Mr.Big – Defying Gravity

Mr.Big – Defying Gravity

Jaar van Release : 2017

 Label: Frontiers

Sommige succesvolle rockbands blijven (of komen) bij elkaar voor het geld. In het geval van Mr Big geldt dat niet. De heren zijn al decennia lang dikke vrienden en laten elkaar nooit vallen. Drummer Pat Torpey kreeg enkele jaren geleden last van Parkinson, maar toch mag hij mee op tournee om een paar nummers te drummen en ook in de studio is hij van de partij. Matt Starr verzorgt de drumpartijen die Torpey niet meer kan spelen. De succesjaren van Mr Big met hits als To Be With You en Wild World liggen al een kwart eeuw achter ons, maar het spelplezier is nog alom aanwezig.

 In het verleden was Mr Big een band die lang in een studio kon vertoeven om aan liedjes en het geluid te schaven. De tijden van ruime opnamebudgetten zijn echter voorbij. Het nieuwe album Defying Gravity werd binnen een week opgenomen en menig nummer werd zo’n beetje live ingespeeld. Kevin Elson, de succesproducer van Lean Into It, werd door de band teruggehaald om het opnameproces te overzien. Het resultaat mag er wezen.

 Mr Big koppelt melodie en harmonie aan muzikaal vernuft. Hoewel bassist Billy Sheehan en gitarist Paul Gilbert nergens door het lint gaan, hoor je genoeg inventieve basloopjes en gitaarfills die hun kwaliteit verraaden. Luister maar eens naar Mean To Me, smullen voor liefhebbers van het betere snarenwerk. Het album heeft een lekkere flow, met Open Your Eyes en het titelnummer zit de vaart er meteen in en het swingende Everybody Needs A Little Trouble is een eerste hoogtepuntje. Het geluid is open en ademt een nostalgische sfeer. Nergens klinkt het als de volgepompte producties van moderne rochbands. Damn I’m In Love Again klinkt bijna als een ontwapenend flower power hitje uit de jaren zestig. Nothing Bad (Bout Feeling Good) klinkt zelfs als een nummer uit de tijd dat Ronald Reagan nog in het Witte Huis woonde. In het aanstekelijke nummer 1992 keren ze tekstueel nog even terug naar hun meest succesvolle jaar. Het afsluitende Be Kind is ook al zo retrospectieve trip door de popgeschiedenis.

 Defying Gravity behoort zonder twijfel tot de beste albums die Mr Big ooit uitbracht. Hoewel de muzikanten op leeftijd raken, klinkt de band spontaner, minder gepolijst en swingt wat meer dan op voorgaande albums. Voeg daarbij de nog altijd uitstekende vocalen van Eric Martin en je hebt een prima rockplaat. Dertig jaar geleden had men met dit album moeiteloos de platinum status behaald. Dat zal vandaag de dag een hele uitdaging worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑