Dream Theater-When Day And Day Unite

DREAM THEATER – WHEN DREAM AND DAY UNITE

JAAR VAN RELEASE: 1989

LABEL: ROADRUNNER

‘Oei, is dit Dream Theater?’ was mijn eerste reactie na het beluisteren van deze CD. Ik kende de band toentertijd alleen van de opvolger ‘Images and Words’, een plaat die qua karakter meer naar de metal neigt. ‘When dream and day unite’ klinkt een stuk ouderwetser, het geluid is niet zoals we gewend zijn van DT, en wel het meest belangrijk: een andere zanger!

Charlie Dominici, de voorganger van de huidige zanger James LaBrie, verliet de band na meningsverschillen over de te voeren muzikale richting. De overige leden wilden graag iets meer gestroomlijnde nummers schrijven en meer metal in de muziek implementeren, waar Dominici het niet mee eens was. Ik moet zeggen dat LaBrie een betere zanger is dan Dominici, maar Charlie’s stem past perfect bij de sfeer van dit album. In het begin dacht ik ‘wat een piepstemmetje’, maar als je er eenmaal aan gewend bent klinkt het geweldig. Het geluid op deze plaat is zoals gezegd niet wat we gewend zijn van deze heren, dit is te wijten aan budgettaire problemen destijds, iets waar de band heden ten dage geen last meer van heeft…..

‘A fortune in lies’ klinkt als een echt Dream Theater nummer, en is een lekker opwarmertje voor wat nog komen gaat. Overwegend in een hoog tempo, met een lekker refrein en vloeiende tempowisselingen. Het tweede nummer klinkt als een jaren zeventig – vroeg jaren tachtig progrocknummer, met een meeslepend refrein dat mij doet verlangen naar die goede oude tijd. Heerlijk meezingbaar, maar wijkt qua stijl een beetje af van de rest van de nummers.

‘Ytse Jam’, het derde nummer, is een instrumentaaltje. Hard, complex, up-tempo, de heren etaleren hun muzikale kunnen op een fenomenale manier. Hier en daar doet het me denken aan een progressievere variant van Iron Maiden. Echt een heel lekker nummer. ‘The killing Hand’ is een compositie bestaand uit verschillende tekstuele en muzikale hoofdstukken die samen een verhaal vertellen, een voor Dreamtheater bekend recept. Geweldige instrumentale intermezzo’s, perfecte opbouw en wat een sfeer!

‘Light fuse and get away’ is een sterk nummer, zéér complex, met een swingend (!!) refrein en bruuske tempowisselingen. De instrumentbeheersing en timing verbazen mij keer op keer…. ‘The afterlife’ heeft een briljante onheilspellende riff die sferen oproept waar mijn metalminnend hartje sneller van gaat kloppen. Mede door de teksten wordt je even weggevoerd uit deze harde realiteit.

‘The ones who help to set the sun’ begint met een langgerekt instrumentaal intro en loopt uit in een epische song die zijn weerga niet kent. Wederom alle lof! Het laatste nummer, ‘Only a matter of time’, is een waardige afsluiter van dit briljante album. Alle muzikale registers worden opengetrokken en Dominici’s zang brengt mij kippevel.

Persoonlijk vindt ik dit één van de beste Dream Theater albums, al zullen velen het niet met mij eens zijn. De sfeer die deze muziek oproept brengt mij keer op keer in vervoering. Progmetalliefhebbers: als je dit album nog niet hebt, als de wiedeweerga kopen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑