Drive-Diablero

Drive-Diablero

Jaar van Release: 1992

Label: Zoo Entertainment

Drive ontstond halverwege de jaren tachtig in Houston, Texas , toen de leden amper de middelbare school hadden verlaten; maar de band verhuisde al snel naar Los Angeles , dat het centrum van de hardrockscene was geworden. Na het winnen van een KNAC- radiowedstrijd met hun nummer “I Need The Nights”, belandde Drive op de 10 Best From the West -compilatie uit 1987, uitgebracht door Rampage Records, de hardrockdivisie van Rhino Records . Rampage tekende de band en in juli 1988 bracht Drive hun debuutalbum Characters in Time uit. Het album kreeg goede recensies van de hardrockpers. Drive nam hun tweede album, Diablero , op voor Rampage en er waren destijds tapes in omloop, maar de release van het album werd opgeschort. Rond de eeuwwisseling verliet de band Rampage en tekende bij Zoo Entertainment , een nieuw BMG- label, dat later verbonden zou worden met de band Tool . In 1992 bracht de band een herwerkte versie van Diablero uit , die lovende recensies kreeg van de metal underground. Op 25 juni 2009, terwijl hij langs de snelweg in San Antonio, Texas reed , verloor zanger David Taylor de controle over zijn voertuig als gevolg van een bandenstoring en crashte. Hij werd naar een streekziekenhuis gebracht, waar hij vijf dagen later aan zijn verwondingen overleed. Uiteindelijk werd oprichter Rick Chavez benaderd door het Duits-Amerikaanse heruitgavelabel 20th Century Music over het uitbrengen van een album met niet eerder uitgebracht materiaal. De release, getiteld iDefi , dook eind 2017 op en bevatte “Inherit the Wind” en “Insanity” van de nog niet uitgebrachte Rampage-versie van Diablero , alternatieve Spaanstalige versies van “Once Again” (“Otra Vez”) en “Pandilla”, ook oorspronkelijk van Diablero. Helaas maakt Chavez de release van het album niet meer mee en stierf op 25 februari 2017 aan inwendige bloedingen.

Dit album was een grote verrassing toen ik het kreeg. Als je van zware, snelle melodieuze metal houdt, dan zul je deze geweldig vinden. Ik werd weggeblazen door het gitaarwerk en het drumwerk en de zang is ook super goed gedaan, heeft wel wat weg van Midnight van Crimson Glory. De mix lijkt ook nagenoeg perfect. Het album start met “Dream Ceremony” een ruim vijf minuten durende hardrock/metal nummer, met geweldig voortstuwend gitaargeluid en dito stem. Het tweede nummer is “Shapeshifter” de volumeknop wordt langzaam omhoog gedraaid. Wederom een stevig rocknummer met een geweldige bridge tussen de refreinen. Het langste nummer van album klokt bijna 7 minuten. “Pandilla” begint met een lekker gitaarintro, de daarop volgende melodielijnen daar moet ik wat aanwennen, het lijkt er op dat ze niet zo lekker lopen, wel voorzien van een spaans aandoende gitaarsolo, waarop je zo de flamenco op weg danst. Met “Once Again” is het eerste rustpuntje op het album, verweven met een bluestintje heeft in de verte wat weg van Badlands en ook de stem doet hier denken aan Ray Gillen. “Betrayed” is al weer nummer vijf van het album. Een nummer met soulvol gitaargeluid, de variatie op het album is volop aanwezig. Niet hun sterkste nummer, qua compositie en gitaarmuziek wederom Ok. Hierna krijg we het instrumentale “Brujo”, die we verder niet bespreken. Met “Full Moon Rising” krijgen we meer heavy akkoorden en dan is Drive toch op zijn best. “Remember” knalt vanaf het begin uit de speakers met galopperende gitaarmuziek snelt het door het nummer. “A Character In Time” opent akoestisch, een beetje zweverig zang in de trant van Crimson Glory’s “Strange & Beautiful” album. “An Eagle Soars” gaat weer vol speed van start onvervalste hardrock/metal. Het navolgende “Money, Marbels and Chalk” is meer een uptempo hardrocknummer met een overtuigende bas. Het laatste nummer is “Bario Blues” net als de titel het al verraad, dit is een nummer geïnspireerd vanuit de blues een langzaam nummer, waarop David Taylor zijn geweldige stemgeluid nogmaals ten gehore brengt. Als je van fatsoenlijke jaren 80-begin jaren 90 klinkende metal houdt met een geweldige gitarist is wellicht “Drive” het album voor jou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑