Talisman – Life

Talisman – Life

Jaar van Release: 1995

Label: Polydor

Toen het tijd was om aan het nieuwe Talisman-album te gaan werken, vloog Marcel Jacobs naar de Verenigde Staten om Jeff Scott Soto te ontmoeten en nummers te schrijven. Maar deze keer zou het opnemen anders zijn. De band kwam niet bijeen in de studio om het album op te nemen. In plaats daarvan nam elk lid zijn partijen op in verschillende studio’s over de hele wereld. Toen de muziek klaar was, stuurden ze de banden naar Jeff en hij voegde alle zang toe. Niet de snelste of gemakkelijkste manier en levert niet altijd het beste resultaat op.

De eerste keer dat de bandleden allemaal samen in de studio waren, was pas toen het tijd was om de platen te mixen en die tijd was kort. Er was een groot probleem met het Japanse label. Ze wilden dat het album op een bepaalde datum klaar was. De band werd gehaast om het te laten mixen en dat werd gedaan door Mats Lindfors. Marcel was niet blij met de mix, maar het Japanse label kon het niets schelen, dus namen ze de originele mix.

Het positieve was dat hun Europese label, Polydor Records, geen deadline had. Hierdoor kon de band het album remixen, enkele vocale bewerkingen uitvoeren) en op 23 augustus 1995 werd het album in Europa uitgebracht. En ja, het was een andere mix dan de Japanse editie.

Het album deed het niet zo goed als de eerdere Talisman-albums en dat was allemaal te wijten aan labelproblemen. Je ziet dat er een probleem was met de distributie, omdat de nieuwe distributeur prioriteit gaf aan zijn eigen albums boven de releases van Polydor.

“Tears in the Sky” opent met een spervuur ​​van drums en dan komt de bas van Marcel hard en zwaar binnen. Je weet meteen dat dit Talisman is! Je krijgt eerst een bassolo en dan een gitaarsolo en ik vind het geweldig als we beide in een nummer krijgen. Er is een lange fade-out.

Dan krijgen we een covernummer als 2e nummer. Het is het nummer “Crazy” , oorspronkelijk gemaakt door Seal. Jeff houdt van soulvolle nummers en kan met de besten mee. Ze maken het hun eigen in plaats van keyboards te gebruiken om alle geluidseffecten te maken, zijn ze allemaal op gitaar gedaan door Fredrik Akesson.

Met enkele riffs opent een van de zwaarste nummers op het album met “Body” . Het nummer is agressief en tegelijkertijd een beetje funky. Nog een ongelooflijke solo van Akesson.

“Temptation” begint met een shuffle op gitaar, waarna Jacobs baslijn centraal staat en het nummer en het nummer vooruit stuwt. Bij Talisman kun je er van verzekert zijn dat de bas over het algemeen prominent aanwezig is. Het nummer zelf is een beetje generiek en verder niet overdreven spannend of interessant. Het volgende nummer is “Loveblind” , dat melodieuzer is en hoewel het uptempo is, is het niet zo heavy als de andere nummers op het album. Het is meer van hetzelfde in de stijl van “Temptation”. Met “Soul 2 Soul” spreekt Jeff  de eerste regels in met een stevige bas die hem begeleidt. Als hij begint te zingen, begint het rustig, maar in het refrein wordt het volume opgepikt met een aantal geweldige melodieën en harmonieën. Ik denk niet dat je het een ballad is, maar het komt aardig in de buurt.

“All That Real Matters” is weer een rechttoe rechtaan melodieus rocknummer. Pakkend refrein, heerlijke riffs en de verplichte solo. Al met al is het soms een beetje saai, omdat het te veel lijkt op een paar andere nummers op het album. Maar geen slecht nummer. Dan gaan we naar “A Life” dat pure Queen is. Er zijn talloze muzikale veranderingen in de manier waarop Queen het zou doen, zelfs als het een pianosectie betreft. Jeff rapt hier daar ook een beetje. Brengt de nodige afwisseling op het album en dat was ook nodig.

Vervolgens gaat de band helemaal los met “Sympathy” . Het is uptempo, de drums met een harde en snelle snare-beat, idem dito gitaarsolo. “So Long” is weer een heavy bass-nummer, waar Marcel zijn kunsten kan vertonen. Ook de zangpartijen van Jeff zijn wederom uitstekend. Een pakkend refrein en een goede gitaarsolo. Een typisch Talisman om het album mee af te sluiten. Niet hun beste maar wel echt Talisman.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑