Sweet & Lynch – Heart & Sacrifice

Sweet & Lynch – Heart & Sacrifice

Jaar van release: 2023

Label: Frontiers

De namen Sweet & Lynch zijn synoniemen in de wereld van hardrock en heavy metal uit de jaren 80. Een daarvan is de oprichtende zanger van ieders favoriete zwart-gele bijbel-rockers, Stryper. De andere, een alom geprezen gitaarheld die de status van superster bereikte in Dokken, en sindsdien speelt met zijn gelijknamige band, Lynch Mob. Zet die twee bij elkaar en je hebt…Strokken! Dokker? Laten we dankbaar zijn dat deze twee iconen niet voor zo’n gruwelijke hybride naam gingen en in plaats daarvan kozen voor het simpele Sweet & Lynch.  ‘Only to Rise’ was het debuut van het duo en verscheen in 2015. Only to Rise, was goed gecomponeerd en strak geschroefd met het ene sterke nummer na het andere. Wat het extra opviel, waren talloze kleine wendingen in melodieën, akkoordprogressies of in die toch al uitstekende gitaarsolo’s.

Het tweede album ‘Unified’ volgde en beide langspelers haalden de Billboard 200. Nu bijna zes jaar later is het duo klaar met hun derde album Heart & Sacrifice. Ik was verrast. Het laatste wat we hoorden van zanger Michael Sweet en gitarist George Lynch was dus zes jaar geleden. Ik dacht dat ze iets actuelers hadden gedaan. Nee. Beide artiesten hebben het druk gehad. Sweet, in samenwerking met een andere gitarist Tracii Guns, dropte Sunbomb in 2021. Het jaar daarop bracht hij een nieuw Stryper-album en daarnaast met de supergroep Iconic werd er een album uitgebracht. Lynch ook druk, name een album op met Dirty Shirley (met de Kroatische zanger Dino Jelusic) in 2020. The End Machine keerde in 2021 terug met hun tweede album. En dit jaar brachten The Banishment en Lynch’s verkenning naar een meer creatieve gitaarstijl.

In tegenstelling tot de vorige twee releases worden de twee niet vergezeld door James LoMenzo en Brian Tichy. Ze zijn vervangen door Alessandro Del Vecchio op bas en Jelly Cardarelli op drums.

De nieuwe plaat is wat donkerder en wat steviger, en dat past heel goed bij Sweet & Lynch. Afgezien daarvan gaat het album verder op hetzelfde pad als bij de vorige release. Dat betekent dat dit muzikaal gezien een harde ‘n’ heavy plaat is die geworteld is in de gouden eeuw van het genre met de meest merkbare impact van de jaren 80, maar met net genoeg late jaren 70 en vroege jaren 90 om het spectrum te verbreden.

Het album opent furieus met een titelnummer dat zowat alles goed doet. Het is energiek, pakkend en in de kern is het gewoon een goed geschreven nummer. Gedreven door een eenvoudig beukend uitvoerbaar-kick-drumpatroon, is het melodisch aanstekelijk. Briljant gitaarwerk van Lynch, dat laat zien dat ondanks zijn sublieme technische vaardigheid, de kern van het nummer is en hoe hij het moet ondersteunen, dat hem zo’n uitstekende speler maakt. De opvolger “Where I Have to Go” volgt dezelfde lijn, maar met minder focus op snelheid en meer op die rockgroove.

Na een enkele draai aan de plaat is het al duidelijk dat de band heeft geleerd van de fout die ze op Unified hebben gemaakt. De productie van dit album is weer merkbaar beter.

Het bliksemsnelle titelnummer mag aftrappen op het album. Met snelheid en passie knalt het nummer uit de speakers. Melodische metal met een behoorlijk zwaar gehalte, dat krijg je van het duo. Een begin van een album kan niet veel energieker zijn. George Lynch laat zien waarom hij een echte fretboardartiest is.

Sweet en Lynch hebben een geweldig gevoel voor exquise melodieën. Het swingende ‘Miracle’ is een voorbeeld van het gemak waarmee de twee heren de muziek op dit album benaderen. Ze hebben er duidelijk plezier in om deze langspeler op te nemen.

Het soulvolle aspect van Sweet & Lynch heeft ook een naam. ‘Leave it all Behind’ voordat de riff van ‘You’ll Never Be Alone’ begint. De laatste is weer een door metal gedreven deuntje met een sterke beat, die de basis vormt met daarbij een pakkend refrein.

Metal krijg je met het refrein van het zwaar beukende ‘Will it Ever Change’. Het couplet is rustiger en de afwisseling werkt redelijk goed. Het brullende ‘It’s Time to Believe’ is een spetterend anthem terwijl ‘It Rains Again’ complexer is en het even duurt voordat de track details prijsgeeft. ‘World Full of Lies’ maakt het de luisteraar weer een stuk makkelijker aangezien de krachtige halve ballad een stuk toegankelijker is.

Sweet & Lynch zijn veteranen in rock en metal. De staat van dienst van de mannen maakt indruk en wat het duo biedt qua melodieuze metal met enkele omwegen naar de wereld van de rock. ‘Heart & Sacrifice’ is een vermakelijk album met geweldig materiaal en fans van melodieuze metal zouden op 19 mei 2023 een tour naar de platenzaken moeten overwegen.

Ik moet zeggen na nog een keer luisteren klinkt dit album meer als een kloon van huidige Stryper-albums, alleen met een andere gitarist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑