Dio-Holy Diver

DIO – HOLY DIVER

JAAR VAN RELEASE: 1983

LABEL: VERTIGO

Dio’s invloed in de heavy metal scene is enorm geweest. Met maar liefst drie klassieke LP’s, en zijn eerste grote optreden met Ritchie Blackmore’s Rainbow, met wie hij drie albums opnam, met als hoogtepunt Rising, uitgebracht in 1976. Daarna vertrok hin naar Black Sabbath, nadat ze had Ozzy Osbourne hadden ontslagen. Hier maakt hij de klassieker Heaven and Hell in 1980.  In 1983 brak Ronnie met Sabbath om zijn eigen band Dio te vormen. Met de toenmalige onbekende Iers gitarist Vivian Campbell, voormalig Rainbow bandmate Jimmy Bain en Sabbat drummer Vinny Appice. Het in 1983 gemaakte Holy Diver is dan in het DIO tijdperk dan ook heden ten dage een klassierker. De kleine zanger had geleerd van zijn ervaringen met Rainbow en Black Sabbath, maar in beide groepen, was hij niet de belangrijkste creatieve kracht achter de band.  Holy Diver is de potentie, die Dio altijd al getoond had, volledig los gelaten: het werd een blauwdruk voor vele hardrockgroepen, die hierdoor sterk zijn beïnvloed. Dio heeft altijd dezelfde ethiek gehouden gedurende zijn carrière. Het maakte ook dat Holy Diver nooit werd overtroffen, deze plaat staat op eenzame hoogte.

Het belangrijkste verkoop argument over Dio is, natuurlijk, Ronnie James Dio, die met gemak zijn uiterst krachtige stem (die hij hield in een geweldige vorm tot aan zijn dood, in tegenstelling tot bijna elk van zijn tijd genoten). De zanger was ook erg gelukkig in zijn keuze met gitarist Vivian Campbell, wiens creativiteit en talent een sterke drijf veer was. Na Dio zelf, heeft Campbell  het meest bijgedragen aan het songwriting, de nummers zijn consequent sterke en gevarieerd. De twee beste nummers op het album zijn volledig van de hand Ronnie James Dio. Het epische titel nummer verlangt meer zangprestaties dan ide andere nummers op het album. Het mystieke intro is natuurlijk een ander handelsmerk en Campbell’s solo met tempowisselingen in het nummer zijn zeer smaakvol. De andere tijdloze klassieker is geen andere dan Don’t Talk to Strangers.  Rainbow in the Dark is een ander Dio classic, hoewel de  zanger eigenlijk dit nummer niet heeft willen opnemen op het album.  De opening keyboards (gespeeld door Dio) zijn eigenlijk heel catchy, maar nog steeds onmiddellijke herkenbaar.

De zwakke broeder op de plaat is het nummer Invisible, maar een dergelijke kleine misstap kan worden vergeven. Holy Diver is een tijdloos klassieke metaalplaat  gemaakt door een man die heeft kunnen terugkijken op een lange en succesvolle carrière in de muziek. Ronnie James Dio is enig in zijn soort. Een ware must voor een hardrock liefhebber deze mag niet in de collectie ontbreken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑