Rainbow-Rising

RAINBOW – RISING 

JAAR VAN RELEASE: 1976

LABEL: POLYDOR RECORDS

Kant B van Rainbow’s Rising is onovertroffen. Stargazer is de ultieme power metal song. Ronnie James Dio’s machtige stem, Ritchie Blackmore’s slepende riffs en Cozy Powell’s donderslagen smelten samen tot een bombastisch geluid dat een 11 registreert op de schaal van Richter. Tony Carey’s keyboards voegen een hypnotiserend element toe, ondersteund door het Münchener Philharmonisch Orkest. De lange, neo-klassieke gitaarsolo is van eenzame klasse en het verhaal, over een tovenaar die een stenen toren laat bouwen, is ongekend episch.

Het snelle A Light In The Black is eveneens ruim acht minuten lang, vervolgt het verhaal uit Stargazer en is een voorloper van speed metal. De solosectie in het midden, waarin keyboards en gitaar schitteren, duurt maar liefst drieëneenhalve minuut. Tesamen vormen deze twee songs een blauwdruk die vele power en speed metal bands heeft geïnspireerd, zonder dat het origineel ooit is geëvenaard.

De vier songs op kant A zijn weliswaar goed, maar voorkomen toch, samen met de korte speelduur van ruim een half uur, dat ik de maximale score geef aan dit album. Een futuristische keyboard-solo opent het sterke Tarot Woman, dat dicht in de buurt komt van de grootsheid van de twee songs op kant B. Enig minpuntje van dit nummer is het wat eenvoudige refrein, waarin de regel “I don’t know” vier keer achter elkaar wordt herhaald.

Run With The Wolf is een typische Dio-kraker, terwijl de single Starstruck een pakkende rocker is over een vervelende groupie. De minste compositie is het korte Do You Close Your Eyes. Het gitaarspel van Blackmore en de zang van de kleine man met de grote longinhoud zouden echter een bewerking van het verzamelde werk van Vader Abraham nog interessant maken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑