Sunstorm – The Edge Of Tomorrow

Sunstorm – The Edge Of Tomorrow

Jaar van release: 2016

Label: Frontiers 

The Edge of Tomorrow is de titel van het vierde studioalbum van de rockband Sunstorm.13 mei is de langspeelplaat verkrijgbaar en eerder verscheen de titeltrack met videoclip. Voor het nieuwe album heeft zanger Joe Lynn Turner een aantal muzikanten van formaat bijeengeroepen. Onder hen bevinden zich: keyboardspeler Alessandro Del Vecchio (Hardline, Voodoo Circle), gitarist Simone Mularoni (DGM, Mularoni) en drummer Francesco Jovino (Primal Fear en Hardline).

Turner, inmiddels 64 jaren op de teller, klinkt nog opvallend goed bij stem en vult de melodieuze rock die het decor vormt voor zijn vocale capriolen uitermate goed aan. Er zit wat meer gruis in z’n stem en persoonlijk vind ik dat wel een verrijking. Het geeft de muziek ook wat meer, ehm, edge en dat kan geen kwaad want het risico op een overdaad aan clichés ligt voortdurend op de loer. Sunstorm’s vierde bewandelt dan ook een dunne lijn tussen parodie en party time en blijft gelukkig door de bank genomen voorzichtigjes aan de laatstgenoemde kant.

De muzikale carrière van Joe Lynn Turner is er een met veel hoogtepunten. Zo voor de vuist weg noem ik zijn passages bij Rainbow, Deep Purple en Yngwie Malmsteen. In 2006 zorgde een goed gesprek met Serafino Perugino, president van Frontiers Records, ervoor dat Joe Lynn Turner samen met o.a. Dennis Ward (o.a. Pink Cream 69 en Unisonic) een nieuw project opstartte: Sunstorm. Een project waar melodic rock en AOR op de voorgrond werden gebracht. Intussen werden door Sunstorm ook al de albums ‘House Of Dreams’ (2009) en ‘Emotional Fire’ (2012) op de markt gebracht. Maar door een ander project waarbij Joe werd betrokken, Rated X, wilde hij dat de sound van Sunstorm toch iets harder, iets krachtiger mocht klinken.  Het eindresultaat zijn elf krachtige tracks geworden die zorgen voor stevige melodieuze hard rock, precies zoals die klonken toen Joe Lynn Turner nog achter de microfoon postvatte bij de eerder genoemde bands. Naast de nog steeds krachtige vocalen van Joe zijn het niet de toetsenpartijen die met de meeste aandacht lopen (zoals meestal als je term melodic rock hoort), maar zijn het dit keer de krachtige gitaarlijnen en de uitstekende gitaarsolo’s diehet meest in het oog (oor) springen. Een gedreven en krachtige track als ‘You Hold Me Down’ kan gerust naast een klassieker staan als Rainbow’s ‘Straight Between The Eyes’.

Toch verschilt  Edge Of Tomorrow van de drie voorgaande albums. Daarop waren hoofdzakelijk covers te horen, terwijl er hier, voor zover ik weet alleen maar nieuwe nummers voorbijkomen. Verder is de AOR stijl grotendeels vervangen door een heavier benadering. Heavy rock dus, zonder het commerciële aspect uit het oog te verliezen. Kwalitatief staan de nummers niet ver van elkaar. Geen echte uitschieters en geen zwakke broeders. Na de release van het laatste album van het project Rated X. Wilde Joe  terug naar het meer melodische werk van Sunstorm, maar wilde ook de hardere kant, waar de  nadruk  bij het Rated X album lag, ook graag behouden.  Away From Goodbye is een uptempo opener met drijvende drums en nadrukkelijke gitaarpartijen, een beetje in de Survivor sfeer.

Het titelnummer is prachtig met een geweldig intro,  waarbij de elektrische gitaar melodieus van start gaat. Bestaande uit mooie gitaarriffs langzaam opbouwende naar het refrein deze is Classic Rainbowesque. Ook laat gitarist Mularoni zien uit het goede hout te zijn gesneden.Heart Of The Storm is waarschijnlijk het hardste nummer dat Sunstorm heeft opgenomen met een enorme gitaar riff net iets meer dan een uptempo rocker.The Sound Of Goodbye  is een nummer dat is geschreven door Jim Peterik (Survivor, Pride of Lions) nummer past dan ook volledig in de stijl van het album.The Darkness Of This  Dawn is een krachtige ballad waar Joe flink aan de bak moet, maar nog steeds laat zien dat hij beschikt over het volledige assortiment, die je mag verwachten van een veteraan in het melodieuze genre. Qua compositie en tempo sluit dit nummer nog het meest aan bij de vorige Sunstorm albums.You Hold Me Down is een rocker recht uit de Rainbow lade met een snel drum ritme. Angel Eyes is een old school ballade, die zo is weggelopen uit de jaren 80.Everything You’ve Got begint met een gitaar en Hammondorgel intro doet denken aan Jon Lord (Deep Purple) in de goede oude tijd.Tangled In Blue heeft een prachtige heavey gitaar riff, die langzaam overloopt in een keyboard interactie, het lijkt erop dat het nummer de AOR kant op gaat, maar dan pakt Mularoni zijn gitaar weer ter hand. Ook bij het nummer Burning Fire voeren de gitaarpartijen de boventoon op de keyboardpartijen. Veel meer dan bij de vorige Sunstorms albums zijn de toetsen meer op de achtergrond of worden ze gebruikt om de nummers op te vullen en voller te laten klinken. Ook het vierde album mag er weer zijn van Sunstorm, voor de AOR fans zal het even wennen zijn, maar de gelouterde hardrock fan zal hem uiteindelijk in zijn armen sluiten.Met deze ‘Edge Of Tomorrow’ voegt Joe Lynn Turner een uitstekend album toe aan zijn toch al rijk gevuld oeuvre.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑