VandenPlas – The Ghost Xperiment (Awakening)

VandenPlas – The Ghost Xperiment (Awakening)

Jaar van release: 2019

Label: Frontiers Records 

Het is de Duitse progrock act VandenPlas die met regelmaat een album op de markt brengt. De band uit Kaiserslautern doet al jaren mee en viert dit jaar hun 25ste jubileum. Ter ere van dit is de box The Epic Works met 11 cds uitgebracht. En ja, terwijl dit hun 9de album is. Dit album is het eerste deel van het concept en deel 2, Illumination verschijnt volgend jaar.

Vier jaar geleden bracht de Duitse progmetal band Vanden Plas het laatste studioalbum uit. Dat was Chronicles Of The Immortals Netherworld II. Afgelopen vier jaar moesten de fans het doen met The Seraphic Liveworks (2017) en de lijvige boxset The Epic Works 1991 – 2015 (2019).

 Vanden Plas staat al jaren voor kwaliteit. Aan alle aspecten van hun composities wordt met uiterste zorg aandacht besteed.

De bandleden zijn betrokken bij theaterprojecten en rock musicals als Jesus Christ Superstar, The Rocky Horror Show , Little Shop of Horrors , en Evita .

In 2004 werd door Andy Kuntz een ambitieus soloproject onder de naam Abydos gestart . Dit is  min of meer ook een rockmusical.

Op 31 maart 2006 bracht de band een concept album, getiteld Christus 0  uit. Gebaseerd op Alexandre Dumas, père ’s boek De graaf van Monte Cristo . In april 2008 is het album in Duitsland op het toneelpodia uitgevoerd; De podium productie werd uitgeroepen tot Christo – Die Rockoper .

De laatste twee releases Chronicles Of The Immortals – Netherworld (Path One) en Netherworld II zijn gebaseerd op Die Chronik der Unsterblichen door fantasie auteur Wolfgang Hohlbein. Beide albums zijn afgeleid van het theaterstuk Blutnacht .

Het is dan ook verrassend, dat ze wederom met een conceptalbum komen wederom in een twee luik.

Op dit eerste deel de Awakening valt op dat er minder plaats is voor bombast en gelaagdheid en kiest de band voor een directere aanpak. Niets mis mee maar de band weet dan ook niet al te veel te verrassen.

Het concept is gebaseerd op een paranormaal experiment. De hoofdpersoon in het verhaal is Gideon Grace, gespeeld door frontman Andy Kuntz. Deze hoofdpersoon vecht tegen de meedogenloze schaduwen van The House Of Rain. Door immens verdriet na de dood van zijn geliefde Ivy, is Gideons pijn ook de drijvende kracht in een oorlog met zijn demonen. In boeken uit de bibliotheek van een Duitse school voor metafysica leest hij over geheime leraren en parapsychologische experimenten. Die vormen een belangrijke basis van waaruit hij vecht tegen de wezens van de duisternis.

Met een bijna 8 minuten durende ‘Cold December Night’ start het verhaal over de geesten en het leven van hiernamaals. De band staat bekend als een soort Duitse Dream Theater al speelde men hiervoor als support act voor deze progrockband. Nu staat VandenPlas op eigen benen de hoofdact op vele festivals in Europa te spelen. Met de gedachte dat hun helden en Rush in hun muziek verwerkt is valt het nummer ‘The Phantoms’ op zijn plek. Het doet erg denken aan de oude progrock act.

Met de bewering, dat deze band andere acts zou naspelen, doen we deze heren tekort. De pianostukken die opgebouwd worden naar een bombastische climax is hun wel toevertrouwd en tevens ook in van hun kenmerken. Het wordt alleen wat lastig dat dit bij iedere nummer gebeurd waardoor de diversiteit van de songs in geding komt. ‘Fall From the Skies’ mag dan 9 minuten duren, het blijft een herhaling van de songs ‘Three Ghost’ en ‘Devil’s Poetry’ die eerder voorbij zijn gekomen.

We wachten af hoe het verhaal van de Fallen Angels afloopt. Het is nog steeds een stuk beter dan het gros van de bands, die zich in het genre probeert staande te houden, maar had zelf gehoopt, dat ze de lijn zouden oppikken van hun fantastische album Christ O.

The Ghost Xperiment lijkt aanvankelijk een routinematig Vanden Plas album. Naarmate het album vordert ging de muziek mij meer raken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑