Journey – Generations

Journey – Generations

Jaar van release: 2005
Label: Frontiers

Sinds de release van platen als ‘Escape’ en ‘Frontiers’ geldt Journey als de crème de la crème van het AOR genre. Journey staat voor een kamerbreed geluid, goede composities, lekkere hooks, fraaie samenzang, pakkende refreinen en hemels gitaarwerk. Na het vertrek van zanger Steve Perry zocht men lang naar een opvolger en vond die uiteindelijk in de persoon van voormalig Tyketto zanger Steve Augeri. Qua stemgeluid en –bereik ontlopen de heren elkaar overigens nauwelijks. ‘Arrival’ was de eerste samenwerking met Augeri en die plaat viel zeker niet tegen, maar was wel behoorlijk glad. Op de tweede volledige cd met Augeri bewijst Journey dat men het kunstje nog niet verleerd is.
‘Faith In The Heartland’ opent het album majestueus; een vol geluid, mooi gitaarwerk en puike samenzang. ‘The Place In Your Heart’ zet die lijn voort en het derde nummer ‘A Better Life’ met drummer Deen Castranova als lead zanger is zo mogelijk nog beter. ‘Generations’ blijkt een traktatie voor de liefhebbers van AOR. Elk bandlid neemt tenminste eenmaal de zang voor zijn rekening, Jonathan Cain (keyboards) in ‘Every Generation’, gitarist Neal Schon in ‘In Self Defens’ en bassist Ross Valory in ‘Gone Crazy’. Platen waarop ieder bandlid tenminste een nummer als lead zanger optreedt zijn schaars. De enige die me te binnen schieten zijn ‘Love Gun’, ‘Alive II’ en ‘Dynasty’ van Kiss. Overigens zingt niet ieder bandlid even verdienstelijk. Ross Valory’s stem is tamelijk ruig voor Journey en past eigenlijk niet zo goed bij de muziek. Het zorgt wel voor variatie, maar verstoort tegelijk de flow van het album.
Het beste nummer van de plaat is ‘Out Of Harms Way’ dat is opgedragen aan de soldaten in Irak. Een prachtig uptempo nummer met een super slot dat zonder twijfel behoort tot de beste die Journey ooit schreef. ‘Generations’ is gelukkig wat ruiger uitgevallen dan het tamelijk zoetsappige ‘Arrival’ en dat is een welkome verbetering. Omdat ook producer Kevin Olsen (ook verantwoordelijk voor ‘Frontiers’ en ‘Escape’) een puike prestatie heeft geleverd, is de conclusie gerechtvaardigd dat ‘Generations’ een toppertje in het oeuvre van de band is. Ruim twintig jaar na hun hoogtepunt is Journey dus nog steeds top in hun genre. Een prestatie van formaat en stukken beter dan het overschatte ‘Soul Sirkus’.
‘Generations’ verschijnt overigens niet in de VS, maar wordt bij een concertbezoek gratis aan de bezoekers meegegeven. Een leuk gebaar met als gevolg dat er op Internet honderden downloads van het album te vinden zijn. Het Italiaanse Frontiers label – dat haar naam wis en waarachtig aan de gelijknamige Journey plaat ontleent (!) – brengt de cd in Europa uit en voegt wijselijk een paar (uitstekende) bonustracks toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑