GPS – Window To The Soul

GPS – Window To The Soul

Jaar van release: 2006
Label: InsideOut Music

Hoewel de bandnaam doet denken aan het welbekende sattelietsysteem, staan de letters GPS in dit geval voor Govan, Payne en Schellen. Deze drie muzikanten waren eerder dan wel sessie als vast betrokken bij de welbekende symfo band Asia. Mastermind van Asia Geoff Downes besloot echter de relatie met de vroegere bandleden van de band te vernieuwen en dus kon John Payne zijn vaste broodheer gedag zeggen.Uiteraard is hij niet bij de pakken neer gaan zitten en heeft samen met de boven genoemde heren de nieuwe band GPS gevormd. Om de line-up te completeren leverde ook Spock’s Beard toetsenist Ryo Okumoto een bijdrage. De heren hebben een aantal zeer sterke nummers geschreven en op dit debuut gezet.
De stijl neigt dankzij de kenmerkende vocalen van Payne al redelijk richting het stadiongeluid van Asia, maar er is meer. De stevige rock heeft voornamelijk invloeden mee gekregen uit de symfo en hier en daar komen ook enkele progressieve uitstapjes om de hoek kijken. Voor dat laatste is vooral Okumoto verantwoordelijk, want hij strooit wellustig met Moog en hammond geluiden.Op het album staan 10 nummers die allemaal heerlijk wegluisteren. De instrumentbeheersing is natuurlijk perfect, maar dat was ook wel te verwachten bij dergelijke rasmuzikanten. Govan laat hier beter dan ooit horen waar hij toe in staat is, terwijl hij op het laatste Asia album nogal ondergesneeuwd dreigde te raken. Drummer Jay Schellen zorgt hier en daar voor pakkende ritmes en grooves. Vul dat aan met de mooie melodieën en het gevarieerde zangwerk en het feest is compleet.De productie is uiteraard van goede kwaliteit en al met al mag er worden gesproken van een lekkere release. Zo goed als de Asia plaat Aura wil ik het niet noemen, maar men laat absoluut horen dat men ook vanuit de rock-gerichte benadering sterke songs kan afleveren. Voor de fans van de latere Asia en in het algemeen symfonische rock is dit natuurlijk verplichte aanschaf. Goede plaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑