Jeff Scott Soto-Wide Awake (In My Dreamland)

Jeff Scott Soto-Wide Awake (In My Dreamland)

Jaar van Release: 2020

Label: Frontiers

Veteraan hardrock zanger Jeff Scott Soto heeft aangekondigd dat zijn zevende solo-album, ‘Wide Awake (In My Dreamland)’, zal worden uitgebracht op 6 november via Frontiers Music Srl. Geproduceerd door (en geschreven met) Alessandro Del Vecchio, de release is de beste van alle gecombineerde werelden van soto’s vorige solo-albums en zal zijn trouwe aanhang hiermee een enorm plezier doen.

Soto’s carrière begon als zanger voor gitaarvirtuoos Yngwie Malmsteen in 1984 voor het fronting van bands als Talisman, Eyes, Takara, Soul SirkUS, W.E.T., SOTO en Sons of Apollo (met Billy Sheehan, Mike Portnoy, Derek Sherinian en Ron ‘Bumblefoot’ Thal), evenals een doorlopend lidmaatschap van Trans-Siberisch Orkest en een stint als leadzanger voor de klassieke legendarische rockband Journey.

Soto bracht in 1995 zijn debuutalbum ‘Love Parade’ uit, gevolgd door het veelgeprezen ‘Prism’ (2002), ‘Lost In The Translation’ (2005), ‘Beautiful Mess’ (2009), ‘Damage Control’ (2012) en ‘Retribution’ (2017).

 De cd-versie van het album bevatten ook een bonus live album opgenomen op de 2019 editie van de jaarlijkse Frontiers Rock Festival, die ook werd uitgebracht op digitaal formaat in april 2020.

Jeff Scott Soto heeft bijna negentig albums onder zijn riem als leadzanger (samen met tal van samenwerkingen en opnames), hierdoor is Jeff een gelouterd muzikant en mag zichzelf rekenen tot een volleerd professional die vakkundig werk aflevert met ongelooflijke energie en krachtige optredens in genres die variëren van metal tot hardrock, progressieve rock tot epische ballads, en zelfs funk.

 Voor ‘Wide Awake (In My Dreamland)’ heeft hij veel van zijn eerdere invloeden verwerkt en melodische rock/AOR vermengd met hardrock invloeden.

Iedereen die bekend is met Soto’s vorige solo releases weet wat hij eigenlijk al kan verwachten. In zekere zin is “Wide Awake (In My Dreamland)” het hoogtepunt van de muzikale elementen die zijn voorbijgekomen in de vorige zes platen. Het resultaat lijkt een muzikaal verlanglijstje van Jeff’s fan-base, omdat het album zich kenmerkt door de herkenbare vermenging van melodische rock, AOR, en hardrock. De elf nummers die dit nieuwe album bevatten tonen nog altijd de indrukwekkende stem van Soto, die met diepe emotie zingt over het leven, liefde, bitterzoete sentimenten, dagelijkse strijd, en soms menselijke emoties met een verheffend en bemoedigend perspectief. Met betrekking tot de muziek, “Wide Awake (In My Dreamland)” presenteert verschillende elementen, zoals gracieuze melodieën, gelikte refreinen, krachtige riffs, en uitstekende gitaarsolo’s. Dit keer is het gitaarwerk ingespeeld door gitarist Fabrizio Sgattoni en deze heeft zeker een steentje bijgedragen en het naar een hoger niveau getild. De nieuwe nummers kunnen worden ingedeeld in drie hoofdgroepen. “Love’s Blind” vertegenwoordigt bijvoorbeeld Jeff’s expertise in het vermengen van AOR en hardrockelementen. Een ander nummer in de vorm van “Desperate”, laat een andere kant zien waar de band een zwaarder geluid laat horen, met betrekking tot de riff, die samen met de rauwe stem van Jeff en eindigend met de verdwijnende gitaar solo. De laatste groep staat het dichtst bij een ballade, zoals in het geval van “Without you”, waar een piano het hoofdmotief biedt en de rest van de instrumenten de bitterzoete schoonheid van deze melancholische en oprechte melodie benadrukt, met een sterke Queen’s vibe. Al met al laat dit album een bijzonder goede indruk achter.

Na de jaren 1980-getinte hardrock als mijn guilty pleasure is het niet zo’n slechte zaak. Immers bracht ik de meeste van mijn delicate jeugdjaren in de jaren 80 en 90 door met de soundtrack van mijn leven bestaand voornamelijk uit de hardrock en heavy metal van dat tijdperk. “Wide Awake (In My Dreamland)” draagt die mooie erfenis voort met zo’n finesse dat het praktisch het tapijt onder mijn voet wegtrekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑