Green Day-Insomniac

Green Day-Insomniac

Jaar van Release: 1995

Label: Reprise Records

Insomniac is het vierde studioalbum van de punkrock-groep Green Day, dat werd uitgebracht in 1995. Het album kreeg tweemaal platina, nochtans kon het album het succes van zijn voorganger, “Dookie”, niet evenaren. Het album zou oorspronkelijk “Tight Wad Hill” heten, naar het dertiende nummer.

De schoonheid van klassieke punkrock ligt in zijn uiterste eenvoud: ruwe ritmes, ruwe houding, pompende adrenaline en een luid uitgesproken standpunt zijn de sleutelwoorden. Als je eenmaal door die formule wordt opgezogen, klinkt elke punkband in eerste instantie goed – omdat de muzikale haast zo basaal, vertrouwd en overweldigend is.

Met zijn leden amper in de twintig, bracht dit Bay Area-trio punk-schoppende en spottende punk naar de hitlijsten met hun derde album, Dookie. Alleen al het feit dat Insomniac geen “langverwachte opvolger” is, wijst erop hoe slim deze jongens werkelijk zijn. Veel tijd besteden aan het opnemen en zwoegen van hun moshpit-liedjes zou een trefzeker recept voor een ramp zijn geweest. Insomniac verspilt geen tijd met het aanbieden van hetzelfde soort pure plezier dat Dookie verlevendigde: maffe humor en punkbetrokkenheid en passie. Opnieuw wordt het vocale gejank van gitarist en zanger Billie Joe vakkundig ingezet; hij blijft boeiend in plaats van irritant – nauwelijks, maar dat is een deel van de charme. En zonder in virtuositeit te vervallen, hebben Billie Joe, bassist Mike Dirnt en drummer Tré Cool hun spel verbeterd en aangescherpt; ze geven Insomniac ’s korte, snelle nummers springende, dynamische arrangementen, en ze variëren het ritmische tempo net genoeg om het interessant te houden.

Insomniac begint in een ademloos tempo met ‘Armatage Shanks’ en ‘Brat’. Wanneer een tekstfragment uit de dikke mix springt, blijft het als lijm plakken nadat het sonische gerommel verder gaat. Ze lezen misschien als clichés op papier, maar dankzij de muziek die hen voortstuwt, klinken de woordspelingen en komische als protesten zonder diepgang van Billie Joe.

Niet elk Green Day-gezang is echter zo vrolijk. De cirkelvormige refreinen van ‘Stuck With Me’ en ‘Geek Stink Breath’ keren in zichzelf terug en roepen een “geloofwaardige”  woede op. Majeurakkoorden en martiale ritmes veranderen “No Pride”, “Bab’s Uvula Who” en “86” in opzwepende anthems, ook al gaan de teksten over vervreemding (“No Pride”), alles verterende woede (“Bab’s”) en het gemakkelijke comfort van nostalgie (“86”).

Voor deze zelfverklaarde ‘snotneuzen zonder baan’ bezit Green Day eigenlijk een subtiel gevoel voor humor. Wees getuige van ‘Brain Stew’ op Insomniac: het is een slepende metalmeltdown in Ozzy-stijl die voor een adempauze en wat komische opluchting zorgt zonder te vervallen in goedkope ironie of sarcasme. En het, eh, rockt. Het bewijs dat de eens zo rigide scheidslijn tussen punk en metal – de traditionele thuishaven van rock voor tieners met problemen – de afgelopen jaren is uitgewist.

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑