Nordic Union – Nordic Union

Nordic Union – Nordic Union

Jaar van Release: 2016

Label: Frontiers 

Debuutplaten uitbrengen, het is altijd een zeker risico. Het is in de eerste plaats nog verdomd moeilijk, tot onmogelijk, geworden om vernieuwend te zijn. Zeker binnen het globale heavy metal tot zogenaamde melodische hardrock gebeuren. Nordic Union mag dan een nieuwe parel zijn binnen dat gebeuren, de respectievelijke leden hebben al heel wat waters doorzwommen. Die ervaring in het bespelen van hun instrumenten? Dat straalt deze band dan ook uit. Nordic Union is een muzikale samenwerking tussen Ronnie Atkins frontman van de legendarische Deense hardrock band Pretty Maids, en de Zweedse songwriter en producer Erik Martensson, van Eclipse en W.E.T. Aangevuld met de Zweedse drummer Magnus Ulfstedt, die sinds medio 1995 al bij meerdere bands het mooie weer heeft gemaakt. Het resultaat van deze samenwerking is een plaat die nagenoeg perfect in elkaar is gestoken. Zoals de naam al aangeeft gaat het om een een unie van Scandinavische rockmuziekanten. Het zou als  een superband kunnen worden betiteld, al gaat het hier maar om een duo.

Daar waar Ronnie Atkins zijn prioriteiten nog steeds bij Pretty Maids legt, kan hij dit uitstapje niet voorbij laten gaan. Pretty Maids brengt nog met regelmaat albums uit, maar de populariteit ligt bij hun beginjaren met het album “Red, Hot & Heavy”. De ruwe zang van Atkins valt heerlijk binnen de melodic rock en juist daar is waar Martensson zijn kracht ligt.

Als producer en schrijver voor Survivor Jami Jamison, Dalton, Escape en W.E.T weet hij een goede reputatie op te bouwen.

 Door middel van een gestroomlijnde hardrock aanpak, met typische riffs. Maar toch is het vooral de vocale capaciteiten die het meest in de verf worden gezet. Atkins heeft altijd een vrij hoog stembereik gehad, waarmee muren kunnen worden afgebroken. Met hulp van twee heel begenadigde artiesten, die op een technisch hoogstaande manier hun instrumenten bespelen, zorgt dit voor een kruisbestuiving die we niet zoveel tegen komen. Perfectie is op zich geen probleem, zolang dit de spontaniteit niet teveel in de weg staat. Nu, dit blijkt geen probleem te zijn. Vanaf ‘The War Has Begun’ krijgen we al songs voorgeschoteld die mooi schipperen tussen die twee aspecten: spontaniteit en perfectie. Maar, en daar knelt een heel klein beetje het schoentje, alles blijft wat van diezelfde lijn uitgaan op de gehele plaat. Fans van het melodieuze hardrock genre, zullen hier wellicht niet om malen.  Elk van de songs lijken ons rond datzelfde concept te zijn opgebouwd. Met steeds die meesterlijke stem van Atkins die de rest van de inbreng wat lijkt te overheersen. De popballad “Every Heartbeat” is een juweeltje dat je alleen in deze rocksound terug vind. Het Foreigner/ Scorpions achtige op bouw is niet nieuw maar zeker effectief raak. De powerrock met “The War Has Begun”, “21 Guns” en “When Death is Calling” brengt de melodic rock naar een powerpop sound met koortjes en de niet ontbrekende gitaarsoli. Het is energierijk en een must have album voor de classic rock fans.

Zowel technisch als structureel voel je gewoon dat hier is over nagedacht. Maar toch, en dat hebben we reeds aangegeven, blijft binnen dit alles die jeugdige spontaniteit, die je terugvind bij heel jonge bands, stevig overeind staan. Eerlijk is eerlijk, het feit dat we hier een debuut krijgen voorgeschoteld dat we van begin tot prille einde afluisteren, met een brede glimlach op het gezicht. En bovendien nog op ‘repeat’ zetten om alles goed tot ons te laten doordringen? Het zorgt ervoor dat we eerder genoemde kritisch punt naar de vuilnisbak kunnen doorverwijzen. Nordic Union is een klasse debuut album geworden, dat iedere liefhebber van globale heavy metal, hardrock tot vooral de melodieuze versie daarvan, over de streep zou moeten trekken. Ook wij waren onder de indruk van het fijn balanceren tussen eerder genoemde perfectie en klauwen als jonge wolven die nog alles moeten bewijzen. Zeiden we het al? Pure klasse wat we hier krijgen voorgeschoteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑