Helloïse – Anthology

Helloïse – Anthology

Jaar van Release : 2016

Label : Pseudonym

Verrast was ik toen ik hoorde over een 6CD box, wat zou dit nog kunnen toevoegen aan wat er al eerder van Helloïse op de markt is verschenen?

Om het verhaal van één van de meest belangrijke en invloedrijke Nederlandse metal bands die ons kleine kikkerlandje ooit heeft gekend, zijnde Helloïse, te vertellen, moeten we terug naar het jaar 1984 toen de band Highway Chile hun tweede album aan het opnemen was. Door problemen tussen de band en de platenmaatschappij raakten gitarist Ben Blaauw en drummer Ernst van Ee zo gefrustreerd, dat ze besloten de band te verlaten en samen verder te gaan. Daar ze geen aanspraak konden maken op de naam Highway Chile, moesten ze op zoek naar een nieuwe identiteit en die werd gevonden in Helloïse, de naam van een Griekse vrouwelijke royalty. Gitarist Arjan Boogerds en bassist Marchell Remeeus werden vrij snel aan de line-up toegevoegd en de zoektocht naar een geschikte zanger kon gestart worden. Die werd uiteindelijk gevonden in wereldzanger Stan Verbraak, die met zijn prima stemgeluid het materiaal van de band alleen maar meer toegevoegde waarde gaf.

 Er werden enkele demo’s opgenomen, die enorm veel positieve reacties opleverden. Een logisch gevolg hiervan was een platencontract en in 1985 werd de eerste plaat ‘Cosmogony’ op de markt gebracht, een tweetal jaren later gevolgd door ‘Polarity’. Beide platen bevatten tijdloze, melodieuze heavy metal die ook anno 2016 nog niets van zijn kracht heeft verloren. Niets leek een succesvolle carrière in de weg te staan, totdat in 1988 drummer Ernst van Ee de band verliet wegens zakelijke en muzikale meningsverschillen. Niet lang daarna hield de band op te bestaan en het leek er op dat dit muzikale avontuur definitief ten einde was.

Echter, toen Transmission eigenaar Hans van Vuuren in 1996 beide Helloïse platen opnieuw op CD uitbracht, leidde dat tot een reünie van de band en in 1998 zelfs tot een derde plaat in de vorm van ‘A Time & A Place For Everything’. Een drietal jaar later werd er een vierde album ‘Fata Morgana’ uitgebracht, maar daarna werd het wederom stil rondom deze zeer talentvolle band. In 2014 werd er nog een live-DVD uitgebracht van een op 8 juni 2013 opgenomen concert in de Boerderij in Zoetermeer, maar dat was het laatste wat er van Helloïse is vernomen.

Tot nu dan toch, want Transmission Records heeft nu met deze 6-CD box ‘Anthology’ de ultieme Helloïse release uitgebracht. Alle vier de reguliere studio-platen zijn in deze box-set te vinden, met het nodige bonus materiaal. Verder zijn er twee discs, ‘Eternity Chapter 1’ en ‘Eternity Chapter 2’, toegevoegd met daarop een schat aan extra materiaal, zoals de demo’s uit 1984, 1986 en 1987, alsmede remixen van een aantal songs en zelf een viertal nooit eerder uitgebrachte nieuwe nummers. Een en ander is bijzonder fraai vormgegeven en deze box-set is echt een ongelofelijk mooi eerbetoon geworden aan één van de beste bands die er ooit in de Nederlandse scene actief zijn geweest. Hulde voor dit prachtige initiatief!

We nemen de ‘Helloïse Anthology’ box even door.

COSMOGONY

De eerste CD bevat natuurlijk het onvolprezen legendarische debuut van Helloïse, een album die zich voor eeuwig in mijn brein heeft genesteld: ‘Cosmogny’. Hier is al zoveel (goeds) over gezegd, ik hoef er verder niet over uit te weiden. Als extra tracks op deze schijf vinden we de b-kant van de ‘Cosmogony’ single (‘Friend Of Fortune’) en een viertal single versies (‘For A Moment’, ‘Ready For The Night’, ‘Cosmogony’ en ‘Run A Mile’). Feitelijk zijn deze hetzelfde als de album versies, maar dan met ingekort intro en/of afgeknipte gitaarsolo, maar goed, leuk voor de volledigheid.

POLARITY

De altijd lastige opvolger na je debuutalbum. Het geluid wat bombastischer, een geluidseffectje meer hier en daar, de harmonie koortjes nog nadrukkelijker aanwezig  Toch een heerlijke plaat met een aantal sterke composities, lekker meeblèren met ‘Destination’ en meejanken met ‘So Close To Love’… Toegevoegd is ‘Mystery Eyes’, de b-kant van de single ‘Destination’.

A TIME & A PLACE FOR EVERYTHING

Pakweg 12 jaar later, aanbeland in 1998, komt Helloïse op de proppen met ‘A Time & A Place For Everything’. Lekker heavy en clean geproduceerd, met prima rockers zoals ‘Emergency’ en ‘Young Rebels’, en voor de ballad liefhebbers de tranentrekker ‘Madelene’.Extra op deze CD vinden we een sfeervolle instrumentale versie van ‘Madelene’ (reprise), en verder After The War (demo), ‘Glad To See You Again’, en het weergaloos swingende ‘Complete Surrender’. De laatste drie waren al te horen op de ‘Madelene’ CD-single die uitkwam voorafgaand ‘A Time & A Place For Everything’ aan. Mooi dat deze nu zijn toegevoegd aan deze box, zeker voor de degene die deze CD-single destijds gemist hebben.

FATA MORGANA

Helloïse verrast ons in 2001 met ‘Fata Morgana’, niet alleen omdat op dat moment de band gereduceerd is tot een trio, ook muzikaal slaat het enigszins een andere weg in. Van de ongecompliceerde melodieuze heavy rock van met name de eerste twee platen, naar een meer PowerMetalProg geluid. Lekkere plaat hoor, met zijn spannende intro (‘Secura’), het snelle instrumentale ‘Mirage’ met z’n heerlijke finale, en de prima cover ‘Eloise’ van Paul Ryan… Als bonus tracks horen we ‘Love On The Rooftop’, en het geweldige uptempo ‘The Water’. Deze laatste was al eerder te vinden op de Japanse versie..

BONUS CD 1 – ETERNITY

Demo’s. Hier wordt het echt interessant, met name voor degene die de CD versies van ‘Cosmogny’ en ‘Polarity’ in de jaren negentig gemist hebben, waar veel van deze demo’s ook op prijkten. Maar ook de bezitters van deze CD’s kunnen toch nog nieuw demo werk aantreffen op deze 6CD box (’Gates of Heaven’ en ‘Broken Hearts’, die hadden we nog niet, dank dank). Naast demo’s van “bekend werk” horen we ook nog een lading nummers die de officiële platen nooit hebben gehaald, fijne rockers zoals ‘Danger Games’, ‘Rock Unites’ en ‘Wanted By The FBI’… Uit de latere ‘A Time & A Place For Everything’ periode krijgen we ook nog een drietal demo tracks, leuk om terug horen hoe de uiteindelijke album versies in den beginne klonken…

BONUS CD 2 – ETERNITY

Tijd voor de remixes, hier zijn de ‘Polarity’mnummers onderhanden genomen, ‘Polarity 2.0’ dus. En toegegeven, het klinkt allemaal net wat helderder en vetter, maar goed, ieder het zijne…

zes nieuwe songs vinden we ook nog op dit schijfje, wat een luxe. Zoals eerder gezegd, twee nummers nog niet eerder uitgebracht, het mooi ingetogen ‘Until’ en het prima midtempo ‘A New Day’, van de ‘Fata Morgana’ opnames. De overige vier (‘Virtual Dimension’, ‘The Tower’, ‘Lost In A Crowd’ en het geweldige ‘So Long Alhambra’) zijn opnames die dateren uit 2005 en sluiten naadloos aan op het voorgaande werk van FATA MORGANA. Terug naar de ‘Helloïse Anthology’ box. De eerste vier CD’s komen in hoesjes met de originele album afbeelding, en de twee bonus ‘Eternity’ CD’s zijn gebundeld in mooi nieuw artwork. En om de box compleet te maken is er een fraai 32 pagina’s tellend boekwerkje bijgevoegd. Aardschok redacteur en manager van Helloïse in de jaren tachtig, Michel van de Moosdijk, geeft een uitgebreid overzicht hoe het de band in al die jaren is vergaan. Verder vinden we de nationale én internationale discografie, alle informatie over de desbetreffende CD’s in deze box en worden we getrakteerd op afbeeldingen van concerttickets, artwork van singles/LP’s/CD’s, groepsfoto’s, en een handvol schitterende jaren tachtig live shots.

Oude tijden herleven, en drie tientjes is natuurlijk een symbolisch bedrag voor alle relevante wapenfeiten van deze Rotterdamse hardrockband.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑