Stryper – Fallen 

Stryper – Fallen 

Jaar van Release: 2015

Label: Frontiers 

Relirock van de bovenste plank, zoals alleen Stryper die kan brengen.

Of je nu wel of niet wat hebt met de tekstuele boodschap van de band, we kunnen niet buiten de muzikale vakmanschap van de heren.

Fallen is hun elfde album, de opvolger van het album No More Hell To Pay uit 2013, dat op de zesde plaats binnenkwam in de Billboard Top Rock Album lijst en op de tweede plaats in de Christian Album Charts. Dan mag je spreken van een bestseller. Alweer een album van zanger/gitarist Michael Sweet dit jaar, hij is wel heel erg druk geweest. Ondanks de kwantiteit, heeft de kwaliteit hier niets onder te lijden. Stevige gitaar riffs worden feilloos gecombineerd met kerkkoor achtige vocalen. Zoals bekend mag zijn, heeft de band de christelijke normen en waarden hoog in het vaandel. Deze vormen wederom de rode draad door de teksten heen. Het album begint met een nummer over de koning van de Joden, Yahweh, gevolgd door het stevig ingezette titelnummer Fallen. Pride is de eerste single van het album, krachtige drumslagen en korte, agressieve gitaarpartijen vormen een mooi geheel in dit nummer.

Een grote verrassing is de keuze voor de cover van After Forever, een klassieker van Black Sabbath. Michael Sweet legt uit waarom de keuze op dit nummer is gevallen. Het lijkt een controverse, een christelijke hard rock band die een nummer van deze oervaders van de hardrock opnemen. Maar als je de tekst van dit nummer goed leest, roept het de vraag op of Black Sabbath wel zo onchristelijk was. Sterker, als je de tekst goed leest, zou deze band uit Birmingham zomaar eens de eerste christelijke hardrock band kunnen zijn.

Big Screen Lies lijkt te gaan over de leugens die dagelijks over de mensheid uitgestort worden, via de televisie- en computerschermen. Het album eindigt met The Calling en King Of Kings. Wederom stevige gitaarpartijen, en een hoog tempo. Het refrein van het laatstgenoemde nummer laat het tempo iets zakken. Al met al staan er twaalf sterke nummers op dit album en bewijst Stryper dat de combinatie van christelijke teksten en hardrock prima samen gaan. Samenvattend Fallen staat weer vol met vette melodieuze metalsongs die bol staan van herkenbare riffs, melodieën en smeuïg gitaarwerk. Riffs die af en toe doen denken aan bands als Leatherwolf, het vroege werk van Queensrÿche. De band is wederom in de orginele bezetting van weleer. De Stryper kenmerkende bombastische koortjes en enigszins theatrale zang en hoge uithalen, maar die hoor je eerlijk gezegd net zo vaak op de laaste Iron Maiden- en Judas Priest-albums, en ik durf gerust te stellen dat Fallen een stuk geïnspireerder klinkt dan de meest recente albums van die twee bands. Uiteraard staan er ook een aantal ballads op. Fans van melodieuze metal/hardrock halen met Fallen een uitstekende plaat in huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑