Liaison-Hard Hitter

Liaison-Hard Hitter

Jaar van Release: 1992

Label: Frontline

In 1989 betrad Liaison de bloeiende wereld van de christelijke metal hairbands. Op basis van collega-artiesten als Guardian en Whitecross lieten de broers Tim en Larry Melby hun schorre stemmen en jammerende gitaren los voor drie studioalbums. Het hoogtepunt hiervan was Hard Hitter uit 1992 . Liaison werd door Brian Tong getekend bij Frontline. Bill Baumgart produceerde de eerste twee albumalbums van de band en werd op Urgency zelfs vermeld als lid van de groep. Hard Hitter werd geproduceerd door Tim en Larry Melby. De echte kern van Liaison waren echter in feite de gebroeders Melby (Larry en Tim), die opgroeiden in een christelijk huis in Watford City, North Dakota, waar ze hun hele jeugd naar Phil Keaggy en andere hedendaagse christelijke muziekacts luisterden.

De groep trok alles uit de kast en schakelde andere artiesten als Oz Fox (Stryper) en Tony Palacios (Guardian) in om het geluid te versterken. In 2020 liet Girder Records het album (en zijn voorgangers) remasteren naar een modernere standaard, waardoor een weinig bekende band weer in de schijnwerpers kwam te staan.

Van het Rocky -geïnspireerde uiterlijk van de hoes tot de titel zou je de indruk krijgen dat dit een heavy rockalbum is. Er zijn voldoende stevige gitaren aanwezig met riffs en solo’s en komt in de  buurt van de arenarock in die tijd. De drums bonken door de speakers en de bas blijft niet ver achter. Hoewel de gastartiesten ongetwijfeld hebben bijgedragen aan het interessanter maken van de muziek, moeten de Melbys de eer krijgen voor het bedenken van een aantal smakelijke riffs en memorabele melodieën.

Wat de boodschap betreft, wordt ook het ‘harde’ aspect benadrukt. Sommige nummers zijn meer bemoedigend voor christenen om sterk te staan ​​tegen de gevolgen van de wereld (zoals het titelnummer “Attitude” of “My God is a Rock”). De twee ballads hebben een mildere evangelische aantrekkingskracht (“Who Can Heal the Pain” en “As Far As the East is from the West”). De meeste nummers gaan over het verleid worden door zonde. Nummers als ‘Steal, Kill, and Destroy’, ‘Whatsoever You Sow’ en ‘Wicked Ways’ waarschuwen allemaal voor hoe zonde tot een hels einde leidt, voelt het toch soms een beetje overdreven of speelt het in op het stereotype dat veel mensen hebben over het conservatieve christendom van eind jaren ’80/begin jaren ’90.

Voor deze recensent was Liaison een nieuwe naam. Guardian, Whitecross en Stryper zijn allemaal bekende acts, dus het recenseren van deze plaat voelt als een duik in de CCM-geschiedenis die minder bekend is. Het is een leuk album, maar voor degenen die niet op de hoogte zijn van het bestaan ​​van deze band en toch houden van dit tijdperk met christelijke rock, is Hard Hitter de moeite waard om te luisteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑