Teramaze – Are We Soldiers

Teramaze – Are We Soldiers

Jaar van release: 2019

Label : Mascot Label Group

Teramaze is een Australische progressieve rock band, afkomstig uit Melbourne, die in de jaren negentig al aan de weg timmerde en albums uitbracht, het in 2006 voor gezien hield en in 2012 terugkeerde met het album `Anhedonia`. Het muzikale labeltje dat de platenmaatschappij er destijds op plakte, thrash metal, was in 2012 al dubieus maar heeft de band inmiddels mijlenver ver achter zich gelaten. Snelheid of vingervlugheid spelen geen rol bij het Australische vijftal. Goed gestructureerde melodielijnen en harmonie, geavanceerde arrangementen, melodieuze vocalen en een open karakter nemen een hoofdrol in. En op het nieuwe album `Are We Soldiers` is dat niet anders.

Metal in het straatje van Darkwater, Dream Theater en Seventh Wonder. Hun vorige plaat Her Halo was alvast een meesterwerk, dat zeer verslavend werkte en moeilijk te overtreffen viel.

Ze combineren progressieve metal met krachtige gitaarakkoorden, ingewikkelde tempowisselingen, opzwepende melodieën en poprefreinen. Het technisch niveau ligt hoog, maar de muziek klinkt niet pretentieus. Naast het thrashy gitaarwerk en de symfonische ondertoon, is het vooral de melancholie die hen doet opvallen.

Net als op het eerdere werk, `Esoteric Symbolism` (2014) of `Her Halo` (2015), worden de tracks daarbij tot in finesse ingekleurd. De tien tracks kennen een totale speelduur van zeventig minuten. Het album is daardoor vrij lang, met een gemiddelde van bijna zeven minuten per song. De hardere lijn en grotere aaneenschakeling van complexe passages, gaat deels ten koste van de melodie, waardoor de songs in eerste instantie minder vlot in het gehoor klinken. De vorige plaat was een stuk toegankelijker en er waren dan ook heel wat luisterbeurten nodig om dit opus op zijn waarde te kunnen beoordelen.

 De twee singles en het tweede deel van het twaalf minuten lange Depopulate sprongen er bovenuit. Weight of Humanity handelt over de druk die we ervaren in ons leven en wat we beschouwen als waarheid en leugen.

met vijfenhalve minuut is opener `Fight or Flight` de kortste track en afsluiter `Depopulate` met zijn bijna twaalfminuten het langste. In vergelijking met `Her Halo` heeft de band iets aan toegankelijkheid gewonnen; dat heeft zeker van doen met de terugkeer van zanger Brett Rerekura op het oude nest. Zijn vocalen zijn net even melodieuzer en gevoeliger aangesneden en maken tracks als `From Saviour to Assassin`, `Orwellian Times` en `Weight of Humanity` absolute melodieuze pareltjes. Een muzikale vergelijking vind je nog steeds in bijvoorbeeld Anubis Gate of een wat rauwere versie van landgenoten Caligula`s Horse.

`Are We Soldiers` is een logisch vervolg en ligt volledig in lijn met het eerdere werk van Teramaze.

Samenvattend: Progressieve metal met goed gestructureerde melodielijnen met geweldige solo’s, strakke riffs, complexe songstructuren en hemelse vocalen. Wanneer je van progressievere, melodieuze metal houdt, zweert bij opzwepende melodielijnen, dan kun je aan `Are We Soldiers` je hart ophalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑