James LaBrie – Static Impulse

James LaBrie – Static Impulse

Jaar van release: 2010

Label: InsideOut Music

De zanger van Dream Theater brengt zo nu en dan eens een soloalbum uit. James LaBrie probeerde het eens onder de naam Mullmuzzler, maar in 2005 bracht hij Elements Of Persuasion onder zijn eigen naam uit. Wel werkt hij steevast samen met keyboardspeler Matt Guillory. Zijn soloalbums zou je kunnen omschrijven als compactere versies van Dream Theater. Die vergelijking gaat echter niet op bij de nieuwe cd Static Impulse. Het blijft heavy en licht progressief, maar zo agressief en snel hebben we het niet eerder gehoord bij zowel James solo als Dream Theater.

Matt Guillory (tevens co-songwriter, maar vooral toetsenist en zeker geen gitarist) had zin in een lekker agressieve plaat en James LaBrie vond dat prima. Hij blijkt namelijk ook graag naar bands als Lamb Of God en Disturbed te luisteren. Het eindresultaat klinkt echter niet Amerikaans, maar gaat eerder richting Scandinavische metal zoals Soilwork en In Flames. Het wordt door het songwritersduo dan ook omschreven als Gotenburg metal. Wie had dat ooit gedacht van James LaBrie?

Naast de overbekende zuivere zangstrot van James horen we zo af en toe ook het gegrom van drummer Peter Wildoer (bekend van Darkane). De eindmix is gedaan door Jens Bogren in Zweden, die bijvoorbeeld ook Opeth heeft gedaan. Het is duidelijk, niets is aan het toeval overgelaten om de knaller te maken die James voor ogen had. Kwalitatief klinkt het songmateriaal als een klok. Het is een heuse achtbaanrit geworden. Wellicht dat daarom bewust het fragiele Coming Home voor het laatst is bewaard. De fans van bovengenoemde bands moeten Static Impulse zeker eens een luisterbeurt geven. Net als de fans van James LaBrie, want voor hen zou het zou wel eens te hard kunnen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑