Russel Allen

 

Russell Allen (Long Beach (Californië), 19 juli 1971) is een Amerikaans zanger.Hij is de huidige leadzanger van de progressieve-metalband Symphony X. Voordat hij zich bij deze band aansloot, zong hij voor Sin River. Hij is ook lid van supergroepen Star One (waarin hij wordt gecrediteerd als Sir Russell Allen), Allen-Lande en zijn meest recent gevormde band Adrenaline Mob. Zijn eerste solo-album, Atomic Soul, werd uitgebracht op 25 april 2005. Naast de zang speelt hij ook de bas in, bij de opnames van Atomic Soul.

Beginjaren

Russell Allen kwam op jonge leeftijd in aanraking met countrymuziek. Hij zong veel samen met zijn grootouders. Toen hij vijf jaar oud was gaf hij zijn eerste optreden voor een live publiek. Op de high school deed hij vaak mee aan talentenjachten. Allen was tevens geïnteresseerd in het bespelen van muziekinstrumenten. Zijn eerste pogingen betroffen de klarinet en de drums. Hij stopte hier al snel mee en nam pianolessen. Een jaar lang speelde Allen piano, waarna hij de gitaar ontdekte en zeven jaar lang gitaarlessen nam.

Zijn grootste liefde was nog steeds de zang. Hij heeft niet altijd in bands gezongen. Bovendien zijn de muziekgenres die hem beïnvloedden zeer gevarieerd.

Symphony X

Allen werd ontdekt door Rod Tyler, de voormalige zanger van Symphony X. Samen met de toenmalige basgitarist van de band, Thomas Miller, stelde Tyler hem voor aanMichael Romeo, de gitarist van de band. Tyler was van plan om te stoppen en dacht dat Allen een goede vervanger zou zijn. Symphony X was voor hem een erg nieuwe tak van muziek. Metal was compleet anders dan de muziek die hij daarvoor kende, maar toch voelde Allen zich aangetrokken tot de band vanwege het muzikale talent dat hij in de bandleden zag. Allen claimt ook dat de band hem veel nieuwe kanten van de zang heeft laten ontdekken. De stijl van de band is ook veranderd met de komst van hun nieuwe zanger; de muziek heeft meer klassieke invloeden gekregen.

Nevenprojecten

Allen heeft als gast meegewerkt aan andere muziekprojecten, waaronder Ayreon en Star One van Arjen Lucassen. In 2005 vormden hij en zanger Jorn Lande een duo onder de naam Allen / Lande. Dit tweetal heeft tot nu toe vier albums geproduceerd: The Battle (2005), The Revenge (2007), The Showdown (2010) en The Great Divide (2014). In 2010 verzorgt hij de gastzang op “Sweet Curse”, een rustige maar heftige ballade, afkomstig van het debuutalbum van ReVamp (het pseudoniem van de voormalige After Forever-zangeres Floor Jansen). In 2015 verleent hij zijn zangtalent aan een aantal nummers op het album van Joel Hoekstra (gitarist van Whitesnake- ex-Night Ranger), die via het Frontiers Label  de kans kreeg een solo album op te nemen. Op de overige nummers neemt Jeff Scott Soto de vocalen waar.

 


Russel Allen

 Atomic Soul (2005)


 

Allen/Lande

 The Battle (2005)

 The Revenge (2007)

 The Showdown (2010)

 The Great Divide (2014)


Symphony X

 V: The New Mythology Suite

 The Odessey (2005)

 Paradise Lost (2007)

 Iconoclast (2011)

 Underworld (2015)


Star One

 Victims Of The Modern Age (2010)


Level 10

 Chapter One (2015)


Joel Hoekstra

 Dying To Live (2015)

 Running Games (2021)


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑