Royal Hunt – XIII – Devil’s Dozen

Royal Hunt – XIII – Devil’s Dozen

Jaar van Release: 2015

Label : Frontiers Records 

Dit is het derde album sinds Cooper is teruggekeerd bij de band. De twee platen hier voor waren degelijke (prog) metal albums. Nu is hier ‘XIII – Devil’s Dozen’, het, verrassende dertiende full-length van deze Denen. Dit album heeft het typische Royal Hunt geluid en klinkt dus behoorlijk vertrouwd.

‘XIII – Devil’s Dozen’ kan nog altijd niet tippen aan materiaal als ‘The Mission’ of ‘Eyewitness’, maar er is wel een duidelijke verbetering hoorbaar ten opzichte van de vorige drie (de laatste met Boals was ook niet best) platen. De keyboards spelen nog altijd een grote bepalende rol in de muziek. Ten opzichte van hun beste werk is er minder gitaargeweld aanwezig, maar de songs zijn wel onderhoudender dan die op de vorige drie albums. Debet daaraan is dan toch de stem van Cooper die zich hier van zijn beste kant laat horen. Sterker nog…ik kan me geen plaat heugen (ook niet van Silent Force) waar op hij zo sterk klonk. Zo nu en dan komt hij echt verrassend sterk en krachtig om de hoek. Ook zijn de gitaren ten opzichte van de vorige drie platen prominenter aanwezig en is er weer regelmatig sprake van double bass. Het geluid op ‘XIII – Devil’s Dozen’ is gemiddeld ook wat harder en zwaarder dan op de vorige albums. De benadering van de songs is directer waardoor ze (vind ik) een stuk spannender en onderhoudender zijn. Net zoals bij het andere materiaal van deze band geldt hier echter ook dat het album meerdere luisterbeurten nodig heeft om goed op waarde geschat te kunnen worden. Behalve de bonustrack (‘How Do You Know’) zijn alle songs wel allemaal van hetzelfde, tamelijk hoge niveau.

Dus als je het werk van deze band gedurende hun hoogtijdagen niet kent is dit een meesterlijk album, maar een blik in het verleden leert dat het toch nog beter kan. Aan de andere kant is er een significante verbetering merkbaar ten opzichte van de vorige drie platen. Als men deze lijn doortrekt kan het niet anders of het volgende album wordt een absolute knaller. ‘XIII – Devil’s Dozen’ is echter waar we het voorlopig mee moeten doen en dat is zeker geen straf, want ook met deze plaat vegen de heren de vloer aan met het gros van de concurrentie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑