Steve Overland

Kings of Mercia (Met Fates Warning, Armored Saint en FM bandleden) Deelt officiële muziekvideo voor “Sweet Revenge”.

De veelgeprezen rock/metal gitarist Jim Matheos sloot zich aan bij rockzanger Steve Overland om de nieuwe groep Kings Of Mercia op te richten.

Waar luister je dan naar als je gewoon wilt ontspannen en naar goede muziek wilt luisteren, zonder dat je geest wordt opgeblazen door ingewikkeld spel of diepe en betekenisvolle teksten, of omgekeerd, zo hectisch of duister of gewoonweg “te” hoofd- knallend? In deze strijd om dit dilemma te beantwoorden schrijdt Kings of Mercia voort met hun titelloze eerste album voor Metal Blade Records .

Dus opnieuw grijpt Jim Matheos in zijn muzikale trukendoos en haalt er het perfecte, ontspannende, gemakkelijk te luisteren rockalbum uit. Matheos werkt samen met Steve Overland op zang, Simon Phillips op drums en (mijn persoonlijke favoriet) Joey Vera op bas om Kings of Mercia te creëren. Kings of Mercia is heerlijke rock and roll.

Steve Overland

Steve Overland is in mijn beleving al sinds jaar en dag de beste melodieuze rock zanger uit het Verenigd Koninkrijk. Dat begon al in de begin jaren tachtig, toen hij actief was in de band Wildlife, maar Steve is natuurlijk het meest bekend geworden door het fantastische materiaal wat hij met FM heeft opgenomen. Nadat FM ophield te bestaan is Steve betrokken geweest bij een aantal verschillende inititiatieven. Zo werkt hij samen met Heartland-gitarist Steve Morris in Shadowman (met wie hij reeds drie album heeft ingeblikt), heeft hij een tweetal platen uitgebracht met The Ladder en is hij ook nog actief in Overland, zijn solo-project.

FM

FM is een Britse AOR band . In Noord-Amerika, worden ze vaak aangeduid als FMUK. Ze hebben negen studio-albums tot nu toe. Twee van hen, Indiscreet en Tough It Out bereikte

FM werd opgericht in de zomer van 1984 in Londen . De band was oorspronkelijk samengesteld uit de ex- Samson leden, bassist Merv Goldsworthy en drummer Pete Jupp , de Overland broers – zanger / gitarist Steve en lead gitarist Chris Overland, beiden voorheen van Wildlife, en toetsenist Philip Manchester, ook wel bekend als Didge Digital. De band schreef aanvankelijk zes nummers . In december van dat jaar bevestigde de band, dat ze een platencontract met het CBS / Portrait –label hadden, en konden onmiddellijk op tournee in Duitsland met Meat Loaf .

Het eerste Britse publieke optreden van FM (niet te verwarren met de Canadese band met dezelfde naam) was op Valentijnsdag in 1985. Het debuutalbum, Indiscreet gevolgd met hun debuut single “Frozen Heart” werd op vele podia een graag geziene act. In 1986 werden ze gevraagd om te openen voor diverse topacts in Europa ondersteunen van Tina Turner , Foreigner , Gary Moore , Status Quo en Magnum , daarnaast kregen zo ook nog de eer te openen voor REO Speedwagon in het Londense Hammersmith Odeon . Aan het eind van het jaar gingen ze op tour met  Bon Jovi als opener voor de  Slippery When Wet Tour.

De Overland broers gingen naar de Verenigde Staten om te schrijven met Desmond Child , met Queensrÿche en Dokken producer Neil Kernon werd in 1989 Tough It Out uitgebracht .

Ter promotie van Tough It Out , werden er 42 concerten gegeven. Kort daarna, werd door Chris Overland besloten om FM te verlaten,  Andy Barnett, wordt zijn vervanger. Geen onbekende van de groep, Barnett had ook al meegeschreven aan een nummer op de Indiscreet album, “That Girl ‘. Zijn debuut met de groep was in 1991 met  Takin ‘It To The Streets .

FM verandert van platenmaatschappij, Music For Nations , en Didge Digital verlaat eind 1991de band. Een cover van Marvin Gaye ’s ‘ I Heard It Through de Grapevine “was niet een hit , maar werd gevolgd door hun volgende album, Afrodisiacum. Als vervanger voor Digital werd Jem Davis (voormalige Tobruk en UFO ), aangetrokken. De bezetting was van korte duur. Na de release van Dead Man’s Shoes in 1995, valt de band uit elkaar.

In Nottingham ’s Rock City locatie op 27 oktober 2007, speelde echter FM  weer samen in voor het eerst in twaalf jaar, als headliner van het uitverkochte Firefest festival. Deze eenmalige verschijning leidde tot de snelle beslissing om de reünie permanent te maken. Gitarist Andy Barnett kon zich echter niet full time vrij maken en de band was teleurgesteld, maar moest  zijn ontslag aanvaarden. Op Steve Overland’s voorstel werd Jim Kirkpatrick geworven en hij maakte zijn live debuut met FM in Wigan, op het Winstanley College, op 19 maart 2009, gevolgd door een optreden op Firefest voor een tweede keer. Ter gelegenheid van dit festival wordt de nieuwe single “Wildside” ten gehore gebracht. De single was een voorproefje van het aankomende nieuwe album, Metropolis .

Metropolis, FM’s eerste nieuwe album sinds Dead Man’s Shoes in 1995, werd gepresenteerd op een sell-out launch party in The Roadhouse, Covent Garden, Londen in februari 2010 en werd uitgebracht op 31 mei 2010. FM toerde heel het Verenigd Koninkrijk ter ondersteuning van het album in heel 2010.

FM begon 2011 met een show in het Londense Hammersmith Apollo op 22 januari met Thin Lizzy . De rest van het jaar zag de band terugkeer naar vele overzeese bolwerken van de voorbije jaren, waaronder headline shows in Nederland en Spanje (hun eerste live concert in dat land); een show met DAD in Portugal; data met Journey en Foreigner in Duitsland, Dublin en Belfast en optredens op grote festivals zoals Graspop in België en Sweden Rock .In januari 2012 was FM de headliner bij de Great British Rock & Blues Festival in Skegness en in maart gaven ze drie speciale concerten in Glasgow, Manchester en Londen om de 25ste verjaardag van de release van hun debuut album Indiscreet te  vieren.In november 2012 kondigde FM hun komende zevende studioalbum aan, deze zou worden uitgebracht op maart 2013 met de titel Rockville.Op 15 maart 2013 begon FM een Britse tournee ter ondersteuning van Rockville. Speciale gasten voor het eerste deel van de tour waren Vega en Serpentine, terwijl It Bites en Vega de Special Guests waren voor de tweede helft van de tour.Tijdens de maanden juni en juli 2013  was de single “Story Of My Life” op de BBC Radio 2 te beluisteren.In 2014 – in aanvulling op het schrijven en opnemen van hun volgende release, toerde FM in het Verenigd Koninkrijk met Foreigner en Europe in maart / april 2014, met verdere Europese data naast Foreigner en een reeks van headline shows in Nederland, Duitsland, Spanje en Portugal. Nemen ze in mei, tegelijk met deze tour een elf nummers tellende EP getiteld Futurama op. Futurama bevat vier nieuwe studio tracks, zes nieuwe live-opnames en een uitgebreide mix.De tweede helft van 2014 wordt gekenmerkt door 30th Anniversary vieringen van FM. Een late annulering door Vandenberg’s Moonkings, krijgt de groep een oproep van de Planet Rock festival organisatoren, mogen hierdoor als afsluiter op het hoofdpodium verschijnen.

FM’s negende studioalbum Heroes and Villains wordt via Frontiers Records op 20 april 2015 (UK / Europa) en 21 april 2015 (USA) uitgebracht.

The Ladder

Britse hardrock groep. De band bestaat uit drie ex-leden van de groep FM , Steve Overland, Pete Jupp en Bob Skeat samen met oud-Dare / Ten gitarist Vinny Burns . De band heeft twee studio albums opgenomen , Future Miracles in 2004 en Sacred in 2007. Aanvankelijk opgezet met de gedachte een FM-reünie nieuw leven in te blazen, besluit de groep toch een andere naam te gebruiken.

Overland
Steve’s eerste solo-album ‘Break Away’ was niet echt een A.O.R.-album te noemen, maar dat is deze ‘Diamond Dealer’ zeker wel! Voor deze tweede solo-plaat werd Steve gekoppeld aan gitarist Tor Talle en gezamenlijk hebben ze gedurende zo’n twaalf maanden gewerkt aan de twaalf nummers die je op dit album aantreft. Als je ‘Diamond Dealer’ zo eens beluisterd, wordt het meteen duidelijk dat dit duo elkaar perfect aanvoelt, want de neergepende nummers zijn gewoonweg schitterend. Natuurlijk is dat grotendeels te danken aan de fantastische zang van meneer Overland zelf, maar ook beide gitaristen Martin Kronlund (die ook verantwoordelijk was voor het kristalheldere geluid van de CD) en de reeds eerder genoemde Tor Talle krijgen ruimschoot de gelegenheid om hun kunnen te etaleren in de zeer pakkende songs.
Echt alle twaalf songs zijn het beluisteren meer dan waard, maar als ik dan toch mijn favorieten van ‘Diamond Dealer’ moet benoemen zijn dat ‘You Lift Me Up’, het zeer fraai opgebouwde ‘Brave New World’, het stevige ‘Rise’, de ballad ‘Hearts Don’t Lie’ en ‘Bring Me Water’, maar het gehele album straalt gewoon kwaliteit en professionaliteit uit.

Steve Overland wordt vaak genoemd als de zanger met de meeste passie in zijn stem en dat statement wordt op ‘Diamond Dealer’ alleen maar bevestigd! In 2008 en 2009 bracht hij al eerder solowerk onder zijn naam uit. Met deze “Epic” levert hij daarmee nieuw solowerk af. Zoals de titel al doet vermoeden is de opener “Radio Radio” een uiterst radiovriendelijk AOR deuntje met de warme stem van Steve, catchy riffs en duidelijk aanwezige toetsen. is er geen enkel minder nummer te bespeuren in deze collectie. “Rags To Riches” scoort wat hoger op de rockmeter en laat zich hierdoor ook opmerken! Natuurlijk geldt dit ook voor “Rock Me”, wat met zo’n titel in de lijn van de verwachtingen lag. Wonderwel wordt deze trend doorgezet voor de resterende nummers. Let vooral op de vrolijke – duidelijk door TOTO geïnspireerde – toetsen gedurende “So This Is Love”. De derde soloplaat van Steve is opnieuw een collectie van 12 kwaliteitsvolle tracks met die ongelooflijke stem van de man zelf op de voorgrond.

Kings Of Mercia

De combinatie van grote riffs, stuwende ritmes, dikke maar vette  baslijnen en rijke vocale melodieën heeft gezorgd voor een knap staaltje muziek, en in de handen van Kings Of Mercia is dit recept bedwelmend.  Jim Matheos vooral bekend als de oprichter van Fates Warning , maar met talloze andere projecten op zijn naam – waaronder Arch / Matheos en meest recent Tuesday The Sky is niet in staat zijn creativiteit te onderdrukken. Begin 2021 begon hij te werken aan de nummers die het titelloze debuutalbum van Kings Of Mercia zouden worden , waarmee hij zijn uitgesproken stijl bracht en toch iets anders deed. “Ik begon te schrijven zonder echt een idee te hebben in welke richting ik wilde gaan of wat ik met het materiaal ging doen. De eerste paar nummers kwamen snel samen en waren een beetje meer rechttoe rechtaan dan ik gewend ben, en ik vond dat idee erg leuk, een soort van teruggaan naar mijn vroege heavy/hard rock-roots .” Geen vooropgezette ideeën hebben over wat de plaat zou of zou moeten klinken alsof, althans in het begin, zeker heeft geholpen, ” net als het feit dat het onze eerste plaat is, dus er was niets om het tegen te meten of verwachtingen waar te maken, al was het maar in mijn eigen hoofd .”

Bij het maken van liedjes was Matheos volgende zorg, het vinden van de muzikanten die hem zouden helpen het materiaal te realiseren, en zijn eerste prioriteit was een zanger. Bij het samenstellen van een lijst van 30-40 kanshebbers nam hij contact op met een handvol, maar geen van hen werkte om verschillende redenen, en het was zijn vriend Jeff Wagner die FM ’s Steve Overland voorstelde, en het was een andere vriend, rockjournalist Dave Ling, die hen in contact met elkaar bracht. ” Jim had Dave om mijn contactgegevens gevraagd, we spraken over zijn idee om de twee stijlen te mixen, zijn zwaardere achtergrond, met mijn melodische/bluesier richting “, zegt Overland. ” We besloten om een ​​samenwerking op één nummer te proberen en te kijken hoe het werkte, we kwamen met het nummer “Humankind”, en we vonden het allebei geweldig.“De combinatie van de riffs van Matheos en de zang van Overland zorgt voor perfecte match, en de duidelijke chemie logenstraft het feit dat ze elkaar nog nooit hebben ontmoet. ” We schreven allebei alleen, ik voltooide nummers instrumentaal en stuurde ze vervolgens naar Steve die de teksten schreef en nam de zang zelf op. En zo kwam het album uiteindelijk tot stand.


FM

 Indiscreet (1986)

 Tough It Out (1989)

 Metropolis (2010)

 Rockville (2013)

 Heroes & Villains (2015)

Synchroniced (2020)

 


The Ladder

 Sacred (2007)


 

Overland

 Break Away (2008)

 Diamond Dealer (2009)

 Epic (2014)


Kings Of Mercia

 Kings Of Mercia (2022)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑