Rock Historie

Teksten

Hardrock en Heavy metal groepen bevatten altijd duistere onderwepen. “Het is allemaal hel, satan, de dood, (zelf)moord en verdoemenis”

Voor metal gaat dat in veel gevallen wel op, maar waarom, blijft een vraagteken. Maar voor de hardrock van vroeger waren teksten over horror en in het bijzonder satan een uitermate zeldzaamheid. Merendeel van de teksten bij oude heavy metal bands gingen nou juist over vrolijke onderwerpen als feesten, drinken, meiden en uit je dak gaan. Veel hardrock groepen hadden een positieve instelling en straalden een gevoel van hoop, optimisme en vriendschap. Dat wil overigens niet zeggen dat heavy rock bands braaf zijn. In tegendeel ze waren een stuk ruiger. Een van de grootste denkfouten die men maakt met betrekking tot hardrock is dat harde muziek ook per definitie duister of bruut moet klinken. Dit is echter compleet incorrect. Omdat muziek hard of ruig klinkt wil niet zeggen dat het ook boosaardig moet klinken. Je kan ook hard en toch vrolijk klinken. Heavy metal  en hardrock klinken ruig maar het heeft ook een hoog party gehalte in de jaren 70 en 80.  Het is pas in de jaren 90 dat men allemaal over duistere onderwerpen gingen zingen en in de 21ste eeuw is het allemaal natuurlijk nog extremer geworden. Dat komt omdat er in de laatste twee decennia alles uitvergroot moet worden. En daarnaast heeft men zich laten meeslepen door de media en men laten geloven dat  heavy rock duistere muziek is. Deze verwijzing van dat de “hardrock duistere muziek is”,  is natuurlijk voor een grote deel nergens op gebaseerd, maar om een muziekstijl in bepaald hoekje te drukken. Heel oppervlakkig dus. Als hardrockers het hebben over het echte heavy metal gevoel, bedoelen ze niet dat het duister of boos klinkt maar dat er veel passie in zit of dat er een zekere intensiteit of enthousiasme bevat. 

De hardrock groepen uit de jaren 70/80 schreven vrij regelmatig maatschappijkritisch teksten. Daar keek in die tijd niemand van op. Het was vroeger doodnormaal voor een heavy rock band om teksten te schrijven over politiek en maatschappij kritische onderwerpen. “Cant Happen Here” (Rainbow), “Ordinary Man” (Triumph), “The Mob Rules” (Black Sabbath) , “Out In The Fields” (Gary Moore) en bijvoorbeeld “In The Name Of God” (Dream Theater). Dat zijn toch een aantal hardrock nummers met andere onderwerpen.  Logisch want heavy metal is immers ook ruige en rebelse muziek. Nou zijn er natuurlijk heus wel moderne rock/metal groepen die zingen over politieke onderwerpen.  Een goede maatschappij kritische tekst moet subtiel zijn  De reden dat het op eerste gezicht lijkt alsof de heavy metal bands van vroeger geen politieke teksten hadden is omdat ze niet zo voor de hand liggend waren. Bij al die classic rock groepen kan je niet zien dat ze maatschappijkritische teksten zingen maar ze doen het wel degelijk en dat maakt die teksten nou juist veel boeiender want het zet aan tot nadenken. 

Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑