Queensrÿche – Dedicated To Chaos

Queensrÿche – Dedicated To Chaos

Jaar van Release: 2011

Label: Roadrunner

Dit jaar viert Queensryche hun 30ste verjaardag in de business en daarom verschijnt in de zomer van 2011 het nieuwe album ‘Dedicated to Chaos’ via Roadrunner Records/Loud & Proud. De band -bestaande uit Geoff Tate, Michael Wilton, Eddie Jackson, Scott Rockenfield en Parker Lundgren– plant op dit moment een tour ter ondersteuning van het nieuwe opus.“Modern life moves fast,” aldus frontman Geoff Tate over het album. “Plug into the rhythm of the now with our 12th studio album, Dedicated to Chaos. It’s a clash and slash of musical experimentation anchored by the pulse of digital code.” Hij geeft de luisteraars nog wel een suggestie mee:: “Enjoy – headphones are a must.”

Queensrÿche’s album ‘Operation: Mindcrime’ uit 1988 is een wereldwijd gerespecteerd classic conceptalbum over rock, wraak en vergelding en geldt als een van de belangrijkste albums binnen het genre. Het album ‘Empire‘ uit 1990 bracht zelfs een #1 single voort; de voor een Grammy genomineerde ballad ‘Silent Lucidity‘, die de band op de Grammy’s van 1992 met een orkest live ten gehore bracht.

In 2006 bracht de band ‘Operation Mindcrime II‘ uit, een waardige opvolger van het origineel. De band tourde met een show waarin ze beide albums integraal speelde; ‘Operation Mindcrime‘ en ‘Operation Mindcrime II‘. De laatste show werd opgenomen in The Moore Theater in Seattle in oktober van dat jaar en de ‘Mindcrime at The Moore‘ dubbel CD/DVD release kwam binnen op #1 in de Billboard’s Top Music DVD Chart en bereikte de gouden status.

De band viert dit jaar haar 30e verjaardag en ‘Dedicated to Chaos‘ is de start van een nieuw hoofdstuk in Queensrÿche’s imposante geschiedenis die de fans absoluut niet willen missen!

Queensrÿche heeft het altijd lastig gehad met z’n fans. Niet alleen omdat de band na het vertrek van Chris DeGarmo een aantal belabberde albums heeft afgeleverd, maar ook omdat ze altijd meer experimenteerden dan veel fans prettig vonden. ‘Het is geen metal’ was dan meestal voldoende argumentatie. Als dan boegbeeld Geoff Tate de publiciteit slecht aanpakt, is er geen redden meer aan. Hij joeg fans op de kast door dance- en hiphopelementen aan te kondigen en verklaarde niet veel later: ‘Rock is pretty much dead’. Don’t shit where you eat, meneer Tate. Het is des te jammerder omdat de laatste drie albums Take CoverAmerican Soldier en Dedicated To Chaos, hoewel zeer verschillend, alle drie niet erg goed zijn. Echt Prikkie, met hiphopelementen? Nou, dat valt erg mee. “Wot We Do” gaat daarin het verst en is nog bepaald geen Snoop Dogg. Ja, er zijn drumpatronen te ontwaren die iets dance-achtigs hebben (“Bad For You”, met een Oosters aandoend gitaarloopje), maar ook in het verleden was Scott Rockenfield daarmee aan het experimenteren. Dedicated To Chaos is absoluut geen metal, het is eerder te classificeren als mainstream rock, zoals Empire en Hear In The Now Frontier. Maar dat heeft de heren er niet van weerhouden een reeks heerlijke songs op cd te zetten. Single “Get Started” is wat dat betreft een goede graadmeter. Een strakke en compacte rocksong. Dat is inderdaad iets heel anders dan metalbombast, maar echt geen enorme koerswijziging voor Queensrÿche. Althans, geen voor Queensrÿche ongebruikelijke koerswijziging. Ben je alleen geïnteresseerd in hun metalwerk, dan kun je dit album gerust overslaan. Maar wanneer je zoals ik hun experimenteerdrift kunt waarderen, dan zou je dit zo maar eens een reuze spannend album kunnen vinden. Ga dan meteen voor de special edition, met vier extra songs en een andere trackvolgorde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑