Red Sea – Blood

Red Sea – Blood

Jaar van Release: 1994

Label: Rugged Records

Een van de weinige bands uit de begin jaren 90 periode, die het vertrouwen in alles wat met metal en hardrock te maken had was Red Sea en het dynamische voorjaar van 1994, het debuut Blood uitgebracht door Rugged Records. De groep is ontstaan ​​uit leden van Die Happy, de klassieke hardrock die een paar goede albums uitbracht op Intense Records, Die Happy (1992) en Volume II (1993), met soulvolle zanger Robin ” Kyle” Basauri. Na het uiteenvallen van Die Happy, besluit Basauri, contact op te nemen met Michael Betts, de eigenaar van Rugged Records, met het idee om een ​​soloplaat te maken.

Het idee veranderde echter in een band vanwege Basauri’s vriendschap met voormalig Fear Not-gitarist Chris Howell, die een soortgelijke liefde voor de blues deelde. Later voltooide Red Sea zijn formatie met collega-bluesfan en bassist Greg Chaisson, beter bekend van zijn werk in Badlands maar ook lid van Die Happy, en drummer Jeff Martin (ook Badlands), en verbeterde hij een geluid dat critici en fans omschrijven als ‘ zware bluesrock’. Concreet bevindt de groep zich op een fundament van de jaren 70, Deep Purple, Led Zeppelin en Bad Company, maar met een 90’s randje, verwijzend naar de invloed van Die Happy en Badlands. Vandaar de manier waarop ik me identificeer met Red Sea als een uitbarsting van pure rock-‘n-roll-kracht, binnen het bluesachtige traject, maar in elk opzicht een hardrockvorm die grenst aan metal.

Net als vele albums uit die tijd, werd Blood niet meer heruitgegeven en veranderde het in een zeer gewild verzamelobject. Tot redding van Roxx Records, die in de zomer van 2019 de 25e verjaardag van Blood vierde door het opnieuw te masteren (door Rob Colwell van Bombworks Sound) en het opnieuw uit te geven met verbeterde albumhoezen. Het werd niet alleen voor het eerst op vinyl gedrukt, 150 rode vinylexemplaren en 350 zwarte, het werd ook opnieuw uitgebracht op cd, met een miniboekje van 8 pagina’s met vintage bandfoto’s.

Blood opent met een van zijn sterkere nummers “Soulshaker”. Met een bas solo om te beginnen, gevolgd door invallende drums. Basauri vertoont zijn vocale vaardigheden tijdens de laatste minuten, waarbij de impuls afdaalt naar een langzamere passage gedragen door bluesachtige solo’s.

Het titelnummer van het album is in elk opzicht goed. “Blood” behoudt de hele tijd een verhoogde impuls, aangezien een samenvoeging van de zwaardere riff-gedreven coupletsecties en lichtere soulvolle vocale melodieën om het opzwepende refrein te versieren. Howell bewijst opnieuw dat de blues hem qua solo’s in zijn natuurlijke element bevindt.

“Wolves At The Door” tilt de blueselementen naar een hoger niveau met verheven gruizige gitaren binnen een middelzware achtergrond waarin de zwaarte misschien niet zo uitgesproken is maar de kwaliteit geenszins een stap terug doet. Chaisson en Martin zijn de onwankelbare ruggengraat van een ritmesectie. De langzamere passage aan het einde helpt om het nummer zeven minuten te laten duren, ondersteund door ontroerende vocale harmonieën.

“Dust To Dust” neemt een vergelijkbare houding aan als “Wolves At The Door”, zij het zwaarder. Het begint met bas en zacht geweven gitarenlijnen te openen, rustig afdrijvend naar humeurige-mid-tempo emotie terwijl ritmegitaren geleidelijk aan een meer uitgesproken rol in de mix krijgen.

“Last Days Of Winter” vertegenwoordigt een perfect gevarieerd nummer, beginnend met akoestische gitaar en rustige drums, terwijl het langzaam opbouwt naar een zwaardere rockvorm. Twee minuten later stijgt de impuls echter tot het de hardrockdrempel overschrijdt.

“Walk On Fire” maakt indruk als broodnodige uptempo hardrock als vervolg op verschillende relaxte (zij het briljante) mid-tempo nummers. Het blijkt ongecompliceerd en direct en no-nonsense nummer. Niets bijzonders of buiten de gebaande paden, maar eerder goed, ouderwetse hardrock.

Weer een bluesrock meesterwerk is “Shades Of Purple”. Het opent met orgel en schreeuwende gitaren voordat het verandert in een hardrocknummer.

“Hell Bound Train” levert een aantal stijlvolle variaties op als een andere Blood- favoriet. Bespeur ik een vage zweem van jaren zeventig classic rock?

Relaxte bluesrocker “Losin My Way” begint met bas en relaxte gitaren. Een midtemponummer, ontspannen en nonchalant, maar laat het zwaardere rockende middelpunt van de Rea Sea niet in de steek, zoals te vinden is in zijn niet-aflatende kwaliteiten. Wat we hebben, is het soort diepe snit van hoge kwaliteit dat een al heel goed album nog veel beter maakt.

“Down Home Static” is precies dat als een minuut status en gospelblueszang die overgaat in afsluiter “Tears Of Joy”. Het nummer heeft een beetje geschiedenis, oorspronkelijk gecomponeerd door Joshua Perahia (Joshua) en later opgenomen voor zijn M Pire-project Chapter One uit 1995 en de solo-release Something To Say uit 2001. Een ballad met bijpassende bluesgitaren.

Dat Blood een geweldig album is, zou een understatement zijn. Het bijna volmaakte duo Howell en Basauri (om nog maar te zwijgen van de Badlands-ritmesectie van Chaisson en Martin), hebben een geweldig blues georienteerde hardrockalbum weten neer te zetten, met een knipoog naar Badlands.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑