Shooting Star-It’s Not over

Shooting Star-It’s Not over

Jaar van Release: 1991

Label: V&R Records

In het kader van de Retro-recensie, is dit een van de albums, die bij mij weer opnieuw de aandacht trok en voor je het weet duik je de geschiedenis in van band en album.

Shooting Star is een Amerikaanse rockband uit Kansas City , Missouri .

De band werd eind jaren zeventig opgericht. Shooting Star werd opgericht in een buitenwijk van Kansas City door jeugdvrienden Ron Verlin en Van McLain (geboren Van Allen McElvain op 3 mei 1955 in Kansas City, Missouri; overleden op 2 maart 2018).  Ze waren buren en goede vrienden. Ze richtten een band op met hun broers, Craig McLain en John Verlin, en speelden Beatles- platen in de garage van Rons grootmoeder. Twee jaar later waren Van en Craig naar verschillende schooldistricten verhuisd en ging de band uit elkaar. Toen ze de Shawnee Mission South High School binnenkwamen , ontmoetten Van en Ron elkaar weer. Terwijl de nostalgische rage uit de jaren vijftig in 1971 opkwam, speelden ze klassieke hits uit de jaren vijftig.

In 1974 begon Van met serieuze songwriting. De band besloot te stoppen met het spelen van covers en hun eigen muziek uit te voeren. Later dat jaar namen ze een demotape met vier nummers op en planden een reis naar Londen , Engeland om hun nummers te kopen voor een platencontract. Ze vertrokken op 6 januari 1975 en na drie weken hun muziek bij verschillende platenlabels te hebben gekocht, kregen ze een platencontract aangeboden bij Arista Records .

Na ondertekening kregen The Shooting Stars vervolgens de kans om een ​​showcase-optreden te spelen in de legendarische Marquee Club in Londen. De band begaf zich vervolgens naar Morgan Studios om hun eerste single Take the Money & Run op te nemen . Kort nadat deze plaat was uitgebracht, bracht Steve Miller zijn nummer Take the Money & Run uit , dat een grote hit werd. Arista Records ontsloeg vervolgens The Shooting Stars van hun contract en keerden terug naar Kansas City.

In 1977 overtuigde Van collega-muzikant Gary West (geboren Gary Hodgden) om zich bij hen aan te sluiten als zanger en songwritingpartner. Gary was samen met zijn broer Ron West lid geweest van de belangrijkste rockband uit Kansas City uit de jaren zestig, The Chesmann Square. Nadat The Chesmann in 1974 werd opgeheven, vormde Ron West de band Missouri en Gary West verhuisde met de leadgitarist van Chesmann, Jim McAllister, naar New York City. Daar vormden ze de groep The Beckies met songwriter Michael Brown , voorheen van de groep The Left Banke , en voormalig Kansas Citiaan Scott Trusty. De Beckies brachten één album uit op Sire Records . Toen Gary terugkeerde naar Kansas City, begonnen hij en Van serieus met het schrijven van liedjes.

Later, in 1977, voegden ze Ron Verlin op bas, Steve Thomas op drums en Bill Guffey op keyboards toe voor een nieuwe line-up van The Shooting Stars. Met de toevoeging van Charles Waltz op viool, keyboards en zang begin 1978, werd de naam ingekort tot Shooting Star en begonnen ze demo’s op te nemen in Gary’s garage, terwijl ze optredens speelden in het Midwesten.

 

Nadat ze genoeg geld hadden gespaard en een persmap hadden samengesteld, probeerden ze een nieuw platencontract in New York City binnen te halen. Via connecties die Gary had opgebouwd toen hij lid was van The Beckies, boekte de band een showcase bij de punkrockclub CBGB . De vertegenwoordiger van een managementfirma uit New York bevond zich die avond in de menigte en bood hen een contract aan. Nu een managementovereenkomst was gesloten, keerde Shooting Star terug naar Kansas City om door te gaan met het schrijven van nieuw materiaal.

Na aan populariteit te hebben gewonnen in de omgeving van Kansas City, werd Shooting Star de eerste Amerikaanse groep die tekende bij Virgin Records . Ze namen hun debuutalbum uit 1979 op in Engeland met producer Gus Dudgeon . De band kreeg nationale bekendheid toen een aantal nummers matig werd uitgezonden op albumgeoriënteerde rockradiostations in de VS.

In mei 1979 keerde Shooting Star terug naar Londen om hun gelijknamige debuutalbum op te nemen met producer Gus Dudgeon, bekend van Elton John . Het album Shooting Star werd uitgebracht in januari 1980 en de band begon aan een nationale tournee als opening voor Robin Trower en Triumph . Met hun debuut werd de band populair met de nummers “You Got What I Need”, “Tonight”, “Bring It On” en “Last Chance”. “Wild In the Streets”, een B-kant release, was een hoofdbestanddeel van de toegiften van liveshows; het nummer werd uiteindelijk als bonustrack op cd uitgebracht. “You Got What I Need” piekte uiteindelijk op nummer 76 in de Billboard Hot 100 .

Het debuutalbum bleef steken op nummer 147 in de Billboard Top 200. Ondanks dat hun nummer “Last Chance” inmiddels vaak te horen was op de radio. Door dat ze oneens waren met Atlantic Records, die de distributie verzorgde duurde het zes maanden voordat het album in de winkels lag.

Met het radiosucces en Virgin die voor hun distributie overstapte naar Epic Records , keerde Shooting Star in 1981 terug naar de studio om Hang On for Your Life (juli 1981) op te nemen met producer Dennis McKay. Het album genereerde FM-airplay met de nummers “Flesh and Blood”, “Breakout” en het titelnummer. “Hollywood” werd als single uitgebracht en klom in de Billboard Hot 100 en bereikte nummer 70. Ter ondersteuning van het album toerde de band met ZZ Top , Cheap Trick , Todd Rundgren , Jefferson Starship en Journey . Toetsenist Bill Guffey verliet de groep na de opname van Hang On for Your Life .

In 1982 begon Shooting Star met het opnemen van hun derde album, III Wishes (juli 1982), in de legendarische Caribou Ranch studio nabij Boulder, Colorado . Aan het roer stond Journey-producer Kevin Elson. Zonder een tel te missen, keerden ze terug naar het toeren met acts als REO Speedwagon , John Mellencamp , Jefferson Starship , Kansas en anderen.

In 1983 werd de samenwerking met Kevin Elson voortgezet aan hun vierde album, Burning (juni 1983). Deze plaat produceerde de nummers “Straight Ahead”, “Winner” en “Train Rolls On.”

 

In 1984 maakte de band het vertrek mee van bassist Ron Verlin, die ontgoocheld was geraakt door de muziekindustrie. Bassist Norm Dahlor werd gerekruteerd om het stokje van Ron over te nemen. Datzelfde jaar werd de band gevraagd om twee nummers op te nemen voor de filmsoundtrack Up the Creek . De nummers waren “Get Ready Boy” en “Take It.”

Virgin Records nam vervolgens Geffen Records op als hun distributeur en de groep begon hun vijfde album, Silent Scream , op te nemen met producer Ron Nevison . Het werd uitgebracht in april 1985 en produceerde de radiohit “Summer Sun.” De begeleidende videoclip van de band was populair op MTV en andere videokanalen. Van, Norm en Steve waren ook de begeleidingsband op Ian Hunter ’s single “Great Expectations”. De band toerde vervolgens met Heart , Bryan Adams en ZZ Top .

In juli 1989 verwierf V&R Records, het eigen label van de band, de rechten om The Best of Shooting Star uit te brengen . Deze release was de eerste keer dat een Shooting Star-plaat op cd verscheen en bevatte twee niet eerder uitgebrachte nummers: “Christmas Together”, een single uit 1985 die op de Kansas City-radio was gespeeld, en “Touch Me Tonight”, een nieuw nummer van Van die piekte in de Billboard Hot 100 op nummer 67. Enigma Records, een heavy metal label dat meer mainstream artiesten begon te verwerven, kocht de rechten op het album en gaf het een nieuwe titel Touch Me Tonight – The Best Of Shooting Star . In de Billboard-uitgave van 4 november 1989 was het album het eerste album dat de popalbumlijst van dat tijdschrift bereikte zonder beschikbaar te zijn als vinylplaat.

Met het succes van The Best Of en het verlangen van fans naar nieuw materiaal kreeg Shooting Star een nieuw platencontract aangeboden bij Enigma Records . Terugkerend naar de groep waren de oorspronkelijke leden Ron Verlin, Van McLain en Steve Thomas. De andere leden waren Dennis Laffoon op keyboards en zanger Keith Mitchell. Charles Waltz zou oorspronkelijk weer meedoen, maar was naar Californië verhuisd en had het druk met een andere band, Toledo Waltz, terwijl Gary West de muziekwereld volledig had verlaten. Thomas speelde drums op “Touch Me Tonight”, maar vertrok kort daarna omdat hij zich gedurende deze periode niet fulltime aan de muziek kon wijden. Vervolgens werd hij vervangen door Rod Lincoln. In Los Angeles maakte de band een video voor “Touch Me Tonight”. Het kreeg uitgebreide airplay op MTV , haalde hun verzoeklijst en steeg naar nummer 67 in de Billboard Hot 100 . Dit was de best scorende single uit de carrière van de band. Het nummer verscheen ook in de Dolph Lundgren- film I Come in Peace .

In februari 1991 bracht de band hun zesde album uit, It’s Not Over . Dit is dan de eerste keer dat ik van Shooting Star hoorde en de recensie las in de Metal Hammer /Aardschok. Tijdens de opname van dit album ging Enigma Records failliet en de groep besloot het op eigen kracht af te maken. Het album, uitgebracht op hun eigen V & R-label, kreeg lovende kritieken in heel Europa en hielp het Shooting Star-publiek te verbreden. Na de release van het album werd Ron Verlin op bas vervangen door Eric Johnson (niet de beroemde gitarist) en toerde de band met Bad English , Bryan Adams en 38 Special . Na ongeveer 10.000 exemplaren van It’s Not Over te hebben verkocht , werd de groep benaderd door JRS Records (waarvan het moederbedrijf SCS Music was), die ermee instemde de distributie van het album op nationaal niveau over te nemen. Maar de groep werd ontevreden over JRS en beweerde dat ze heel weinig deden om het album te promoten, en spande op 14 oktober 1992 een rechtszaak tegen hen aan bij de Johnson County, Kansas District Court.

Dit is het eerste Shooting Star-album waarop de oprichters Gary West, Steve Thomas en Charles Waltz niet voorkomen; en de eerste met hun vervangers: zanger Keith Mitchell, toetsenist Dennis Laffoon en drummer Rod Lincoln. Het is ook het eerste Shooting Star-album met de originele bassist Ron Verlin sinds Burning uit 1983 .

Alle nummers geschreven door Van McLain, behalve 3, geschreven door McLain en Dennis Laffoon, en nummers 5, 7 en 9, geschreven door McLain en Gary West.

Opnieuw een aardig album van Shooting Star uit Kansas, maar wel een andere wending vergeleken met hun vorige “Silent Scream”. De pomprockinvloeden gaan verloren. US AOR met stevige hooks en leadgitaren. Stel je een mix voor van Foreigner, Idle Cure en Giant.

Dit was het enige Shooting Star-album uit de jaren 90 en het eerste van twee met nieuwe zanger Keith Mitchell. Hij levert dat ookj geweldig werk  als vervanger van  Gary West. De nummer steken goed in elkaar en paste precies in eind jaren 80 en begin jaren 90 “hardrock scene”. Naast de geweldige zanger Keith Michell, heeft de muziek van Shooting Star deze maal qua muziek ook een verandering door gemaakt. En neemt hiermee meer afscheid met het verleden. Misschien door dat ze tekende bij het Enigma label. De muziek heeft een rauwer randje meegekregen en beweegt zich meer richting bands als Bad English.  Het nummer “It’s Not Over” , “Cold Blooded” en “Dancing On The Edge” zijn goede voorbeelden van het rauwere karakter en zelfs het laatst genoemde nummer neigt naar Giuffra qua toetsen.

Met de nummers ”Blame In On The Night”, “Believe In Me”,“Compassion”en “We Can’t Wait Forever” treffen we de meer gepolijste nummers aan die meer richting Drive, She Said gaan. Deze zijn wat minder rauw en zijn meer radiovriendelijke nummers. Daarnaast passen de meer recht toe recht aan nummers “Get Excited” en “If You’ve Got Love” prima op het album. Het nummer “Rebel With A Cause” voor mij verre weg het beste nummer, qua tekst, melodie en agressieve gitaren.

Het is een ander geluid en op de vorige albums was er altijd wel een viool op een Shooting Star-plaat te horen, maar het is nog steeds een waardige toevoeging aan je verzameling als je een Shooting Star-fan.

In juli 2006 bracht de groep het album Circles uit , waarbij Kevin Chalfant (ex-lid van 707 en The Storm ) de leadzang verzorgde, maar aangezien Chalfant zich niet kon binden aan toeren, werd hij in 2007 vervangen door Ronnie Platt.

Het laatste wapenfeit van de band is dan hun album Into the Night uit 2015.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑