Sunburst-Manifesto

Sunburst-Manifesto

Jaar van release: 2024

Label: Innerwound Records

Manifesto is het tweede album van de Griekse metalband Sunburst. Acht jaar na hun goed ontvangen debuut is de Griekse progressieve metalband Sunburst er eindelijk in geslaagd de opvolger “Manifesto” op te nemen. Sunburst bestaat uit: Vasilis Georgiou,  zang, Gus Drax leadgitaar, Kostas Milonas,  drums  en Nick Grey, bas.  Alle leden van de band zijn druk bezig geweest met andere projecten, maar bewonderenswaardig is de line-up sinds 2014 stabiel gebleven, wat meteen enige consistentie en continuïteit geeft aan deze release, een waardige opvolger van dat debuut, met getalenteerde muzikanten die buitengewoon goed werken als een veelomvattende eenheid.

Het bereik van gitarist Gus Drax strekt zich uit tot andere bands als Black Fate en meer in het bijzonder Suicidal Angels, maar van een thrashaanval is bij Sunburst geen sprake. Dit is vakkundig uitgevoerde prog/power metal met een uitstekende prestatie van Vasilis Georgiou. Hij is emotioneel, expressief en brengt de liedjes tot leven. Drax is veelzijdig op gitaar en past zijn solo’s aan die passen bij de sfeer van elk nummer briljant melodieus met stukjes neoklassieke expressie in zijn spel.

Manifesto overdrijft zichzelf niet met ideeën – er passen acht nummers in een verteerbare vijftig minuten, maar zo lang voelt het niet. De ‘filmische’ elementen zoals de band ze noemt, sluiten naadloos aan bij de composities. Het eigen merk Progressive Metal van de band zit boordevol ingewikkelde ritmes en pittige tijdswisselingen die je van deze stijl zou verwachten. De gitaar is fantastisch zwaar en vult de muziek zonder de noodzaak van aanmatigende, openlijk symfonische keyboards, die tot een versterkend minimum zijn beperkt, dankzij een gastoptreden van de multi-getalenteerde Bob Katsionis, die instinctief lijkt te weten hoeveel verfraaiing hij moet hebben. toevoegen aan de toch al beknopte en interessante arrangementen. De gebruikelijke hoofdrolspelers als Symphony X en/of Dream Theater zijn op het eerste gezicht gemakkelijk te vergelijken met Sunburst, maar ze zijn iets minder technisch en de echte interesse ligt naarmate je dieper in de materie graaft met name hun geluid.

Er is een donkerdere gitaarvibe, die doet denken aan Nevermore, mogelijk meer richting Borealis en misschien Evergrey. Maar als je daaraan toevoegt dat de uitvoering van zanger Vasilis Georgiou verwant is aan die van Roy Khan, kun je niet anders dan herinnerd worden aan de meer progressieve momenten van Kamelot. Hoewel de band enige overeenkomsten heeft met andere bands, hebben ze ook een unieke kwaliteit als ze hun geluid in zijn geheel bekijken.

Deze epische reis van filmische progressieve metal begint met “The Flood”, dat opent met een aantal zeer gelijkende Dream Theater-achtige elektrische gitaar en gesynthetiseerde orkestratie. Dan komen de Derek Sherinian-achtige keyboards op volle kracht binnen, samen met de energievretende drums van Kostas Milonas. Ze vormden een goed decor voor de eerste zang van Vasilis Georgiou. Hij klinkt geweldig, terwijl hij het epische verhaal zingt van wat het einde van de wereld zou kunnen zijn. De klanken van de muziek doen me denken aan het Awake Dream Theater-tijdperk, een van mijn favorieten! Het muzikaal vakmanschap is ongeëvenaard, totdat we het nieuwe Dream Theater-album horen, dat momenteel in productie is. De zang van Georgiou is een stuk harder dan die van James LaBrie. Zijn bereik is dieper en dat geeft deze muziek en album een ​​ander geluid. Maar dit is geweldige Dream Theater-achtige muziek, om ons fans iets geweldigs te geven om naar te luisteren, en om de weg vrij te maken voor het nieuwe album van DT.

“Hollow Lies”, is het tweede nummer op het album. Het nummer begint echter met krachtige elektrische leadgitaren, bas en kick-ass drumwerk. Het pianowerk is een perfecte aanvulling op de muziek.

“Samaritan” is de langzamere pauze, die we allemaal nodig hadden. Het opent met een aantal prachtige donderende gitaarriffs, samen met die knallende drums. Dan komt Georgiou tussenbeide met zang; terwijl synths, bas en drums in je oren beuken.

“Perpetual Descent” opent eigenlijk met een hele rustgevende, langzame elektrische gitaarriff die gewoonweg betoverend is! Het tempo vertraagt ​​eindelijk en Georgiou heeft tijd om een ​​verhaal in een nummer te ontwikkelen. Eén van de beste nummers op het album. Het toetsenbordwerk is uitstekend. Net genoeg langzame gedeelten om je oren rust te gunnen en je te laten nadenken over het verhaal dat ze proberen over te brengen.

Het volgende nummer heeft een Latijnse titel, “Inimicus Intus”, of the Enemy Within. Het opent met krachtige drums, toetsen, bas en die dynamische elektrische gitaarriffs. Het komt allemaal recht op je af, met weinig pauzes. Dit keer heeft Georgiou iets meer tijd om het verhaal te vertellen, met geaccentueerde en gevarieerde stemgeluiden. In plaats van het schreeuwen van de tekst, klinkt dit meer als zingen.

“From the Cradle to the Grave”, is een van de beste nummers op het album. Dit alles komt met krachtige drums, orkestratie, bas en die fantastische elektrische schurende gitaar. De keyboards en orkestratie zijn dieper en uitgebreider in dit nummer, waardoor het een van mijn favorieten is.

“Manifesto”, is het titelnummer van het album en nog een van de beste nummers op het album. Het opent met geluidseffecten, schreeuwende keyboardorkestratie en laaiende elektrische gitaren. Een geweldig nummer over het proberen die grenzen te stellen om het beste te halen uit wat het leven je geeft.

“Nocturne” is een meesterlijke afsluiter en ik hoop dat het nummer de nieuwe richting voor de band aangeeft. Het opent met dynamische, bioscoopachtige orkestratie en powerdrums en elektrische leadgitaren Sterker nog, ik hoop dat het volgende album meer van deze mooie intermezzo’s zal hebben om het constante beukende drumwerk en de schurende gitaar te doorbreken. Dit nummer bevat enkele van Georgiou’s beste zang. Zijn slotzang is veruit de beste op het album. Een sensatie van ruim 7 minuten, die hopelijk de weg voorwaarts zal zijn voor deze band.

Sunburst is inderdaad een zeer getalenteerde en professionele eenheid, die zichzelf onmiddellijk naar de hogere regionen van het Progressive Metal-genre verheft. Dit roept opnieuw de vraag op waarom de band er zo lang over heeft gedaan om hun twee kwaliteitsalbums uit te brengen. Maar het is wat het is, en evenzeer getuigt “Manifesto” van een volwassenheid en een volheid die misschien voortkomt uit het feit dat de bandleden zo lang weg waren, dat ze enthousiast en energiek werden bij het vooruitzicht van een nieuw Sunburst-album. Manifesto is progressief zonder al te berekend of nauwgezet te zijn en dat is een gebied waar ze uitblinken – de ritmische progressies zijn natuurlijk en dit draagt ​​samen met het sterke koorwerk bij aan de memorabiliteit.Dit vergt herhaaldelijk luisteren en zal de boeken ingaan als een van de beste van 2024; geef deze jongens een kans.

Dit enthousiasme en de energie komen echt tot uiting in de uitstekende nummers die op dit tamelijk fijne album te horen zijn. Hopelijk komt album nummer drie er ruim vóór 2032 uit!

Reacties zijn gesloten.

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑