Lance King-ReProgram

Lance King-ReProgram

Jaar van Release : 2019

Label : Nightmare

Lance King is een Amerikaanse vocalist en songschrijver met een reeds lange muzikale carrière. We pikken er een paar uit om je een beeld te geven: Gemini (1985-1993), Balance Of Power (1997-2003) en Pyramaze (2003-2007). Deze bands hebben allen een iets gemeen: ze stonden, of zijn nog steeds, bekend als melodic en progressive power metal bands. Een muzikaal gegeven dat eigenlijk als een rode draad door zijn carrière heen loopt. Dit is op het album “Reprogram” onder eigen naam niet anders want ook deze release volgt dit pad. Het album wordt op zijn eigen label Nightmare uitgebracht, vandaar dat wij Europeanen de cd moeten importeren, gelukkig zijn er in Nederland nog platenzaken voor de echte liefhebber van rockmuziek. Zoals Popeye in Hengelo, die zonder moeite deze voor je besteld en in zijn kleine winkeltje een stortvloed aan cd’s en lp’s heeft. Daarnaast straalt Johan als een echte muziekliefhebber en kenner, waar kom je dat nog tegen.

Na al eerder op albums van Pyramaze, Avian, Ilium etc.. te hebben ingezongen werd het tijd voor een opvolger van het schitterende “A Moment In Chiros”.  Voor wie niet zo bekend mocht zijn met Lance zijn zang kwaliteiten, de man beschikt over een krachtige zeer mooie melodieuze stem. Hij kreeg op “ReProgram” hulp van collega muzikanten uit melodieuze progressieve metalbands. Zo werkten en schreven onder andere Kim Olesen (Anubis Gate), Markus Sigfridsson (Darkwater) en Rich Hinks (Annihilator / Aeon Zen) mee. Maar er zijn nog meer gastmuzikanten te bespeuren, op gitaar Mathias Eklundh (Freak Kitchen), achter de drumkit Morten Sorensen (Anubis Gate/ Pyramaze), op de keys Fred Columbo van Spheric Universe Experience en op de bas treffen we ene Jakob Riis. Aan de namen en de bands te zien krijg je ook al een beetje een idee welke genre je kunt verwachten.

Het eindresultaat zijn dit keer twaalf nummers waar kracht en melodie hand in hand gaan met de nodige wendingen in tempo en ritme. Ongeacht de lyrische, artistieke en spirituele bedoeling, muzikaal gezien hebben we hier één knaller van een album.

Muzikaal zit alles knap elkaar: goed opgebouwde songs worden vakkundig gebracht met klaterende drumpatronen, pulserende basslijnen, stevige riffs die allen samen voor de solide basis zorgen. Voeg daar dan de melodieuze gitaarsolo’s en de krachtige, soepele vocalen aan toe en ‘ReProgram’ van Lance King mag je gerust naast de albums van de eerder genoemde bands leggen: het zal allerminst uit de toon vallen. De refreinen zijn melodieus en aanstekelijk, terwijl ze nog steeds een aantal onderwerpen behandelen als moraliteit, identiteit in een steeds veranderende wereld, persoonlijke verantwoordelijkheid, eerbied voor jezelf en voor anderen. Geen licht materiaal dus, en verantwoord en geloofwaardig neergezet in de context van dit album.

“Limitless” is eerst single van ReProgram. Het is een van de beste nummers op het album (hoewel, eerlijk gezegd, ze zijn allemaal vrij solide) en is een geweldige samenvatting van wat de luisteraar kan verwachten op het album. “Pointing Fingers” doet denken aan Dream Theater uit het Octavarium- tijdperk. En hoewel elk nummer verrassend goed is op dit album, is het laatste hoogtepunt dat het vermelden waard is het afsluitende tien minuten durende epische nummer ‘A Mind at War’.

 Twaalf tracks probeert Lance King je aandacht vast te houden. Iets waarin hij misschien niet altijd volledig in slaagt en niet van begin tot eind altijd weten te overtuigen.

 Zelf omschrijft  de brave man het als Celestial metal. Ondanks dat alles, ontkom je er niet aan een vergelijk te maken met zijn vorige solo album. Terwijl het album bestempeld mag worden als hoogstaand, zit er toch een verschil met zijn eerste album, dat ook al goede kritieken had. We mogen gerust stellen dat ‘ReProgram’ iets progressiever is. Lance zelf zingt zoals we van hem gewend zijn de sterren van de hemel. Voor de prima productie tekenden Lance zelf in samenwerking met Jacob Hansen.

 Toegegeven, ik kende het werk van Lance King met Pyramaze niet, in de aardschok bij het lezen van de recensies viel de naam voor het eerst op. Aangezien het genre dat beschreven werd in mijn straatje lag, ga je luisteren en je meer verdiepen in de muzikant Lance King. Ik had niet naar het eerste soloalbum van Lance King, “A Moment in Chiros,” geluisterd tot ik mij verdiepte in de opvolger, “ReProgram.” Uitstekende songwriting en muzikaal vakmanschap, en respectabele productie, gecombineerd met een originele benadering. Gesmeed tot een fusie van genres. “ReProgram” heeft veel cross-over potentie om veel fans van prog, power en metal te behagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑