Within Temptation – Resist

Within Temptation – Resist

Jaar van release: 2019

Label: Vertigo/Spinefarm

Kunnen we het nieuwe album van Within Temptation negeren. Het antwoord is simpelweg: neen! Akkoord, ze hanteren niet meteen de zware metalen waar we zelf zo naar smachten, maar hoe je alles ook draait of keert, Sharon den Adel en co blijven één van onze belangrijkste exportproducten op muziekvlak. Na hun laatste wapenfeit Hydra dat algemeen ontzettend positief werd onthaald, waren de batterijen van de creatieve kern achter de groep dringend aan opladen toe.

Een pauze doet een mens goed, zo bewijzen de heren en dame van Within Temptation. Sharon den Adel richtte zich, nadat ze na afloop van de Hydra-tour een writersblock constateerde, op haar gezin en haar (inmiddels overleden) vader.

Vooral de komst van My Indigo, Sharons soloalbum, zorgde voor een welgekomen adempauze. Ook de mannen gingen hun eigen weg. Ruud Jolie kwam bijvoorbeeld met een nieuwe release van For All We Know. Het even iets anders doen leverde nieuwe energie op.

Het verschafte de bandleden immers de nodige tijd om na te denken over welke vernieuwende muzikale koers ze wilden gaan varen.

Resist is een heel sfeervolle, vernieuwende plaat met een mooi contrast tussen de engelenzang van Sharon en de donkere, zware instrumentatie.

Om dit te bereiken, is in de studio flink gesleuteld en er zijn allerlei effecten toegepast. Futuristisch en urban geeft de band zelf aan. Modern is wellicht ook een goede omschrijving. Dankzij de zanglijnen is de basis popmuziek, maar de instrumentatie zorgt voor een heavy ondertoon. Onder de oppervlakte komen allerlei diep in de mix liggende elementen naar voren. Zo zijn er dubstepgeluiden in The Reckoning en een koor in onder meer Endless War en Supernova. In laatstgenoemde zijn er ook vioolpartijen. Die toevoegingen en diepte maken het interessanter om het album vaker te draaien en steeds weer iets nieuws te ontdekken.

Hoewel de muziek nog altijd groots en bombastisch klinkt, is er dus wel een verschuiving. Maar verwacht geen soleerwerk of hoogstaande, technische uitspattingen. De instrumentatie staat namelijk vooral in dienst van de zang.

De nieuwe plaat Resist is een werkstuk geworden dat enerzijds vertrouwd in de oren klinkt, maar tegelijkertijd toch zorgt voor een duidelijke breuk met het verleden. Daarnaast weet de diepere sound die Within Temptation hanteert, een meer specifiek gevoel en karakter in het album te leggen. Hierdoor krijgt het geheel een ietwat meer modernere weerklank. Onder de oppervlakte hoor je ook verschillende technische aspecten naar voren komen die het allemaal interessanter maken om zeker eens naar Resist te luisteren.

De symfonische elementen en klassieke metalriffs die jarenlang de sound van Within Temptation domineerden, hebben echter grotendeels plaats moeten maken voor hedendaagse elektronica-invloeden. Daarnaast valt ook meteen op hoe de nummers omwille van hun zanglijn eerder popgericht overkomen. De teksten zijn zelfs niet langer sprookjesachtig maar bevatten – iets waaraan de groep zich voorheen helemaal niet durfde te wagen – een eerder indringende weergave van de hedendaagse realiteit zoals bijvoorbeeld het prijsgeven van onze privacy.

In Endless War geeft ze het geheel met haar ritmiek een reggae-tintje en aan het einde van Raise Your Banner gaat ze prachtig de hoogte in. Ook op andere momenten zorgt ze veelvuldig voor memorabele zanglijnen. Ze roept op tot actie omdat de wereld dat nodig heeft. Ze krijgt daarbij hulp van Jacoby Shaddix van Papa Roach (in The Reckoning), Anders Fridén van In Flames (in Raise Your Banner) en Jasper Steverlinck van Arid (in Firelight).

Resist begint dus uitstekend en bovendien houdt de succesvolle groep, die al meer dan twintig jaar actief is, het momentum vast met Supernova en Holy Ground. Laatstgenoemde komt met zijn pop-zang in de buurt van Amaranthe. Daarna volgt In Vain, dat minder impact heeft. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat veel nummers op dezelfde structuur teruggrijpen. Na vijf tracks ben je wel eens toe aan iets anders en dat gebeurt met deze op pop gefocuste track niet tot nauwelijks. Gelukkig doorbreekt Firelight de sleur met een verfrissend, hypnotiserend, soul-achtig geluid. Na het iets minder opvallende Mad World, dat overigens wel uitnodigt tot meebewegen, volgt het prima Mercy Mirror, dat vooral punten scoort vanwege het mooie refrein. Voor het bombastische Trophy Hunter (deels met militaristische Rammstein-ritmiek) geldt in mindere mate hetzelfde.

Within Temptation komt na een welverdiende pauze dus verfrissend terug met een zeer aangenaam en modern album, waarvan bijna alle composities een single hadden kunnen zijn.

Kortom: Resist bezit weer een heleboel memorabele nummers waarmee Within Temptation de huidige fans tevreden zal weten te stellen, maar ook nieuwkomers zal mogen verwelkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑