Bruce Dickinson – Accident Of Birth

Bruce Dickinson – Accident Of Birth

Jaar van Release: 1997

Label : CMC

Accident of Birth was het 4e soloalbum van Bruce Dickinson van Iron Maiden, uitgebracht op een moment dat zijn vervanger Blayze Bailey  bij Iron Maiden vergeefs poogt Dickinson te doen laten vergeten. In tegenstelling tot eerdere albums Tattooed Millionaire of Balls to Picasso, leek Dickinson qua stijl meer terug te gaan naar zijn metal roots met deze release in plaats van saaie radiorock. Gitarist Adrian Smith (op dat moment ook ex-Iron Maiden) wordt ook uitgenodigd bij de studiosessies aangevuld met zijn goede vriend en producer Roy Z.

“Freak” is een sterk openingsnummer met een groot, sturend groefritme van de gitaar  Het nummer heeft een paar details van de klassieke NWOBHM-melodie. De korte, psychedelische gitaren van “Toltec 7 Arrival” leiden naar meer jaren 90 groove metal in de vorm van “Starchildren. “Darkside of Aquarius” en “Road to Hell” zijn twee van de sterkere nummers op het album, deze nummers zouden zeker niet hebben mistaan op een Maiden album  in de midden jaren ’90. Zuiver metal met goede licks en uitstekende zang.

Voor de tweede helft van het album ben ik vooral verrast met de arena rock van de “Man of Sorrows”, dan volgt het boze titelnummer met een paar uitstekende, zij het korte, jammerende leadgitaren. De groovy “Welcome to the Pit” met zijn pakkende refrein en de stijlvolle “Ghost of Cain”. Andere nummers zoals ‘Arc of Space’ bevatten een aantal geweldige vocale uitvoeringen.

Samen met zijn opvolger The Chemical Weapon vertegenwoordigt dit het betere werk van Dickinson, en superieur aan het meeste van wat Maiden produceerde, zelfs toen Bruce een paar jaar later.

Hoogtepunten: Darkside of Aquarius, Road to Hell, Man of Sorrows, Ghost of Cain

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑