RTZ – Return To Zero

RTZ – Return To Zero

Jaar van Release: 1991

Label: Warner Bros Records

Rock Candy Records is de nummer één plek om die albums te vinden die de tijd vergat. Keer op keer komen ze met ruwe diamanten op de proppen. Deze keer hebben ze met RTZ een album opgegraven waar Boston-fans nog altijd naast de Boston albums het over hebben. Voor mij een reden om dit album eens weer uit de kast te halen. Gelukkig ben ik nog in het bezit van het origineel.

In 1991 werkte Boston-gitarist Barry Goudreau samen met Boston-zanger Brad Delp om RTZ te creëren. De timing had niet slechter kunnen zijn. Dit was het tijdperk van Nirvana en Pearl Jam, dus een melodieus rockalbum van wat de jeugd van die tijd beschouwde als AOR-dinosaurussen bleef grotendeels onopgemerkt.Het is geen Boston-kloon, maar deze nummers blijven dicht bij de roots van het genre. Om de een of andere reden is deze schijf in mijn verzameling bewaard gebleven

“Until Your Love Comes Back Around” bereikte de Top 30 in februari 1992 en hielp bij het smeden van een nieuwe identiteit voor ex- Boston- gitarist Barry Goudreau en eeuwig Boston- lid, zanger Brad Delp. Absoluut rock uit de jaren 80. “There’s Another Side” is precies hetzelfde als het openingsnummer, een klasse A-prestatie, alleen overschaduwd door de schoonheid van de hitballad “Until Your Love Comes Back Around.” Ze waren voorzichtig met Return to Zero om meer naar de popkant van Brad Delp te leunen, “All You’ve Got” een perfect voorbeeld dat bewijst dat Goudreau en Delp een formidabel schrijfteam vormen. De productie van Chris Lord-Alge is rechttoe rechtaan. Goudreau’s gitaaruitbarstingen op “All You’ve Got” zijn kort en krachtig en combineren zijn meesterlijke spel met een beetje van het magische geluid van de band Boston.

Hoewel het onvermijdelijk is om vergelijkingen te trekken met Boston, alleen de stem vertoont gelijkenis. Hoewel de muziek van RTZ een beetje overgeproduceerd is. Afgezien van het nogal irritante “It’s My Life” was hier niets wat niet het luistern waard is. Ik merkte echter dat ik vooral aangetrokken werd door de vier nummers waarmee de plaat opent “Face the Music”, “There’s Another Side”, “Rain Down On Me” en “Every Door is Open”, dit laatste nummer is mijn favoriet van het album.

Delp, zo’n geweldige zanger, en helaas al vroegtijdig overleden, heeft een geweldige prestatie geleverd. Er waren minder hoge noten, maar al met al liet hij een andere kant van zijn persoonlijkheid zien. Het resultaat is een goed album waar fans van dat specifieke genre dol op zijn. Helaas heeft deze herontdekking geen verloren klassiekers over het hoofd gezien en pareltjes aan het licht gebracht. Eigenlijk veranderde de beoordeling niet veel. RTZ is een vrij algemene band met vrij algemene nummers. Wat hen helpt zich te onderscheiden is de stem van Brad Delp, die op de een of andere manier echte emotie overbrengt in een aantal ernstig clichématige lyrische concepten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑