Teramaze – Her Halo 

Teramaze – Her Halo 

Jaar van Release: 2015

Label : Mascot Records 

Teramaze is een Australische band, die in 1993 onder de naam Terrormaze begon. Daar waar de band in de beginjaren nog wat thrash georiënteerd was, is dat na de naamsverandering en latere releases als ’AnhedoniA’ (2012) en ’Esoteric Symbolism’ (2014) helemaal uit het geluid verdwenen. De band presenteert daar op een progressiever, moderner geluid en ook op de nieuwste release ‘Her Halo’ is dat niet anders.

Het nieuwe album opent het het ruim twaalf minuten durende ‘An Ordinary Dream’ (Enla Momento), de song is een toonbeeld van wat Teramaze in huis heeft. Melodieus, sfeerrijk, drijvende grooves, afgewisseld met haast fragiel pianowerk, de subtiele vocalen van nieuwkomer Nathan Peachy en bovenal de vele, vele tempo- en maatwisselingen bepalen het geluid. Dat geldt niet alleen voor de openingstrack, maar ook de zeven overige tracks zijn hiermee doorspekt. De progressieve, technische elementen en toegankelijke melodieën en harmonieën van bovengenoemde albums hoor je volop terug. Ondanks dat er in de biografie met geen woord wordt gerept over een keyboard speler, zijn de toetsen wel heel belangrijk voor het geluid en het bepalen van de sfeer. Waar het gitaarwerk op voorganger ‘Esoteric Symbolism’ al een stuk gevarieerder en nadrukkelijker aanwezig was, wordt er op ‘Her Halo’ nog een schepje bovenop gedaan (‘het instrumentale, door groove gedragen ‘Trapeze’ en het slotnummer ‘Delusions Of Grandeur’). En dat alles wordt ook nog eens erg strak uitgevoerd. Over het algemeen zijn de tracks vrij lang, wat wel mag blijken uit de zevenvijftig minuten, verdeeld over acht tracks, dat het album beslaat.

Zelf is het mij allemaal even te modern, misschien wel te zoet en mis ik agressie, maar dat neemt niet weg dat het niet te ontkennen valt dat ‘Her Halo’ gewoon prima in elkaar steekt en gedragen wordt door weldoordachte, afwisselende tracks. Liefhebbers van progressieve metal en/of van bijvoorbeeld bands als Dream Theater, Dead Letter Circus, Haken en Karnivool kunnen hun hart hieraan ophalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑