Rock Historie

Gothic.

Een opvolger van een metalstroom, waarbij de muziek wordt aangevuld met toetsenpartijen, violen en heldere (dames)zang soms gebaseerd op de klanken van de gotische kerkmuziek. Hierbij gaat men qua kledingstijl terug naar de middeleeuwen en Gotiek. Evanescence,The Gathering, Orphanage, Within Temptation en Delain zijn voorbeelden van Gothic metalgroepen.

Within Temptation Met de cd Mother Earth in2000 ging de band een nieuwe kant op, zij lieten de grunt achterwege en maakten meer bombastische keltische rock dan metal. De single Ice Queen werd geheel onverwacht een hit, hij was al een half jaar uit toen radio 3FM hem uitkoos als Megahit en het balletje ging rollen. En werd hiermee nederlands grootste export product op muzikaal gebied.

  Kruisingen (Crossovers)

Aan de westkust van Amerika zijn het groepen als Red Hot Chili Peppers, Fishbone en Primus die de gemoederen van funk-, metal en nog veel meer muziekfans weten te verhitten. Hoe hip hop, hardcore en metal samen kunnen gaan bewijzen groepen als Rage Against The Machine, Dog Eat Dog, Biohazard, Korn, Deftones, Sugar Ray en Limp Bizkit 

White Metal (Relipop)

Een vorm van christelijke popmuziek is het zogenaamde hedendaagse christelijke muziek (Engels: Contemporary Christian music; afgekort tot CCM). Deze term dook voor het eerst op in de tweede helft van de jaren 70 van de 20e eeuw en wordt in Nederland meer algemeen omschreven als relipop. De term refereert in Amerika in het bijzonder aan relipop en -rockmuziek en opwekkingsmuziek uit de muziekindustrie van Nashville (Tennessee) en geldt daar niet voor alle populaire muziek die verbonden is met het christendom. Zo vallen reli-punk, -hardcore, en -hiphop buiten die term, net als mainstream-artiesten zoals Bob Dylan, The Byrds of U2 ondanks de christelijke thema’s in hun teksten. Binnen het metalgenre heet de relipopmuziek White Metal (als tegenhanger van het zogenaamde black metal).

White metal, christian metal of christelijke metal is de verzameling metalmuziek getypeerd door de christelijke thematiek en teksten, en niet zozeer door het geluid of de muzikale invloeden. De gemaakte muziek heeft soms tot doel het christelijke evangelie uit te dragen, en een positief alternatief te geven voor de vaak negatief en depressief beladen seculiere vormen van metal.

De eerste white metal-/rockbands ontstonden in de jaren ’70. Pioniers uit die tijd zijn Petra, Jerusalem, Ressurection , White Heart en Larry Norman.


In de jaren 80 werd dit genre vooral bekend door reli-rockband Stryper. Zij combineerden hardrock in de stijl van Bon Jovi, Poison, Whitesnake etc. met christelijke teksten. Tijdens optredens werden bijbels uitgedeeld etc.

De band maakt indruk in het Los Angeles metalclubcircuit, bassist Tim Gaines vult de band aan en na een deal met Enigma Records, verschijnt Strypers debuut: het minialbum The Yellow And Black Attack. De titel verwijst naar de geel en zwarte outfits waar de muzikanten zich elke show in vertonen.

Strypers derde album, To Hell With The Devil (1986), is het meest succesvolle album. De plaat heeft drie maanden nodig om de platinumstatus te bereiken. Uiteindelijk worden er bijna twee miljoen van verkocht en levert het album ook een Grammynominatie op. De nummers Free en Honestly worden veel aangevraagd op MTV en dat zorgt ervoor dat Stryper als eerste christelijke band veel airplay krijgt op de zender. Maar ook andere bands profiteerde van het succes, zoals Novella, Nouveaux, Guardian, Holy Soldier, Idle Cure, Bloodgood, Bride etc.

 

 

 

Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑