ Genesis ‘werd opgenomen in drie weken in december 1992 bij Stocksund Recording Studios. Soto woonde de opnames bij, samen met zijn toenmalige vriendin Julie Greaux, die op toetsen meespeelt op “All I Want”. In combinatie met de release van ” Genesis “begin 1993,  bracht Dino Music opnieuw het eerste album “Talisman” uit met de toevoeging van zes live tracks opgenomen in Zweden in 1990. Wanneer “Genesis “wordt uitgebracht, kreeg de single” Mysterious ” wat airplay, en het album meteen verkocht meer dan 15.000 exemplaren in Zweden. 

De band deed een club tour in Zweden met Julie Greaux op keyboards en Jake Samuel weer terug op drums. Terwijl de band van plan was te touren in Japan, verlaat Samuel de band. De nieuwe drummer was Jamie Borger ex-drummer van Treat. In januari 1994 werd het Humanimal album opgenomen. Ze waren zo enthousiast met de opnames van 22 nummers, dat ze deze op een dubbelalbum wilden laten verschijnen. Er werd toch besloten één cd op te nemen, maar in verschillende landen werden er toch versies op de markt gebracht. Het werd een groot succes door een geslaagde combinatie van metal, funk en pop invloeden. Daarom werd besloten de overige nummers toch maar uit te brengen op Humanimal Part II. 

In 1998 werd de band gevraagd door Empire records om een nieuw Talisman album op te nemen. Marcel reisde naar LA om samen Jeff nummers te schrijven. In de studio van Jeff werden de demo’s voor het album “Truth” opgenomen. Later dat jaar werd het album na het mixen van John Ellis uitgebracht. Het duurt tot 2003 voor het gevolg. Op gitaar heeft Jeff, Howie Simon weten te strikken en drummer Jamie Borger, weet oud gitarist Frederik Akesson over te halen. Na afronding in de studio, vliegen ze met het materiaal naar Boston, waar voor de tweede keer wordt gewerkt met John Ellis. “Cats and Dogs” wordt uiteindelijk uitgebracht in mei van dat jaar. In 2005 wordt gewerkt aan een nieuw album, dit neemt in totaal zo’n 9 maanden in beslag en het album “7” komt in oktober uit. De werktitel was “BAR” wat stond voor “Bitter-Angry-Wrokkig”, eigenlijk een grap verwijst naar de vooruitzichten van de jongens ‘op bepaalde gebeurtenissen in het leven. De jongens vervolgens gekozen voor de meer eenvoudige titel ” 7 “(het is eigenlijk de band 7e studio-album). Het nieuwe materiaal is zeer melodieus en bevat  een aantal ballads, het omvat weer de ingrediënten van de band’s handelsmerk: catchy hooks, groovy ritmes, agressieve gitaren en de mogelijkheid om verschillende muziekstijlen te spelen. In december 2006 treed Jeff Scott Soto toe tot zanger van Journey. Maar een jaar later werd deze ontslagen. Hierna staat er niets meer in de weg om weer aan de slag te gaan met Talisman. In 2007 werden er nog wel een paar optredens verzorgd, maar door gezondheidsproblemen van Jacob werd de band ontbonden. Op 21 juli 2009 na problemen met zijn gezondheid en persoonlijke problemen pleegt de bassist zelfmoord op 45 jarige leeftijd. Hij is nog als laatste te zien in de clip van W.E.T., deze band bestaat uit leden van Work of Art, Eclipse en Talisman. Project met succesvolle Zweedse bands.

In 2013 is er een vervolg met W.E.T.  van deze hoogstaande melodieuze hardrock project. In 2015 ligt er het volgende album van Jeff Scott Soto in de  schappen. Dit maal brengt de sympathieke frontman niet onder zijn eigen naam uit, maar met de nieuw opgerichte band SOTO, waarin hij zich omringt met jonge, enthousiaste muzikanten uit Europa, Noord- en Zuid-Amerika.  In 2016 neemt hij met dezelfde bezetting het volgende album ‘Divak’ op. Daarnaast blijft Jeff Scott Soto een veelgevraagd sessie muzikant, als Joel Hoekstra van het Frontiers Label een studioplaat mag opnemen, worden de vocalen vertolkt door Jeff Scott Soto en Russel Allen. In 2017 zit Jeff ook niet stil, in begin van het jaar wordt er een “super” groep geformeerd, het nieuws kwam begin augustus. De oud-Dream Theater bandleden Mike Portnoy en Derek Sherinian  vormen samen een nieuwe band. De drummer en toetsenist rekruteerden oud-Guns N’ Roses gitarist Ron ‘Bumblefoot’ Thal, bassist Billy Sheehan (Mr. Big, The Winery Dogs, Steve Vai) en zanger Jeff Scott Soto (Journey, Yngwie Malmsteen). Maar ook onder JSS verschijnt er weer een album in de traditie van AOR/melodieuze hardrock. Hierbij komt Jeff tegemoet aan de wens van vele fans, die de hardrock van bands als Talisman, Takara en W.E.T. een warm hart toedragen. Ondertussen is er al weer vernomen dat Jeff is begonnen met W.E.T. om hier ook een vervolg aan te geven. Afwachten dus maar. Op 23 maart 2018 is dan alweer de volgende release van Jeff Scott Soto en dit maal, zoals al aangekondigd met de band W.E.T. Het is inmiddels al weer ruim 4 jaar geleden sinds het laatste studio album. Wederom een AOR/Hardrock van een geweldige kwaliteit. Het blijkt dit maal dat het geen eenmalig project is. Na `Divak` werd het een tijdje stil rondom Soto, maar dat zal ongetwijfeld te maken hebben gehad met de voorbereiding en de release van het in november 2017 verschenen Sons Of Apollo debuut `Psychotic Symphony`, waar Jeff ook de vocalen voor zijn rekening nam. Nu is er dan uiteindelijk toch het langverwachte derde album `Origami` verschenen en die borduurt naadloos voort op hetgeen men op de eerste twee platen al liet horen. Als je alleen de melodieuze kant van Jeff Scott Soto kunt waarderen, moet je deze plaat dan ook weer gewoon links laten liggen. Als je echter ook waardering op kunt brengen voor de meer heavy richting die Jeff met Soto ingeslagen is, dan zit je met deze `Origami` wederom gebeiteld.


Talisman

Talisman (1990)

 Genesis (1993)

 Five Out Of Five (1994)

 Humanimal Pt 1 (1994)

Humanimal Pt 2 (1994)

 Life (1995)

 Truth (1998) 

Sweden Rock Festival (2001)

 Cats & Dogs (2003)

 7 (2006)

 


 Yngwie Malmsteen

 Marching Out (1984)

 


Eyes

Eyes (1990)

 Windows To The Soul (1993)

 


Takara

Eternal Faith (1994)

 Taste Of Heaven (1995)

 Blind in Paradise (1998)

 


Axel Rudi Pell

Between The Walls (1994)

 


 Human Clay

Human Clay (1994) & U4ia (1995)

 


 Soul Sirkus

World Play (2005)


Jeff Scott Soto

 Lost In Translation (2004)

 Damage Control (2012)

Retribution (2017)

Loud & Live in Milan (2019)

Wide Awake In My Dreamland (2020)


W.E.T.

W.E.T. (2009)

 Rise Up (2013)

 One Live-In Stockholm (2014)

 Earthrage (2018)

 Retransmission (2021)


Joel Hoekstra

Dying To Live (2015)

 


Soto

Inside The Vertigo (2015)

 Divak (2016)

Origami (2019)

 


Sons Of Apollo

Psychotic Symphony (2017)

 MMXX (2020)