John Schlitt-Shake

John Schlitt-Shake

Jaar van Release: 1995

Label: Word Records

John William Schlitt (geboren op 3 februari 1950) is een Amerikaanse zanger, die van 1986 tot de pensionering van de band begin 2006 de leadzanger was van de christelijke rockband Petra . Voordat hij in 1986 bij Petra kwam, was Schlitt de zanger van Head East. John Schlitt werd geboren in Lincoln, Illinois . Kort daarna verhuisde zijn familie naar Pulaski , waar hij opgroeide. Schlitt begon al op zeer jonge leeftijd met zingen en interesse tonen in muziek. Toen hij 13 jaar oud was, sloot hij zich aan bij een band genaamd Vinegar Hills Hometown Band Something Different . Hij ging naar de Mt. Pulaski High School in zijn geboorteplaats en studeerde af in 1968. Na zijn afstuderen aan de middelbare school schreef Schlitt zich in aan de Universiteit van Illinois voor een graad in Civiele Techniek . Zijn voornaamste interesse was echter nog steeds muziek. In 1972 sloot hij zich aan bij de rockband Head East als leadzanger met enkele medestudenten van de universiteit. Schlitt combineerde zijn muzikale carrière met zijn universitaire studies en studeerde uiteindelijk in 1974 af van de universiteit en wijdde zich fulltime aan zijn carrière in de muziek.

Hoe zal het album van John Schlitt klinken: Hedendaagse christelijke rockmuziek van Petra’s leadvocalist op zijn eerste soloplaat. Gaat John Petra verlaten? Het zal waarschijnlijk het gerucht zijn zodra bekend wordt over de eerste solo-opname van John Schlitt. Maar nee, hij verlaat niet de meest gerenommeerde christelijke rockgroep. Hij is toegewijd om de frontman te zijn van de groep waar hij al bijna tien jaar een intrinsiek onderdeel van is. Trouwens, wie zegt dat hij niet twee dingen tegelijk kan doen?

Greg X. Volz was misschien de oorspronkelijke leadzanger van Petra, maar voor mij zijn de John Schlitt-jaren altijd meer favoriet geweest, als eerste album van Petra had ik de verzamelaar aangeschaft “Petra Means Rock” waarop beide zangers te horen zijn. Als solo album van Greg. X. Volz heb ik nog naar “The River Is Rising” geluisterd. Maar hun sound is totaal verschillend. Waar Greg vooral de hoogte ingaat heeft John een lekker rauw randje op zijn stem. Met de beste wil van de wereld, zal ik beide  waarderen, maar John Schlitt –  is voor mij de zanger van Petra. Geen gebrek aan respect voor Greg X. Volz, misschien meer een kwestie van smaak.

“Shake” weet ondertussen hoe een release van Schlitt zou moeten klinken.  “Let It Show” schittert met een tikkeltje funkiness (en nostalgie) met knipogen naar de jaren 80, terwijl “Show Me The Way” had alles in zich om een CCM-single te worden, en plaataftrap “Wake The Dead” een mid-tempo gitaar heeft die rechttoe rechtaan Petra rock-‘n-roll vibe.  Het is het enige nummer hier dat ook niet zou misstaan op een album van Petra, maar dat is maar goed ook – als dit allemaal gewoon Petra-sound-alikes waren, wat zou dan het nut zijn?

Toch zijn er iets meer ingetogen nummers dan de echte “hard”rocknummers, wat als je een Petra-fan bent, zou je dit meteen opvallen.  Sommige nummers neigen meer naar poprock “Don’t Look Back” is zo’n nummer dat er uitspringt. Het is pure gitaarpop, en ook nog eens uitstekende gitaarpop.

Tekstueel, hey – dit is CCM uit het midden van de jaren 90 voor een grote meerderheid.  Ja, beter gedaan dan gemiddeld, maar een deel van de oubolligheid en “rechtlijnigheid” is onmiskenbaar.  omdat zijn markt de CCM-industrie is, dus kunnen we daar een mening overhebben.

Ik geef de voorkeur aan Petra-platen boven “Shake”, maar het dient zijn plaats en laat Schlitt in een nieuw licht zien. Luister maar een naar het album “This Means War” van Petra, dan weet je waar ik het over heb.

Schlitt is nog steeds actief en leent zijn zang aan verschillende projecten en bands, waaronder Project Damage Control, een christelijke progressieve hardrockband. Schlitt is de zanger van een band, The Union of Sinners and Saints, met White Heart- oprichter, gitarist en songwriter Billy Smiley . Hij leent ook zijn zang aan de Jay Sekulow Band. Schlitt bracht in februari 2019 ook een single uit, “Fighting the Fight”, die hij samen met Ryan Horn schreef en werd geproduceerd door John Lawry.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑