Queensrÿche

QUEENSRŸCHE kondigt 2023 Digital Noise Alliance Tour aan

Nieuw album ‘Digital Noise Alliance’ is nu verkrijgbaar!
Ter ere van de release van hun zestiende studioalbum, ‘Digital Noise Alliance’, heeft QUEENSRŸCHE de Digital Noise Alliance Tour 2023 aangekondigd! 

De band heeft zojuist een herfstrun in Noord-Amerika afgerond ter ondersteuning van Judas Priest tijdens de 50 Heavy Metal Years Tour, en zal nu hun eerste headliner-campagne in de VS lanceren ter ondersteuning van DNA!

In commentaar op hun komende liveshows zegt QUEENSRŸCHE: “We zijn erg enthousiast om deze headline-tour te doen ter ondersteuning van ons meest recente album, Digital Noise Alliance! Dit tourpakket is uitgebreid en ik kijk er erg naar uit jullie allemaal te zien! Kom naar buiten en laten we samen een geweldige tijd hebben, want livemuziek is weer net zo levendig als altijd!”

Directe ondersteuning voor de Digital Noise Alliance Tour komt van Marty Friedman, waarbij Trauma de avond voor elke show opent. Een volledige lijst met data vindt u hieronder.

QUEENSRŸCHE – 2023 Digital Noise Alliance Tour met speciale gasten Marty Friedman + Trauma:

 

Geschiedenis

Queensrÿche is een Amerikaanse progressieve-metalband uit Bellevue, Washington opgericht in 1981. Michael Wilton en Scott Rockenfield zaten samen in eind jaren 70 in de band Cross And Fire. Als gitarist Chris DeGarmo en bassist Eddie Jackson aan de groep worden toegevoegd wordt de naam veranderd in The Mob. De band zit dan nog zonder zanger. Voor een lokaal festival wordt Geoff Tate gevraagd, Tate is op dat moment zanger van de groep Babylon. Wanneer deze band uit elkaar valt, treedt hij nog wel een aantal shows met The Mob op, maar besluit niet toe te treden tot de band, omdat Tate de metal scene niet zo ziet zitten.

Wel is hij bereid in 1981 de demo op te nemen met de volgende nummers: Queen of the Reich,” “Nightrider,” “Blinded” en “The Lady Wore Black.” De nummers worden aangeboden bij verschillende platenmaatschappijen, maar zonder succes. Wanneer de band een nieuwe manager krijgt weet deze de band te overtuigen om een nieuwe bandnaam te kiezen. De bandnaam wordt afgeleid van het nummer Queen of the Reich en zo ontstaat  Queensrÿche. De demotape circuleerde ondertussen over de verschillende continenten en kreeg een prachtige recensie in het blad Kerrang. Ze besluiten in eigen beheer de nummers uit te brengen. Door het succes van de EP, komt zelfs tot no 81 in de Billboard hitlijsten, krijgt de band een contract bij EMI en treed mede door het succes Geoff Tate permanent toe tot de band. Een paar jaar later wordt de EP uitgebracht op cd met als toevoeging het nummer “The Prophecy”.

In 1984 wordt de band’s eerst volledige album opgenomen in Londen. Het resultaat The Warning bevat meer progressieve elementen dan hun debuut. Ook deze haalt de amerikaanse hitlijst en brengt het tot nummer 61. Maar qua single weet men nog niet te scoren in Amerika, wel daarbuiten met het nummer “Take Hold Of The Flame”. In 1986 wordt het album “Rage For Order” uitgebracht. Op dit album zijn voor het eerst keyboards prominent vertegenwoordigd, maar houdt het nog wel het progressieve karakter, met een knipoog naar de glamrock en glam metal. In Nederland wordt het album zeer goed ontvangen en scoort in de Aardschok zelfs een 10.

In 1988 verschijnt het conceptalbum Operation Mindcrime. Dit is voor de band een schot in de roos. Het betekent de doorbraak voor de band. Inmiddels is het album uitgegroeid tot een klassieker. De album vertelt het verhaal van een junkie Nikki genaamd, die is gerecruteerd door een ondergrondse beweging. De junkie wordt gehersenspoeld en omgeturnd tot een activist met het doel om alle onrechtvaardigheden op een revolutionaire wijze te bestrijden. Hierbij komen de machtsinvloeden van Politiek, Religie,Sex en Drugs ruimschoots aanbod. De andere hoofdrolspeler is de non Mary, die daarvoor een leven in de prostitutie had geleid, deze rol wordt gezongen door Pamela Moore.

De commerciele doorbraak komt in 1990 met het uitbrengen van het album “Empire”. Het album bereikt de 7e plaats en verkoopt alleen al in Amerika meer dan 3 miljoen exemplaren. Het nummer “Silent Lucidity” wordt de band’s eerste top 10 single. Dit kwam mede stand door MTV Unplugged sessie. Na een uitgebreide tour waarbij de band voor het eerst headliner is, duikt men medio 1993 de studio weer in om tot een opvolger te komen. Echter het album ziet pas het levenslicht in oktober 1994. Het album “Promised Land” weet het commerciele succes van het vorige album niet te overtreffen. Maar krijgt toch een platinum status. Het album is wat donkerder gestemd.

Gezien de successen van de grunge en alternatieve stromingen in de rockscene, besluit de band het roer om te gooien. Het resultaat wordt in 1997 gepresenteerd met het album ‘Hear In The New Frontier”. Muzikaal gezien was het weer terug bij de basis met grunge invloeden. Ondanks de mindere reactie van de diehard Queensryche fan, krijgen de nummers “Sign Of The Times” en “You” toch de aandacht van de radiostations.

Na de tegenvallende verkopen van het album en het faillisement van EMI America Records en het vertrek van Chris DeGarmo, komt de band in 1999 met een nieuw album “Q2K”. Met dit album keert de band weer terug qua muziek van begin jaren 80, maar blijft de band experimenteren. Als vervanger voor DeGarmo wordt Kelly Gray aangetrokken. Gray was de gitarist van Myth de vorige band van Geoff Tate. Het album weet het grote publiek niet te imponeren.

In 2001 volgt het album “Tribe” gitartist Chris DeGarmo is dan weer van de partij en speelt de gitaarpartijen in. Ook schrijft hij mee aan een viertal nummers. Echter hij treedt niet weer toe tot de band. Voor de tour wordt er een nieuwe gitarist Mike Stone aangetrokken. Muzikaal gezien is dit album beter als zijn twee voorgangers, maar kan het grote commerciele succes niet herhalen.

Het duurt tot 2006 wanneer Queensryche met een volgend studio-album komt. Het wordt het vervolg van het concept album “Operation Mindcrime”. En krijgt dan ook de naam “Operation: Mindcrime II” mee. Wederom vervult Pamela Moore de rol van de non Mary. Ronnie James Dio vertolkt de rol van Dr. X. De band komt opnieuw in de schijnwerpers en er komt een uitgebreide Mindcrime-tour, waarbij beide albums in zijn geheel achter elkaar worden gespeeld. Er worden dat ook opnames gemaakt van de shows. In een van de shows in The Gibson Amphitheatre verschijnt zelfs Ronnie James Dio voor zijn rol.

In 2007 wordt een cover album opgenomen “Take Cover” van bands als Queen, U2, The Police, Black Sabbath en Pink Floyd. In 2009 verlaat Stone de band en wordt vervangen door Parker Lundgren. Het jaar 2009 brengt in deze bezetting het conceptalbum “American Soldier” uit. Het album wordt opgedragen aan alle amerikaanse soldaten, die gevochten hebben aan het front vanaf WOII t/m  heden.

“Dedicated To Chaos” verschijnt in Juni 2012, de muzikale koers heeft dan weinig meer te maken met metal en heeft meer een poprock karakter. Vele fans zijn dan al afgehaakt en dit album is dan voor Queensryche begrippen dat een dieptepunt.

2012 wordt Geoff Tate uit de band gezet. De officiële lezing luidt dat er muzikale meningsverschillen zijn, maar er gaan tevens geruchten over een hooglopende ruzie vanwege het ontslag van de vrouw en stiefdochter van Tate. Net voor een concert in Brazilië heeft Tate zijn woede niet onder controle en valt backstage de andere bandleden aan. Tijden het concert spugt hij diverse malen naar enkele van hen. Hij wordt vervangen door Crimson Glory zanger Todd La Torre en tourt de band onder de naam Rising West.

In 2013 komt er een rechtzaak wie er recht heeft op de naam Queensrÿche. Dit betekent dat er in 2013 twee albums verschijnen met de naam Queensrÿche, met een verschillende bezetting. De oude bezetting met zanger Todd La Torre, doet de band weer klinken als in de begin jaren. Geoff Tate’s versie, ligt meer in de trend van de later albums, met dat verschil dat het niveau wel een stuks beter is als de laaste 2 albums. In 2015 komt de opvolger “Condition Human” dit is het tweede album met Todd La Torre en doet Geoff Tate totaal vergeten. Met dit album is Queensrÿche weer terug en laat de oude Queensrÿche tijden weer doen herleven. Ook zanger Geoff Tate laat weer iets van zich horen onder de naam Operation Mindcrime, levert de zanger het album “The Key” af. Eerlijk gezegd is dit niet het album waar we op gehoopt hadden en mag als een zeer matig worden genoemd.

Het is inmiddels maart 2019, wanneer we het nieuwe Queensrÿche album voorgeschoteld krijgen. Hoewel ik goed te spreken was over Condition Hüman, het vorige album van Queensrÿche, ben ik zeer benieuwd welke kant Queensrÿche opzal gaan. We kregen natuurlijk al wat voorgeschoteld de afgelopen maanden en dat komt vooral door de singles Man the Machine en Dark Reverie. Hierin hoor je toch deels het oude Queensrÿche invloeden, met een mix van Crimson Glory. En dit is niet natuurlijk ook niet zo vreemd, wanneer je leest dat Todd La Torre (ex-Crimson Glory) zich op dit album meer met het schrijven van nummers heeft bezig gehouden dan voorheen.   

The Verdict’

 is het derde album sinds de komst van drummer Todd La Torre. Ho, wacht even, hij was toch die ‘nieuwe’ zanger? Jazeker, maar op dit album heeft de beste man ook doodleuk de drums ingespeeld. Zou Queensrÿche het ontbreken van weer één van de oudgedienden, Scott Rockenfeld, kunnen opvangen en een sterk album kunnen afleveren? We vergeten dat Todd reeds dertig jaren een onderlegd drummer is en ondertussen de Queensrÿche-stijl ademt. Hij was dan ook te verkiezen boven live-interim Casey Grillo (Kamelot) en hij heeft Scott geïmiteerd, rekening houdend met zijn typische nuances, zoals hij ook Geoff Tate heeft geprobeerd te doen vergeten.

Oktober 2022: Todd LaTorre is al tien jaar de zanger van Queensrÿche en Digital Noise Alliance is zijn vierde album met de band. Er zijn enkele line-upwijzigingen geweest voor de Seattle-veteranen sinds de release van The Verdict uit 2019 . Gitarist Mike Stone keerde vorig jaar terug naar Queensrÿche na een afwezigheid van meer dan een decennium. Dit is het eerste Queensrÿche album voor drummer Casey Grillo (ex -Kamelot ). Er zijn nog twee originele leden over: gitarist Michael Wilton en bassist Eddie Jackson .

Voor het derde album op rij werkte de band samen met producer Zeuss ( Hatebreed , Rob Zombie , Revocation ). Wilton zegt dat er een vertrouwensfactor is bij Zeuss . “Hij kwam binnen als een fan en begreep echt waar Queensrÿche over gaat”, onthult Wilton . “Met Zeuss is er een niveau van vertrouwen en begrip dat we zelden hebben gehad met een producer.

 


 Queensryche (1983)

 The Warning (1984)

 Rage For Order (1986)

 Operation: Mindcrime (1988)

 Empire (1990)

 Operation: LiveCrime (1991)

 Promised Land (1994)

 Hear In The New Frontier (1997)

 Q2K (1999)

 Greatest Hits (2000)

 Live Evolution (2001)

 Tribe (2003)

 The Art Of Live (2004)

 Operation: Mindcrime II (2006)

 American Soldier (2009)

 Dedicated to Chaos (2011)

 Queensryche (2013)

 Condition Hüman (2015)

 The Verdict (2019)

 Digital Noise Alliance (2022)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑