Great White-Hooked

Great White-Hooked

Jaar van Release: 1991

Label: Capitol

Het is misschien niet het populairste album dat een band ooit heeft uitgebracht, het is misschien niet eens van je favoriete band, dat geldt ook voor dit album “Hooked”  zeker niet het meest populaire album is in de vrij uitgebreide catalogus van de band. Sterker nog, ik zou durven zeggen dat het een van hun meest ondergewaardeerde albums is.

Nu weet ik dat het moeilijk is om te zeggen dat een album ondergewaardeerd of overrgewaardeerd is als het erin slaagt de Top 20 te bereiken en meer dan 500.000 exemplaren weet te verkopen, maar luister hier eens naar. Ja, het verkocht goed en deed het goed, was omdat het een opvolger was van het enorm populaire album …Twice Shy en de grootste hit van de band, “Once Bitten, Twice Shy”. Zonder dat album, en dat nummer in het bijzonder, is de kans zeer groot dat Great White niet veel meer zou zijn geweest dan een van bandjes uit de jaren tachtig die om aandacht streden in een oververzadigde markt en vaak onder getalenteerde markt.

heb echt het gevoel dat dit album de plek was waar de band het “Great White” was -geluid” volledig uitgeschakeld. “, en waar ze muzikaal en creatief echt hun weg leken in te slaan. Deze stijl en dit geluid bevat veel meer bluesinvloeden in hun hardrockmateriaal, met veel minder ‘Hollywood-haar’-flair dan voorheen. De ballads, waar geweldig White, en Russell in het bijzonder, mogelijk het meest bekend om zijn, inclusief ook veel meer ziel en inhoud in hun aanpak. “Lovin’ Kind” en “Afterglow”, demonstreren deze meer op de jaren 70 geïnspireerde, soulvolle benadering.

De rockers die waarschijnlijk tot de beste door ooit de band zijn opgenomen. “Call It Rock N Roll” begint het album in prima vorm, niet overdreven flitsend, maar to the point en indicatief voor waar de band met Hooked  naartoe wilde. Hoewel velen naar “Call It Rock N Roll” verwijzen naar een “Once Bitten, Twice Shy” kloon, vind ik dat helemaal niet het geval en geef ik eigenlijk de voorkeur aan dit nummer. “Original Queen Of Sheba” is aanstekelijke AC/DC-stijl rock met drie akkoorden, maar met veel superieure zang en meer bluesachtige en het Stones-achtige “Can’t Shake It” had naar mijn mening op zijn minst airplay moeten krijgen. Twee van mijn persoonlijke favorieten van de band verschijnen op deze plaat, waarbij het keiharde “Heartbreaker” een beetje klinkt als een terugkeer naar het oorspronkelijke geluid van de band, maar opnieuw met een beetje meer blues en soul erin verwerkt, en “Desert Moon” is het meest complete nummer, die een vijf jaar ervoor zeker airplay had gehaald op de radio. Helaas zal ‘Desert Moon’ waarschijnlijk altijd bekend blijven als het nummer dat werd gezongen toen de brand uitbrak in de nachtclub van Rhode Island Station. Ik denk ook dat “South Bay Cities” een leuk nummer is, ook al is het niet bepaald het topnummer waar de band ooit aan heeft gewerkt, tekstueel gezien, en dat is waarschijnlijk ook niet de bedoeling. Jacks gehuil in het refrein is gewoon een genot om naar te luisteren.

Er werden officiële drie singles van deze plaat uitgebracht, waarbij “Desert Moon”, “Congo Square” en “Call It Rock N Roll” allemaal een soort hitlijstherkenning bereikten in de Verenigde Staten.

Russell verkeert de hele plaat in topvorm, waarbij zijn raspende tenor geluid scherpte en brutaliteit toegevoegd aan de rocknummers en moeiteloos op de ballads zijn weg vindt. De gitaren van Kendall vormen de perfecte aanvulling op de aanpak en het geluid van de nummers op deze plaat, met eenvoudige maar effectieve solo’s die in de mix zijn gestoken, terwijl hij en Lardie zo goed als een tandem op de ritmes door de hele plaat heen werkt. De toetsen van Lardie zijn hier ook ondersteunend in de nummers. Montana en Desbrow zorgen voor de ritmesectie niet spectaculair maar in dienst van de nummers, of de band nu volledig in de rockmodus is of een meer honky-tonk, shuffle-achtig nummer als “Congo Square” aanpakt. Nogmaals, zoals ik al eerder zei, denk ik dat de band hier echt een stap heeft gezet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑