Heaven’s Basement – Filthy Empire

Heaven’s Basement – Filthy Empire

Jaar van Release: 2013

Label: Red Bull/EMI 

Eens in de zoveel tijd staat er een band op die alles in zich heeft om een grote naam te worden. Heaven’s Basement is er zo een. Niet omdat het Britse kwartet het wiel opnieuw uitvindt, maar des te meer omdat het de essentie van rock-’n-roll in de vingers heeft. Hoewel de groep jong is en met ‘Filthy Empire’ zijn debuut maakt, is de voorgeschiedenis imponerend. Er werden al toers ondernomen met Papa Roach, Buckcherry, Black Stone Cherry, Tesla en Shinedown. Het Download-festival ontplofte, en sindsdien vertelt Alter Bridge’s Myles Kennedy iedereen die het maar wil horen dat Heaven’s Basement een geweldige liveband is. De heren leggen schijnbaar dezelfde overrompelende energie in een show als Sebastian Bach dat ooit deed bij Skid Row. Sommige mensen zagen ze al, want ze stonden recentelijk met Halestorm en Seether op de Nederlandse podia. ‘Filthy Empire’ is een bevlogen debuut, wat overigens niet verwonderlijk is met een platenlabel als Red Bull. De jonge-hondenrock doet het meest denken aan andere moderne Engelse rockbands, zoals The Treatment en Furyon. Of bijvoorbeeld het Amerikaanse The Damned Things, het hobbyproject van leden van Anthrax, Fall Out Boy en Every Time I Die. Heaven’s Basement klinkt minstens zo spontaan en ongedwongen, maar is een slag beter. Luister eens naar de verpulverende energie in ”Fire, Fire“. Ook de rechttoe rechtaan headbangers ”Welcome Home“ en ”I’m Electric“ hebben verslavende hooks en worden explosief uitgevoerd. Ze hebben de potentie elke zaal in een kolkende massa om te toveren. Ook ”Nothing Left To Lose“ en ”When The Lights Go Out In London“, die een tandje terugschakelen, beroepen zich op dezelfde ingrediënten. Ze bevatten aanstekelijke songstructuren, lekker gitaarwerk en een excellerende zanger. Deze Aaron Buchanan is met zijn rauwe, rekbare stembanden een ware geweldenaar. De overtuigingskracht zit ’m wellicht in de naam, want hij brengt voor moderne hardrock teweeg wat Jay Buchanan van Rival Sons – geen familie – doet voor de seventiesrevival. ‘Filthy Empire’ is zo’n debuut waarmee een band het zichzelf lastig maakt om het in een later stadium te evenaren. Ga Heaven’s Basement in een kleine dampende zaal zien nu het nog kan. Het album verschijnt trouwens pas op 1 februari.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑