Fates Warning-Inside Out

FATES WARNING – INSIDE OUT

JAAR VAN RELEASE: 1994

LABEL: METAL BLADE

In 1994 kocht ik voor 39,95 gulden het net verschenen Inside Out vanFates Warning. Een aanslag op mijn met folders bij elkaar geschraapte budget, maar van de kennismaking met Fates Warning, de band die mij door een vriend was aangeraden, heb ik nooit spijt gehad.

Inside Out was destijds eigenlijk het laatste “band”-album van Fates Warning. Na deze plaat verdwenen bassist Joe Dibiase en gitarist Frank Aresti en werd de band volledig het muzikale vehikel van gitarist Jim Matheos. Ray Alder is tot op heden gebleven en drummer Mark Zonder is een aantal jaar geleden vertrokken. Het laatste studioalbum van Fates Warning is uit 2004 en sindsdien moeten de liefhebbers het doen met liveoptredens, heruitgaven en side-projects als OSIArch/Matheos ofRedemption.Ook de heruitgave, gelijk die van Awaken The Guardian, No Exit, Perfect Symmetry en Parallels, bestaat uit het reguliere album, demo’s en live nummers en als we mazzel hebben wat amateuristisch beeldmateriaal. Over dat laatste materiaal dat ook op de heruitgave van Inside Out te vinden is kan ik geen oordeel vellen; mijn promo bestaat slechts uit de eerste twee schijven.

Op de eerste cd staat Inside Out. Hier is, in tegenstelling tot wat de promosheet mij wil doen geloven, niet aan gesleuteld. Het geluid is dus nog steeds een beetje mat, maar voldoet. Het album kenmerkt zich door de focus op een goede song, net als voorganger Parallels, het commerciële hoogtepunt van de band. En goede nummers staan er ook afdoende op.Outside Looking In, Shelter Me, Face The Fear, Pale Fire. Ze hebben in die 18 jaar niets aan kracht ingeboet. Een fraai amalgaan van technisch vernuft en een sterke compositie. Hoogtepunt is natuurlijk het afsluitende en heden ten dage nog regelmatig gespeelde Monument.

Op de tweede cd treffen we liveopnamen en demomateriaal aan. Interessant voor de fan, minder voor de oppervlakkige luisteraar. Wel moet gezegd worden dat met name het livemateriaal erg goed klinkt. Opvallend hoe krachtig en zuiver de stem van Ray Alder daar nog is. Dat hebben we laatste jaren live en op plaat (hier bijvoorbeeld) wel anders gehoord. Metal Blade doet voorkomen dat het nummer Circles niet eerder is uitgebracht, maar dat is niet helemaal waar. Deze samenvoeging van de nummers Shelter Me enThe Strand verscheen al op de verzamelaar Chasing Time uit 1995 via… Metal Blade

Toch weer een verplichte aanschaf voor fans van Fates Warning. Voor progressieve rock/metalliefhebbers die Inside Out nog niet in huis hebben een mooie kans om het album met een behoorlijke lading extra’s te bemachtigen. En nu maar hopen dat de heren Alder en Matheos de geest krijgen om eindelijk weer eens aan nieuw Fates Warning-materiaal te gaan werken. Deze band is te goed om te teren op oude roem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑