Dio – Sacred Heart

Dio – Sacred Heart

Jaar van Release: 1985

Label : Warner Bros

Wanneer Ronnie James Dio onthulde dat het derde album van zijn groep, Sacred Heart , op 15 augustus 1985, zal verschijnen,  was het bijna precies 10 jaar geleden sinds de eerste spotlight van de zanger als ster van de frontman van Ritchie Blackmore ’s Rainbow . Naast een paar succesvolle jaren Black Sabbath. Begon Dio’s solotour inclusief eigen band met mix van Rainbow en Black Sabbath.

De albums Holy Diver en The Last In Line zijn tegenwoordig echte klassiekers en de zanger had met deze twee albums goud in handen. Ze bevestigden de status van de zanger tussen heavy metal’s ’80s elite, compleet met gouden albums, polls van tijdschriftlezers en talloze andere onderscheidingen voor de toenmalige 43-jarige Dio, die onmiskenbaar een rol speelde.

Sacred Heart , dat voortborduurde op de succesvolle formule van de afgelopen jaren. De opener is “King of Rock and Roll” en  daarna het majestueuze titelnummer – dat vervolgens een boost kreeg met radiovriendelijke hooks en melodieën die nog niet eerder waren gehoord, het maken van ware singles met deuntjes zoals ‘Rock’ n ‘Roll Children’ en ‘Hungry for Heaven’ deden het goed.

En hoewel albumuitspattingen als “Another Lie”, “Just Another Day” en “Shoot, Shoot”, die toch minder melodieus, maar eerder gedreven door snelheid zijn, bracht dit toch de nodige variatie.  Hoe wel deze composities niet allen de kwaliteit van het debuut album haalden, werden ze toch gesteund door Dio’s terugkerende, winnende team bestaande uit gitarist Vivian Campbell , bassist Jimmy Bain, drummer Vinny Appice en toetsenist Claude Schnell.

Hierna volgende een wereldwijde marathontour van 13 maanden en meer dan 100 shows. Ze gingen spelen als Hoofdact, ondersteund door openers als Rough Cutt, Yngwie Malmsteen en  Keel. Ze verbaasden de fans met een arena-sized extravaganza die nog steeds legendarisch is voor Dio’s nachtelijke steekspel met een special effects-draak, met de liefdevolle bijnaam Denzel.

Temidden van dit alles raken Dio, Campbell en Bain, betrokken bij het historische speerpunt zijn Hear ’n Aid liefdadigheidsproject. Dit trok beroemdheden uit alle uithoeken van de heavy metal firmament om deel te nemen aan een album en single rond hun nummer “Stars

 En toch, bijna als een weerspiegeling van de fantasy / avontuurlijke teksten van Dio, lag echt gevaar precies onder de oppervlakte van Sacred Heart. Te beginnen met Vivian Campbell’s verrassing, halverwege de tour, toen hij werd vervangen door Craig Goldy. In de loop van de jaren gaf Ronnie vaak de schuld aan het ontslag wegens een gebrek aan betrokkenheid bij Vivian, terwijl de gitarist reageerde op ontevredenheid over de zakelijke regelingen van de band (veel van hen werden begeleid door Dio’s vrouw en manager Wendy). Bain zou later zeggen dat Dio een grote fout heeft gemaakt door Campbell te ontslaan.

Maar wat de echte reden ook was, de magische chemie van Dio leek zeker verstoord te zijn na het vertrek van Campbell.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑