New Horizon – Gate Of The Gods

New Horizon-Gate Of The Gods

Jaar van release: 2022

Label: Frontiers Music

Een nieuwe powermetalband met voormalig HEAT-zanger Erik Grönwall? Ik was teleurgesteld om te horen dat hij de melodieuze hardrockgroep HEAT had verlaten, aangezien HEAT al lange tijd mijn favoriet is dat genre. Grönwall was de perfecte match een ongelooflijk sterke stem als frontman van een van de beste melodieuze rockbands die er zijn. Gelukkig, terwijl HEAT doorgaat met Kenny Leckremo achter de microfoon, is Grönwall terug in de schijnwerpers, vergezeld door zijn ex-bandgenoot Jona Tee. De samenwerking, waarbij Tee de bas, gitaren, keyboards en achtergrondzang voor zijn rekening neemt, heet New Horizon en ja, je leest de eerste regel goed, dit is een onderneming in het rijk van power metal. Voormalige HEAT-bandleden Erik Grönwall en Jona Tee kondigden onlangs een voortzetting aan van hun muzikale samenwerking in de powermetalband New Horizon, en brachten eind november 2021 via Frontiers een debuutsingle uit getiteld ‘We Unite’. Het staat op het debuutalbum van het duo, ‘Gate Of The Gods’, dat op 11 maart 2022 uitkomt, samen met de gloednieuwe single ‘Stronger Than Steel’.

Na maanden van geheimzinnig werk in de studio, heeft de reünie van zanger Grönwall en multi-instrumentalist Tee geresulteerd in een album dat gegarandeerd een impact zal hebben op de power metal scene, met zijn epische muziek die een solide basis behoudt en tegelijkertijd echt aanstekelijke melodieën levert. Fans van Grönwall zullen genieten van de vocalen die misschien wel de beste uit zijn carrière zijn, jammerend als een metalen krijger die anthems zingt vanaf de hoogste bergtop, terwijl Tee, zoals altijd, een ongelooflijke productie levert die past bij de nummers die worden getoond.

Als je wat meer van Jona Tee’s verleden blootlegt, is het idee dat de twee muzikanten hun krachten bundelen onder een zwaardere dekmantel niet zo verrassend. Opgegroeid met een dieet van Iron Maiden, Edguy, Helloween, Manowar en anderen, lijkt heavy metal nog steeds erg in het bloed van Tee te zitten. ‘Gate Of The Gods’ is het resultaat dat we nu als debuutalbum voorgeschoteld krijgen. Oorspronkelijk bedoeld als een nieuw project met meerdere vocalisten. Op het moment dat Grönwall arriveerde om twee nummers in te zingen, waren beiden het erover eens dat het tijd was om weer samen te werken. Het resultaat is hun debuut langspeler, Gate Of The Gods, waarin je bij de hoes misschien wat Maiden-nuances ziet. Daarnaast doen er een schare aan gastmuzikanten mee zoals: Robban Bäck (Mustasch), Sam Totman (DragonForce), Love Magnusson (Dynazty), Dave Dalone (HEAT), Niko Vuorela (Temple Balls) en Laucha Figueroa zouden zijn.

Er is weinig twijfel over de eerdergenoemde power metal invloeden op dit debuutalbum. De nummers zijn snel en zwaar, vol met riffs en epische solo’s, maar getemperd door melodie en harmonie, met name vocale harmonie in veel nummers.

Na het anderhalve minuut intro A New Horizon, dat met fraaie jaren 80 synths op de proppen komt, begint We Unite op volle toeren en laat vanaf de eerste minuut alles horen wat je van melodieuze power metal mag verwachten. Het instrumentale gedeelte wordt opgesmeerd door zang die, zoals gebruikelijk, het ene of het andere octaaf hoger ligt dan bij gewone stervelingen. Het feit dat er een gierende gitaarsolo is, spreekt op dit punt voor zich.’We Unite’ is een snelle, up-tempo explosie van energie en levendigheid die perfect pronkt met de kracht van Grönwalls stem. Het nummer is eigenlijk heel pakkend, met een aantal geweldige hooks.

Het onmiddellijke vervolg, ‘Stronger Than Steel’, heeft een gespierde aanwezigheid terwijl het stampt met een klassieke metal vibe, terwijl het een krachtig refrein heeft en stevige riff ontketent. Stronger Than Steel, neigt naar mid-tempo en gewoon ongelofelijke grooves. Dat in combinatie met het anthem-achtige refrein resulteert in materiaal voor een nummer met hitpotentieel.

Vanaf daar begint het echter allemaal een beetje te ontrafelen. ‘Cry For Freedom’ is degelijk, met uitstekende zang, een daverende ritmesectie en veel gedurfde synth-versieringen. Cry For Freedom pakt het tempo weer wat op, maar slaat ook een soortgelijke noot aan.

Maar ‘Call Of The Underground’ is mijns inziens de enige vreemde eend in de bijt we krijgen, een bluesy nummer voorgeschoteld, met een vaag country-element. Daarna nodigt Call Of The Underground je uit om te dromen, althans voor even, want de ballady passages worden herhaaldelijk onderbroken door stuwende galopperende riffs en nodigen uit om mee te knallen.

De tweede helft van het album wordt ingeleid door ‘Stardust’ is er weer een die alle energie en passie in zich heeft, terwijl veel van ‘Event Horizon’ niet zou misstaan ​​op een HEAT plaat. Event Horizon, levert wederom futuristische synths in combinatie met drums en gitaren die goed op elkaar lijken af te zijn gestemd. Aan de andere kant is The End Of All weer wat langzamer. Hierna volgt het nummer Fearless waar het gaspedaal weer wordt ingetrapt.

De finale is Gate Of The Gods, een epos van zeven en een halve minuut, waarin ook de bombast wordt uitgepakt.De beste compositie is het titelnummer en de langste op ‘Gate Of The Gods’. De grootsheid ervan is vanaf het begin voor iedereen te horen, met een sterke smaak uit het Midden-Oosten die mystiek toevoegt aan wat gemakkelijk de meest orkestrale en overdreven compositie is onder de vlag van New Horizon. Het begint op een langzame, gespierde manier, compleet met een symfonische identiteit, ondersteund door veel gelaagde koorzang. Keyboardsolo’s, gitaarsolo’s, afgewisseld met piano, muzikale wendingen, tempowisselingen, dit smaakt naar meer.

Met Gate Of The Gods levert New Horizon een debuutalbum af dat rechtstreeks uit een prentenboek komt. De schijf is afwisselend en de muzikale inbreng is proffesioneel. Als dit niveau in de toekomst kan worden vastgehouden, mag de band zich over een paar jaar waarschijnlijk tot de absolute grootheden van het genre rekenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑