Riverdogs – California

Riverdogs – California

Jaar van release: 2017

Label: Inner Wound Recordings

De Amerikaanse rockband Riverdogs werd eind jaren 80 opgericht en hun titelloos album verscheen in 1990. Nu is er het album California, met prachtige poprock songs, heerlijk gezongen en mooie composities.

De band was een side project van gitarist Vivian Campbell. Hij had zijn naam toen gemaakt als gitarist bij Ronnie James Dio’s DIO. De klassiekers binnen de rock, “Holy Diver” en “Last in Line” zijn albums die bijna iedere hard rocker in de kast heeft staan. Aansluitend speelt hij het titelloze album van Whitesnake van 1987 in. Alweer een klassieker waarbij deze band nog steeds op de hits van dit album het publiek ontvangt. Wanneer Foreigner zanger Lou Gramm zich meld, levert Campbell ook hier zijn bijdrage. Uiteindelijk vindt hij zijn vaste plek bij Def Leppard. Als vervanger van de overleden Steve Clarke, is Campbell nu alweer 25 jaar bij de band.

Daarnaast levert hij zijn bijdrage in de Tribute band van DIO Last in Line en levert zo nu en dan een solo album of gast bijdrage. Ditmaal keert hij terug naar zijn hobbyband.

 Met Marc Danzeisen (Little Ceasar, Gilby Clarke), Nick Brophy (Evenrclear, Garbage en the Rolling Stones) en Rob Lamothe ( Greg Chaisson) kunnen we zeggen dat zijn maatjes allemaal goed terecht zijn gekomen en dat Riverdogs nu wel een superband genoemd mag worden.

Het is direct te horen bij het openingsnummer “American Dream” dat niet direct een heavy rock nummer is maar mooi en subtiel powerrock is, dat je langzaam het album inzuigt. Met een bluesy begin (de liefde van Campbell) is “The Revolution Starts Tonight” een rocksong dat heerlijk klinkt. De poprocksound is de rode lijn voor dit album. Spannende drive met “You’re Too Rock n Roll”, relaxt met “The Heart Is A Mindless Bird”, Ten Thousend Reasons” en uptempo met “Searching For A Signal” geeft aan dat het een diverse poprock album is. Misschien is dit lekkerder dan de laatste Def Leppard albums.Het heeft even geduurd, maar Riverdogs is terug. De band die in 1990 debuteerde met het weergaloze titelloze debuutalbum, maar daarna, ondanks nog een aantal prima platen, nooit de top bereikte. Of dat met dit inmiddels vijfde album wel zal lukken is de vraag, maar wat mij betreft overtreffen de mannen hiermee zelfs hun debuut. Het originele drietal (bassist Nick Brophy, gitarist Vivian Campbell en zanger-gitarist Rob Lamothe), aangevuld met drummer Marc Danzeisen, levert een van de beste melodieuze, bluesy hardrockplaten van de laatste jaren af. Alles eraan klopt. De productie is helemaal af, de arrangementen zijn tot in de puntjes verzorgd en alles klinkt fris en gedreven. Vivian Campbell tovert de ene na de andere fraaie solo te voorschijn, maar de absolute hoofdrol is weggelegd voor zanger Rob Lamothe die heerlijk relaxed door de nummers heen zingt met z’n warme bluesy stemgeluid. De songs zijn stuk voor stuk korte verhaaltjes en dat maakt dat je steeds weer nieuwe dingen ontdekt. „American Dreams” opent een beetje in Night Ranger-stijl, „The Revolution Starts Tonight” bevat een heerlijke solo van Campbell, terwijl „Something Inside” lekker bluesy is. Tijdens het einde van „The Heart Is A Mindless Bird” gaat Campbell even helemaal los, maar wel gedoseerd. Samengevat: ‘California’ bevat elf losse pareltjes die de gehele plaat tot een fraai juweel maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑