Eclipse – Wired

Eclipse – Wired

Jaar van Release: 2021

Label: Frontiers Music

Dit jaar is een vrij belangrijk jaar voor de Zweedse melodieuze hardrockmeesters van Eclipse . Ze vieren namelijk hun 20e verjaardag van hun debuutalbum “The Truth & A Little More”, een album, dat eigenlijk op de achtergrond is verdwenen en waarvan de nummers ook niet meer ten gehore worden gebracht. Nu is het tijd voor het achtste studioalbum “Wired” uit te brengen. Dit is ook het eerste album van de band met de nieuwe bassist Victor Crusner, de broer van drummer Philip Crusner.   Eclipse is een band geworden waar ik de laatste jaren veel naar luister. Ze zijn nog instaat als band de deels 80-jarige hardrock om te toveren in een modern jasje. Het recept is melodieuze hardrock met zware riffs en pakkende melodieën. Uiteraard heb ik sindsdien veel meer bands van deze stijl gevonden die hier ook aardig aan voldoen. Maar dan kom je toch veel uit bij Scandinavische bands. Dankzij Erik Martensson heeft Eclipse echter een bepaald geluid en een bepaald handelsmerk in hun laatste paar platen ten toon gespreid, die gemakkelijk herkenbaar zijn.

Uiteraard wijkt het nieuwe album niet af van de richting en het geluid van hun laatste vier albums (“Bleed & Scream”, “Armageddonize”, “Monumentum” en “Paradigm”). Het album begint met de energieke dosis “Roses On Your Grave”, “Dying Breed” en “Saturday Night (Hallelujah)”, die behoorlijk up-tempo zijn met opwindende riffs en die gegarandeerd de hoofden in beweging brengen, en handen in de lucht in de vorm van zowel vuisten als hoorns. Mijn eerste gedachte toen ik het refrein van “Saturday Night” hoorde, is dat je het refrein van “Viva La Victoria” wel een erg groot vergelijk vormt.  “Dying Breed” moet echter wel mijn favoriete nummer op de hele plaat. Het heeft weg van nummers die de band al eerder uitbracht in het rijtje van “The Storm”, “When The Winter Ends” en “Never Look Back”.

Het is wanneer we “Carved In Stone” beluisteren, dat we het balladgebied voor het eerst gaan betreden. Dit nummer bevat voornamelijk akoestische gitaren, maar de elektrische gitaren en drums komen pas tegen het einde op gang. Een ding dat Eclipse onderscheidt van veel andere bands zijn de enorme vocale harmonieën tussen meer dan twee leden. Dit element herleeft de vibes van o.a. Def Leppard op hun hoogtepunt, iets wat je niet vaak hoort tegenwoordig bij de veelal nieuwere bands.

De prijs voor het beste nummer voor de tweede helft gaat naar “Things We Love”. En als de Eclipse- formule je begint op te branden. Simpelweg omdat je het idee krijgt dat het steeds meer is van hetzelfde, zal het nieuwe album je niet van gedachten veranderen. Echter, “Wired” is opnieuw een stevige versie van één van de beste Zweedse rockbands.

De nummers kort samengevat.

” Roses On Your Grave “, de opener, is gewoon een fantastisch uptempo, heavy en met een werkelijk adembenemende refreinlijn genoeg om mee te schreeuwen. “Dying Breed ” is weer een geweldig nummer. Een klassiek up-beat Eclipse nummer met een catchy melodielijn, vlijmscherpe gitaren en een strakke ritmesectie.  “Saturday Night (Hallelujah) ” was het eerste voorproefje, die we van dit nieuwe album te horen kregen. Een enorm rock ‘n’ roll nummer dat op maximaal volume gespeeld moet worden! “Run For Cover ” klinkt als een overblijfsel van het ” Paradigm ” album. Een meer ‘donkerder’ hardrock juweeltje waarin de zang van Erik Martensson hier echt tot zijn recht komt. ” Carved In Stone ” is het eerste langzame nummer van ” Wired “. Een akoestisch en zeer emotioneel nummer, dat in het midden langzaam ombuigt naar meer bombast, bevat een geweldig arrangement.” Twilight ” zorgt ervoor dat u het volume weer hoger gezet kan worden. Een pittige hardrocker met een metal randje. ” Poison Inside My Heart ” doet me een beetje denken aan de samenwerking tussen Erik en Ronnie Atkins ( Pretty Maids ) in Nordic Union . ” Bite The Bullet ” is 100% Eclipse Krachtig, anthemisch en bombastisch! ” We Didn’t Come To Lose ” is zwaarder, meer groovy en bevat een geweldige gitaarsolo. ” Things We Love ” heeft een ‘slimme’ melodie, een meer commercieel geluid en is meer een nummer met een AOR-achtige karakter. ” Dead Inside “, de bonustrack, is het nummer waarmee deze plaat wordt afgesloten. Een ongecompliceerd melodieus heavy rocknummer.

ECLIPSE is wederom in staat gebleken een degelijk album af te leveren. Wat maakt dit tot een geweldig rockalbum. Herkenbare en gemakkelijk te volgen teksten, emotionele melodieën, moordende gitaarriffs en harmonieuze en gepassioneerde zang. Eclipse levert dit allemaal op “Wired”.

Voor de liefhebbers van de zwaardere richting kunnen dit album zonder twijfel aanschaffen. De echte AOR-liefhebbers komen de laatste 4 albums wat minder aan hun trekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑