Michael Sweet-Michael Sweet

Michael Sweet-Michael Sweet

Jaar van Release: 1994

Label: Benson

Begin jaren negentig verkeerde Stryper in een beetje onrust. Hun laatste studioalbum deed het niet goed, vooral omdat de band hun geel/zwarte thema losliet en afstand nam van hun christelijke roots. Voor de goede orde: het album heette ‘Against the Law’ en ik denk dat het een van hun beste albums is… maar wat weet ik. Ze brachten een Greatest Hits-album uit met een paar nieuwe nummers, maar Michael Sweet, de zanger, was niet tevreden met de muzikale richting en besloot de band te verlaten voor een solocarrière. Dit was februari 1992. Stryper zoals we wisten dat het klaar was (tenminste op dit moment weten we nu beter, maar dat is een ander verhaal).

Michael nam een ​​EP op genaamd ‘Unstryped’, dat vermoedelijk nummers waren die oorspronkelijk voor Stryper waren opgenomen. Die schijf zag echter pas in 1999 het levenslicht. In de tussentijd nam hij zijn eerste volledige soloalbum op, simpelweg genaamd Michael Sweet.

Het album bracht Michael terug naar het zingen van christelijke nummers en hij hield zich aan de code van wat Stryper oorspronkelijk was. De stem van Michael is onmiskenbaar.

Nummers als “Together” , “Take Me Home” , “Jesus” en “Ain’t No Safe Way” zijn rocknummers. “Together” en “Take Me Home” vormen de aftrap van het album en hebben allebei hebben die rockvibe uit de jaren 80.  “Jesus” komt swingend uit met wat zware gitaren en beukende drums.. De volgende nummer zijn waarschijnlijk de beste nummers van het album. Met de hulp van Greg Fulkerson (Blue Tears) bij het schrijven, produceren en gitaarspel krijg je een aantal goede rocknummer waaronder “All This And Heaven Too” en “Ain’t No Safe Way” .

En wat ballads betreft, Michael heeft deze niet laten ontbreken, zoals het hoort op een jaren 80 rockalbum. ‘Tomorrow, Tonight’ , heeft toch een andere aanpak, omdat er een saxofoon in zit. Dan krijg je het met piano beladen “Someday”, maar met de emotioneel gevulde zang het nummer redt. En er zit een geweldige gitaarsolo in, gespeeld door Michael, een zeer ondergewaardeerde gitarist als je het nog niet wist. En de laatste ballad is “Forever Yours” , een akoestisch nummer waarbij de zang van Michael volledig tot zijn recht komt.

Het debuut en titelloze soloalbum van Michael Sweet is als je Stryper fan niet wat je zou verwachten, waarbij hardrock en metal meer de boventoon voeren. Op het album “In God We Trust” na deze gaat ook meer richting commerciële rock en natuurlijk de zoetsappige ballads, die ze in het verleden met Stryper maakte. Ben je een fan van Michael stemgeluid en je bent ook te vinden voor wat softere rockmuziek uit de jaren 80, dan is het album het luisteren waar.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑