White Heart

White Heart , was een Christelijke pop-rock band die in 1982 gevormd. White Heart’s discografie omvat dertien albums, waarvan de meest recente, die werd uitgebracht in 1997. Oorspronkelijke leden Billy Smiley en Mark Gersmehl werkte met een voortdurend wisselende cast van bandleden. In 1985, werd voormalig roadie Rick Florian de zanger.

Hoewel White Heart  nog niet officieel als band is gestopt, zijn de vaste leden die zijn overgebleven Smiley, Gersmehl en Florian.

Geschiedenis

White Heart gevormd in 1982 met de meeste van haar leden afkomstig uit de Bill Gaither groep. De originele line-up bestond uit Billy Smiley (gitaar),Mark Gersmehl (keyboards & occasionele lead zang), Steve Green (zang), Gary Lunn (bas), en broers Dann en David Huff (gitaar / zang en drums respectievelijk).

Whiteheart werd afgewezen door alle grote christelijke labels, totdat Chris Christian hun demo hoorde en hun een contract aanbood bij Home Sweet Home Records, hierna kon de band de studio in. Na hun titelloze debuutalbum werd uitgebracht in 1982, de band vond de eerste line-up verandering plaats. Green verliet de band, met de mededeling dat rock niet zijn favoriete stijl is. Hij verhuisde al snel naar een succesvolle carrière als gospel zanger . Green werd vervangen door Scott Douglas. De band bracht haar tweede album, Vital Signs , in 1984 uit. Dann Huff verliet de band kort daarna en als aanbeveling op zang werd zijn middelbare school vriend, Gordon Kennedy de vervanger van Scott Douglas. Na White Heart’s derde release, Hotline , in 1985, verliet David Huff de band om andere belangen, waaronder studiowerk en te touren met Michael W. Smith. Uiteindelijk zou hij met  zijn broer Dann de hardrock band Giant vormen .Tegen de tijd dat ze hun derde album op Home Sweet Home Records hadden afgeleverd, verkochten zij meer dan 250.000 albums.

De overige bandleden begon auditie met mogelijke zangers . In 1985 werden ze verrast toen ze hoorde, dat hun buschauffeur en roadie , Rick Florian , met souplesse meezong met hun repetities. Ze vroegen hem op auditie te doen en hij werd gekozen als vervanger van Douglas. Florian werd een kernlid van de band en voor de rest van White Heart’s discografie bleef hij de zanger. Chris McHugh werd ook opgepikt aan werd de nieuwe drummer.

White Heart’s 1986 release, Don’t Wait For The Movie , werd bekritiseerd voor zijn gimmicky songwriting en gebrek aan originaliteit.  Ondanks de kritiek, ging de band touren. In de tussentijd, verliet Gary Lunn de band om  studio muzikant te worden, en werd vervangen door Tommy Sims .

Na Emergency Broadcast,die werd uitgebracht in 1987, maakte White Heart een belangrijke verandering, maar het was niet de wijziging in de line up. Brown Bannister kwam aan boord als producer voor hun volgende album. Bannister staat bekend in het gospel circuit als gedegen producer met artiesten als Petra en Amy Grant .

De band’s volgende album, 1989’s Freedom,  werd gekenmerkt door een meer originele aanpak en is geprezen als een van White Heart’s beste. Maar stabiliteit bleef ongrijpbaar. De band loopt op het  einde met het contract met Sparrow Records en Brown Bannister . Ook Chris McHugh , Gordon Kennedy , en Tommy Sims verlieten de band om studio muzikanten en producers te worden.

White Heart ondertekend een nieuwe contract met Star Song Records , en huurde Brian Wooten (gitaar), Anthony Sallee (bas) en Mark Nemer (drums) in om de open vacatures te vullen. Met deze bezetting op hun plaats bracht de band een van zijn bekendste albums, Powerhouse , in 1990 uit. Nemer was al weer snel vertrokken zijn plek werd opgevuld door voormalig drummer Chris McHugh.

De band bracht Tales of Wonder in 1992 uit, en kondigde Jon Knox aan, als hun nieuwe drummer . Dit album wordt beschouwd als de band’s meest populaire album, gevuld met teksten die je tot het nadenken zetten.

White Heart volgde dit succes met Highlands  in 1993, die eveneens door de kritisch met lof werd ontvangen. De invloed van de jaren 1970 rockgroepen, zoals Kansas kon overal worden gevoeld, daarnaast werd het verweven met Keltischethema’s, waaronder de cover art. Anthony Sallee verliet de band en John Thorn werd ingehuurd om hem te vervangen voor de Tour Highlands .

In 1994 bracht de band twee compilatie albums uit: Rock Classics en Radio Classics , aangevuld met een aantal nieuw opgenomen materiaal. Deze compilaties betekende het einde van het contract met Star Song .

 

De laatste jaren

White Heart ondertekend een nieuw contract met een mainstream label, Curb Records , dit wordt dan Curb’s eerste uitstapje in de christelijke muziekale scene. De band bracht Inside in 1995 uit en leverde wederom een stabiel en waardig album af. Het album had verschillende beoordelingen in de christelijke scene, maar was heel succesvol op de christelijke radio charts en leverde verschillende nummer 1 singles. Dit album werd met name geproduceerd en gemixt door de legendarische Ken Scott (Supertramp, Elton John, David Bowie). Deze plaat betekende een scherper geluid, en was ook de lancering van de band door de nieuw opgerichte en inmiddels ter ziele Warner Christian Distribution. De band line-up bleef een draaideur van komen en gaan van bandleden.  Brian Wooten , John Thorn en Jon Knox verlieten de band om aan andere projecten te werken.

De overige kernleden (Smiley, Gersmehl, Florian) bundelden hun krachten en gingen als trio door. Ze brachten hun laatste album, Redemption , in 1997 uit met behulp van studiomuzikanten. Zij ontving lovende kritieken voor de diepte en muzikale rijpheid.

Na Redemption, raakte Smiley, Gersmehl en Florian, wat zij noemden ‘een slapende fase “.

Op 25 augustus 2006 ontving White Heart een Soul2Soul Honor Award in New Albany, Indiana . Billy Smiley, Rick Florian, Mark Gersmehl, Tommy Sims, Jon Knox en Gordon Kennedy werden hiervoor herenigd en brachten het volgende nummer  “Over Me”  en “Sing Your Freedom” ten gehore. Volgens Florian, was het de eerste keer in 17 jaar dat deze specifieke combinatie van White Heart musici hadden opgetreden.In mei 2010, Rick Florian kondigde aan, dat een eenmalig benefietconcert zou worden uitgevoerd, door de band met de line-up van de ‘Freedom’ album: Rick, Mark Gersmehl, Billy Smiley, Gordon Kennedy, Tommy Sims en Chris McHugh. De show werd gepland in Franklin, Tennessee in Christ Community Church op 7 augustus 2010.  Medio juni werd bekend dat het benefietconcert moest worden uitgesteld vanwege een schema conflict. Met ingang van januari 2011 was er nog geen nieuwe datum vastgesteld.

In juli 2013 kondigde de band op hun Facebook-pagina aan dat ze bezig zouden zijn met het opnemen van een nieuwe EP, en gevolgd door een kleine tour door de  VS in de eerste helft van 2014.

Eer

Hoewel White Heart wordt beschouwd als een van de beste bands die ooit hedendaagse christelijke muziek hebben gespeeld, en ondanks de vele nummer 1-hits en albums, hebben ze nooit een Dove Award gewonnen. White Heart werd op 6 november 2010 opgenomen in de Christian Music Hall of Fame.

Bandleden

Billy Smiley – gitaren (1982–1997) Mark Gersmehl – keyboards, achtergrondzang, af en toe zang (1982–1997) Rick Florian – zang (1986–1997) (de band heeft zijn naam op elk album opzettelijk verkeerd gespeld) Steve Green – zang (1982) Dann Huff – zang, gitaar (1982–1984) David Huff – drums, percussie, achtergrondzang (1982–1985) Gary Lunn – bas (1982–1986) Scott Douglas – zang (1984–1985) Gordon Kennedy – gitaren, achtergrondzang, af en toe een leadzang (1985–1989) Chris McHugh – drums, percussie (1986–1989) Tommy Sims – bas, achtergrondzang, af en toe een leadzang (1986–1989) Mark Nemer – drums, percussie ( 1990) Anthony Sallee – bas (1990–1993) Brian Wooten – gitaar (1990–1995) Jon Knox – drums, percussie (1991–1996) John Thorn – bas (1995) Kevin Mills – bas (1995–1996) Barry Graul – gitaren (1996) Mike Mead – drums (1996) Mark Hill – bas (1996)


 Freedom (1989)

 Souvenirs (1990)

 Powerhouse (1990)

 Tales of Wonder (1993)

 Quiet Storm (1993)

 Highlands (1993)

 Nothing But The Best: Radio Classics (1994)

 Nothing But The Best: Rock Classics (1994)

  Inside (1995)

 Redemption (1997)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑