Degreed – Public Address

Degreed – Public Address

Jaar van release: 2023

Label: Frontiers

Het debuut van deze Zweden verscheen al in 2010 via het Australische Melodic Rock Records. Het geluid is steeds melodieuze rock geweest, met inmenging van pop en radiorockelementen. Maar af en toe passeerden er toch heerlijk scheurende gitaren. Na een wat teleurstellend album, ‘Lost Generation’, leek de band na de COVID-19 bezinningstijd herboren op het weergaloze ‘Are You Ready’. Degreed is één van de toppers uit de nieuwe Zweedse generatie van melodieuze rockbands. Met hun zevende plaat in dertien jaar en hun tweede plaat voor Frontiers Music luiden ze de warme dagen van de zomer in. Hun sterke, powervolle, zeer melodieuze metal vol met keyboard-effecten, meerstemmige refreinen en open melodieën zijn een ware aanwinst in het genre. De verwachtingen voor een snelle opvolger zijn dan hoog gespannen. In twee sterke singles, ‘Big Plans’ en ‘Ride Along’, kregen we al een voorproefje van ‘Public Address’.

Na enkele luisterbeurten valt op dat de productie van de nieuwe Degreed meer diepte heeft, wat meer laag en de dat komt de verschillende dimensies in de opnames ten goede.

‘Big Plans’ start dit album al meteen met een ‘bang’. Harde snelle riffs in combinatie met een lekker rauw klinkende Robin. De band bezit de gave om nummers net dat tikkeltje anders te doen klinken met een enorm aanstekelijk eindresultaat.Het ope nt sterk met heerlijke beukers in de stijl van Eclipse en Dynazty. Vette riffs van Daniel Johansson zitten in het voorfront met veel referenties naar de wat klassieke hardrockers van weleer. De snelheid schiet de hoogte in met het wervelende ‘Who Are You (To Say)’ waarbij subtiele toetsen het geluid wat opfrissen. De solo’s van Daniel Johansson blinken steeds uit door hun vingervlugheid en zin voor melodie. Robin zet zijn beste beentje voor op het melodieuzere ‘The Way Of The World’, het nummer bijt lekker van zich af. Terwijl het lichtvoetige ‘This Is Love’ eerder een radiopoprocknummer is. Met ‘This Is Love’ verschuift het accent naar wat kalme rock met popstructuren. ‘Ride Along’ zet hier gelukkig de nodige power tegenover, met een pompende ritmesectie en sterke zang.

In ‘Free Again‘ herhaalt de band het kunstje wat op ‘This Love’ is vertoont een poprocknummer in de stijl van Degreed. Ook het sterke, proggy ‘Resist The Urge’ en ‘No One’ neigen veel naar popstructuren, evenals de geladen ballade ‘Don’t Be A Stranger’. De pianoballade (met orkestraal middenstuk) brengt de nodige rust tussen de nummers en laat nogmaals de kracht van Robins stem weergalmen. ‘For You’ en de slotsong ‘Pressure’ zet gelukkig toch weer in met de nodige power.

We krijgen hier een dozijn nummers over ons heen, die laten blijken dat je melodieuze rock toch anders kan laten klinken en men blijkt hier echt meesterlijk in te zijn. Na 44 minuten is ‘Public Address’ voorbij. Voor fans van het genre, melodieuze rockers is deze plaat genieten. Productioneel en qua variatie zit Degreed op hun topniveau. De switch naar vette popriffs in veel nummers is wat meer aanwezig, dat is jammer. ‘Are You Ready?’ was eenvoudiger, krachtiger een transparanter. ‘Public Address’ is niettemin weer een puik plaatje van deze productieve mannen, tegenwoordig opererend vanuit Stockholm! Al met al is Public Address alles en precies wat je van Degreed mag verwachten: melodieuze hardrock met AOR-nuances maar ook wat sterkere kick en punch in sommige nummers.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑