Timechild – And Yet It Moves

Timechild – And Yet It Moves

Jaar van Release: 2021

Label: Mighty Music

Timechild’s debuutalbum “And Yet It Moves” genaamd, komt in november uit, om het album te bemachtigen moet je een kleine 2 weken wachten, het wordt namelijk uitgebracht op een klein label. De nieuwgevormde Deense heavy rockband gaat van start met een set nummers die zwaar, compact en melodieus zijn, aanbevolen als je van Black Sabbath & Deep Purple houdt.

Timechild is een klassiek geschoolde heavy rockband uit Kopenhagen, Denemarken. Het geluid van de band bestaat uit een krachtige en aanwezige leadzang, karakteristieke dubbele gitaren en atmosferische vocale harmonieën, die samen hun unieke Scandinavische expressie creëren.

Timechild werd in 2020 opgericht door vier doorgewinterde muzikanten uit verschillende hoeken van Denemarken. Met uitgebreide ervaring in het verleden in een aantal voormalige en bestaande Deense rock- en metalbands, hadden de leden hun paden al gekruist op zowel op de Deense als internationale podia. Toen de gelegenheid zich voordeed, besloten ze hun muzikale ervaringen en visies te verenigen en creëerden ze Timechild.

Het debuutalbum is geschreven en opgenomen tijdens de wereldwijde Covid-19-pandemie, die de Deense en internationale muziekindustrie lamlegde. Deze stilte gaf de band echter de tijd om gezamenlijk hun gemeenschappelijke klank en expressie te ontwikkelen. De visie vanaf het begin was om te laten zien hoe heavy rock het publiek zelfs in 2021 kan blijven uitdagen en verrassen. Hoewel de basis van de band duidelijk wordt gelegd door de rockgiganten uit het verleden, wordt Timechilds inspiratie gehaald uit zowel tijd als genres. De mogelijkheid om in de muziekgeschiedenis van de afgelopen decennia te duiken en daarmee je eigen geluid te bepalen, is een van de grootste privileges die hedendaagse muzikanten tot hun beschikking hebben. We kunnen leren van het verleden zonder achterom te kijken of onorigineel te zijn en we kunnen relevant en innovatief zijn zonder een nieuw genre te hoeven definiëren.

Dezelfde mentaliteit geldt ook voor de teksten van Timechild. De titel van het aankomende debuutalbum “And Yet It Moves” is volgens de legende de laatste zin die de natuurkundige en filosoof Galileo Galilei uitsprak nadat het Vaticaan hem dwong zijn wetenschappelijke overtuiging te herroepen dat de aarde om de zon draait en niet om de zon.  Dus omgekeerd. Juist deze menselijke zoektocht naar het doel van ons eigen bestaan ​​en de strijd om onszelf boven de natuurwetten te verheffen, zijn terugkerende thema’s in het tekstuele universum van het album.

Bijvoorbeeld het nummer “Shrapnel” dat voorbij zal komen. Voorzichtig met een lichte melodie en een ingetogen zang die je in slaap sust. Maar voordat je als gehypnotiseerd in slaap valt en in dromenland verdwijnt, krijgt het nummer een wending en ben je weer helemaal terug.

“The Bite Of The Frost” gebruikt een vergelijkbare tactiek. Een ingetogen nummer in de eerste helft zonder zware riffs, maar met veel warmte en melodie in het geluid. Een vrolijk, levendig intermezzo volgt. Maar dan gaat het over in eent nummer met keiharde riffs.

Met funky nummers als “Last Frontier” of “Haze Of Dawn”, die het flink laten kraken, laat de band horen over enige diversiteit te beschikken. Met “Last Frontier” ontketent Thimechild een wilde rit met groovy gitaren en furieus drumwerk aan het begin. Dan beukt het nummer weg. Ook hier valt de fantastische charismatische stem van zanger Anders Follow Brink op.

De plaat is geproduceerd, gemixt en gemasterd door Soren Andersen (Glenn Hughes, Jesper Binzer, Thundermother, Marco Mendoza, Artillery). Met zijn enorme ervaring in het genre, zowel als producer als als muzikant, was Soren een natuurlijke keuze wanneer de nummers van de band vereeuwigd moesten worden. Het resultaat zijn negen nummers die het brede dynamische bereik van de band laten zien. Van rustige, donkere en melodieuze passages tot overdonderende dubbele gitaren en energieke heavy rock. Met “And Yet it Moves” is Timechild klaar om het publiek te imponeren met hun expressie van heavy rock anno 2021.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑