Vanden Plas

VANDEN PLAS stelt nieuwe plaat én nieuwe toetsenist voor

Na een onderbreking van vier jaar sinds hun vorige album heeft de Duitse progressieve rockgroep VANDEN PLAS details bekendgemaakt van hun nieuwste album ‘The Empyrean Equation Of The Long Lost Things’ dat gepland staat voor release op 19 april 2024 via Frontiers. Fans krijgen vandaag een voorproefje met de release van de leadsingle + video van het album. ‘My Icarian Flight’ betekent ook het officiële debuut van Alessandro Del Vecchio als nieuwe toetsenist.

Del Vecchio is een Italiaanse toetsenist, zanger, platenproducer en songwriter, bekend om zijn samenwerkingen met Jørn Lande, Revolution Saints, Hardline, Fergie Frederiksen, Ted Poley, Mat Sinner en Edge of Forever. Fans van AOR en melodieuze hardrock kennen hem uiteraard ook als huisproducer van Frontiers Music. Del Vecchio’s toevoeging belooft het geluid van VANDEN PLAS naar nieuwe hoogten te stuwen, terwijl ze toch trouw blijven aan hun kenmerkende stijl.

Vandenplas

 

GÜNTER VERLAAT VANDEN PLAS

 

Hallo aan al onze fans en volgers,
misschien hebben sommigen van jullie de uitdrukking “Ex-Vanden Plas” achter de naam van Günter gelezen in de promotietrailer voor Anima One.

Wij kunnen ons voorstellen dat dit verrassend was. Maar ja, het is zo.
Günter heeft onlangs besloten om Vanden Plas na ruim 30 jaar te verlaten. Voor Vanden Plas lijkt dit op de een of andere manier vreemd en onwerkelijk, aangezien we sinds 1990 een vaste bezetting hadden.
Wat vrij ongebruikelijk is voor een rockband. We zijn erg trots op deze langdurige relatie – maar nu overkwam het ons ook… Dit is triest, maar de boodschap voor alle Vanden Plas-fans is: Vanden Plas bestaat nog steeds, en we zullen doorgaan met het uitbrengen van CD’s en speelt ook concerten. Daarnaast blijven Günter en Vanden Plas samenwerken in theaters, waarbij ze zowel onze eigen rockopera’s als andere theaterproducties spelen.
We kijken terug op meer dan drie decennia van gezamenlijk succesvol werk. En tegelijkertijd kijken zowel Günter als Vanden Plas uit naar alle spannende nieuwe dingen die zich in de toekomst zullen voordoen.
Zodra we het nieuwe bandlid officieel kunnen verwelkomen, zullen we je hier en op al onze officiële platforms informeren.

 

De band Vanden Plas bestaat officieel sinds 1983. Het werd opgericht door zanger Andy Kuntz (geboren 20 november 1962), lead gitarist Markus Ziegler (geboren 1960), gitarist Stephan Lill (geboren 30 november 1968), drummer Andy Lill (geboren 3 november 1965), bassist Holger munt (* 19 mei 1963) en toetsenist Ulrich Knapp (1959). In het begin namen ze demo’s op en speelde in diverse clubs van Kaiserslautern. Oorspronkelijk was de band onder de naam Exodus bekend, maar veranderen de naam, want in datzelfde jaar werd ook de thrash metal band met dezelfde naam opgericht in de Verenigde Staten.

In 1994 kwam hun eerste album op de markt: Met de zelf-geproduceerde CD Color Tempel waren de eerste fans buiten Duitsland op de hoogte van de band, met name in Frankrijk en Japan werd deze goed ontvangen, het werk werd gepubliceerd als een speciale editie met twee bonus tracks . De EP AcCult  werd beter verkocht in Frankrijk, dan in hun eigen land. Op deze EP staan naast eigen nummers ook akoestische versies en covers, waaronder Des Hauts, de bas van Stephan Eicher , Georgia on My Mind door Ray Charles en Kayleigh van Marillion .

Naast hun albums, zijn de vijf muzikanten meer en meer betrokken bij haar tweede pijler, het theater . In het Saarland State Theater krijgt Andy Kuntz in 1993, de rol van Simon Zealotes in Jesus Christ Superstar aangeboden, hierna moedigde de lokale dirigent Scott Lawton aan, dat de band zou kunnen deelnemen aan het orkest. Sindsdien hebben de bandleden vele uren als vaste gasten in de orkestbak gezeten, zoals in stukken als The Rocky Horror Show , Little Shop of Horrors of Evita. In het seizoen van 2006, kreeg Andy Kuntz zeer goede recensies voor zijn vertolking van Judas in Jesus Christ Superstar in het Augsburg buitenpodium bij de Rode Poort .

In 1997, de progressieve rock muziek van de band verscheen  op het label van InsideOut. Hun tweede album, The God Thing , waar de band een tour als voorprogramma van de Amerikaanse band Dream Theater mocht optreden, een van de pioniers van de progressieve metal . Hiermee baarde de band veel opzien en werd de reputatie gevestigd, als een van de belangrijkste Duitse progressieve metal bands. Met de follow-up album Far From Grace, deze  volgde in 1999,  hiermee zette de band, de volgende stap in de geschiedenis van de band: Het album klinkt harder en volwassener dan The God Thing .

In het voorjaar van 2000 wordt er een registratie gemaakt in Parijs Elysee Montmartre. Dit betekent voor de band, haar eerste live-album, met de naam Spirit of live. In hetzelfde jaar wordt het debuutalbum Colour Tempel opnieuw uitgegeven en kwam het met een bonus cd op de markt. Met Beyond Daylight kwam in 2002 het vervolg, het studio album van de band, toonde een lichte wijziging in de koers, maar bleef zich herkenbaar. Deze verandering,  opnieuw een evolutie van haar stijl, werd beloond met goede recensies. Voor de productie was dit keer Markus Teske verantwoordelijk, degene die ook verantwoordelijk was voor de live-opnames van de cd: Spirit of Live.

2003 was voor zanger Andy Kuntz een moeilijk jaar, met veel persoonlijke tegenslagen: Binnen een paar maanden had hij te maken met de dood van zijn vader, zijn oom en twee van zijn beste vrienden. Hij werd bijgestaan ​​door Andreas Lill, Stefan Glas en Michael Kraus – met als gevolg Abydos , de eerste solo-album van de zanger. Tegelijk met de release van de CD werd door Kuntz  ook gewerkt aan de implementatie van een Musical . Op 25 Februari 2006 werd Abydos kreeg de musical in de Pfalz Theater in Kaiserslautern zijn première.

Stephan Lill, Günter Werno en Andreas Lill werkten in de tussentijd met meerdere muziekanten van de progressieve metal scène aan het Consortium Project trilogie, een project van de Elegy zanger Ian Parry.

Van oktober 2005 tot februari 2006 waren de opnames van  Vanden Plas weer in het Marcus Teske Bazement Studio, dichtbij Idstein en registreerden, daar hun vijfde album Christ 0 tot – een concept album geïnspireerd doorAlexandre Dumas ‘roman De graaf van Monte Cristo . Het album werd uitgebracht op 30 Maart 2006. De Theatrale musical volgde in April 2008, in MünchenStaatstheater am Gaertnerplatz zijn première. Op 24 Januari 2010 was de première van Christus 0 in het Palts Theater in Kaiserslautern. In dat zelfde jaar verschijnt dan ook hun 6e volledige album “The Seraphic Clockwork”, ook deze wordt weer goed ontvangen door prog critici en hiermee maakt de band wederom een stap voorwaarts. Bij elke lichte koerswijziging weet de band toch het typische Vanden plas sound te behouden, zodat het voor de fans zeer herkenbaar blijft.

Terwijl de band in Frankrijk op bijna elk concert de zalen weet te vullen, reizen de muzikanten ook regelmatig naar het ProgPower festival in de VS. Terwijl in Duitsland de grote doorbraak, maar niet schijnt te lukken.

De band heeft op verzoek van Wolfgang Holbein de roman serie “The Chronicles of the Immortals – Blood Night” op muziek gezet als een rockopera. De wereldpremière vond plaats op 21 Januari in plaats van in de Palts Theater in Kaiserslautern, 2012. In 2013 bewerken de muzikanten deze rockopera, om tot een structuur voor het volgende album “The Chronicles of the Immortals – Netherworld Part 1. Dit album verschijnt in februari 2014, aangezien dit het eerste gedeelte is van een tweeluik, zullen we nog even moeten wachten op het tweede deel. In November 2015 is het dan zover het 2e deel maakt dan zijn opwachting.  En is de rockopera compleet. Gelukkig borduren de heren verder op het sterke tweede gedeelte van het Part 1. Het blijft  dan een tijdje stil rond de band, ze zijn wel te zien in verschillende theaterproducties en in 2017 werd er aangekondigd, dat er een nieuwe album zou verschijnen. In 2019 is het dan zover begin Oktober wordt het album The Ghost Xperiment (The Awakening) uitgebracht. Ook dit is wederom een conceptalbum en een twee luik.  In de planning ligt volgens de band, dat het vervolg eind 2020 zal worden gepresenteerd.

 


 Colour Temple (1994)

 AcCult (1996)

 The God Thing (1997)

 Far From Grace (1999)

 Beyond Daylight (2002)

 Christ O. (2006)

 The Seraphic Clockwork (2010)

 The Chronicles Of The Immortals Pt 1. (2014)

 The Chronicles Of The Immortals Pt 2. (2015)

 The Ghost Xperiment (Awakening) (2019)

 The Ghost Xperiment (Illumination) (2020)

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑